G4Media.ro

Bild: Oficiali europeni se tem că Donald Trump ar putea retrage trupele…

Sursa foto: Photo 158843711 © Bumbleedee | Dreamstime.com

Bild: Oficiali europeni se tem că Donald Trump ar putea retrage trupele americane din Europa de Est / Doar bazele americane din Ramstein și din Regatul Unit ar fi în prezent excluse din discuții (surse)

Serviciile europene de securitate și oficialii occidentali se tem că negocierile dintre Rusia și Statele Unite care au început marți la Riad ar putea duce la încetarea prezenței trupelor americane în mari părți ale Europei, în special în estul continentului, scrie ziarul german BILD.

Un oficial din domeniul securității din Europa de Est a declarat însă pentru BILD: „Potrivit informațiilor noastre, este vorba despre cererile lui Putin din 2021, și anume o retragere a trupelor americane din toate statele NATO care au aderat la alianță după 1990”.

Un scenariu pesimist în care numeroși experți se tem de o invazie imediată a armatei ruse în fostele republici sovietice Estonia, Letonia și Lituania, precum și de un război de amploare cu Polonia.

Statele de la granița cu Rusia consideră că prezența trupelor americane este cea mai mare garanție pentru independența lor.

Fostul ministru lituanian de externe Gabrielius Landsbergis (43 de ani) a scris, pe X: „Lavrov a cerut ca, în interesul stabilității în Europa, NATO să revină la frontierele sale din 1997 și să se retragă din toate țările, cu excepția Germaniei de Est. Deci, de ce nu ar cere Putin acest lucru la Riad?”.

Potrivit BILD, Italia se pregătește, de asemenea, pentru o posibilă retragere a trupelor americane din Kosovo. Acest lucru ar lăsa aliații europeni singuri în Balcani împotriva prietenului lui Putin, Aleksandar Vučić, și a puternicei sale armate sârbe.

Un scenariu pe care diplomații germani l-au descris pentru BILD ca fiind „destul de plauzibil”.

Financial Times notează și el: „Putin vrea ca trupele NATO să fie retrase din întregul fost imperiu sovietic. Oficialii europeni cred că este probabil ca Trump să fie de acord cu retragerea trupelor americane din țările baltice și poate mai departe spre vest. Acest lucru ar lăsa UE fără apărare în fața armatei ruse”.

Potrivit BILD, doar bazele americane din Ramstein, Germania, și bazele aeriene din Regatul Unit sunt în prezent excluse din discuție. Restul Europei trebuie să fie pregătită pentru schimbări profunde dacă Trump și Putin ajung la un acord avertizează cotidianul german.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Oricare ar fi evoluția evenimentelor, daunele cauzate relațiilor cu Europa de DT & Co sunt ireversibile.

  2. Trump si in primul mandat a vrut sa retraga soldati in special din Germania si Belgia. Se tot vorbeste de o retragere intre 10-20% cel mult din cei peste 100.000 stationati in Europa. Nu cred ca o sa retraga din soldati din tarile de pe flancul estic. Duda, polonezii (in care am mai mare incredere decat in politicienii nostri) au spus ca America nu isi vor retrage sprijinul din partea aceasta de Europa. Ala a fost semnalul ca vor retrage, dar nu de la noi. In schimb, scuturile din Polonia si Romania, impreuna cu radarele din Spania si Turcia sunt cruciale pentru securitatea americanilor in primul rand, apoi si pentru noi. Se zvoneste ca se ajunge la semnarea unor trate intre tarile din estul si centrul Europei cu Rusia alaturi de America, ca nu vor exista atacuri intre ele. Sa asteptam.

    • Din nefericire partea de Europa cu Polonia si Marea Baltica cu iesire la Marea Nordului si zona Arctica nu e aceeasi parte cu Romania, Bulgaria, Georgia, Moldova si Marea Neagra. Americanii consolideaza zona Nordica unde au si invitat in NATO Suedia si Finlanda, la care rusii nici nu prea au comentat, in schimb la marea neagra rusii sunt foarte interesati iar administratia Trump mai spre deloc. Trump a dat marea neagra dinainte sa preia puterea, rusii au trecut deja la fapte si acum administratia trump e furioasa pe Ro ca nu am facut ce aud ecis ei. De aceea si iesirile lor la adresa Romaniai. Fata de acum 4-8 ani situatia geostrategica s-a modificat complet

    • Ce nevoie mai au de scut daca au intelegere parafata cu rusii? 🙂
      Scuturile (ie: Deveselu) erau pentru protectia impotriva rusilor…

  3. Nu mai echivalati Polonia cu Romania ca nu suntem la pachet. Polonia ramane cu zona nordica noi, cu georgienii, moldovenii si eventual bulgarii suntem piese de sacrificat. La bulgari nu e sigur pt ca ii incurca pe turci care au facut scandal, turcii diplomatic zic ca si Romania sau macar o parte a ei sa ramana asa cum e dar nu este inca sigur, face parte din procesul de negociere. Trupele americane se retrag sigur din Constanta, in locul lor cel mai probabil vor veni francezi, asta daca nu-i da viitorul presedinte „ales” pe toti afara. Deci pentru romania se negociaza undeva intre 50-50 vs 10-90. sa vedem ce va iesi. Observatie personala, conducatorii nostri sunt lasi, diaconescu a fost singurul care a dat putin din casa. Scrisoarea lui blinken exista.

  4. În curând,americanii o sa iasă la defilat pe stadioane și pe străzi cu poza lui trumputin și a lui Mao.

  5. Europa are nevoie sa fie unită .Atât pot spune -sa ne apărăm teritoriile de Rusia

  6. Soldati romani,britanici si polonezi au murit in Afganistan atunci cand Sua a activat articolul 5 al Nato,iar restul tarilor europene au conntribuit la finantarea razboiului.Acum,Trump nu numai ca arunca la gunoi toate tratatele Nato,ci in urma unui acord cu sovieticiis(sovieticii fiind motivul principal pentru care s-a creat Nato) lucreaza intens impreuna cu acestia impotriva aliatilor. Si nici macar nu era vorba de lupte,era vorba doar de forte de descurajare. Asta e,periodic,fiecare mare putere ajunge pe mana unui lider fascist. Nasol e ca acum a venit randul americanilor,cea mai mare putere militara si economica de pe planeta. Au mai colaborat cu rusii in ww2,atunci fortati de imprejurari,aveau nevoie sa ii tina pe nazzi ocupati pe frontul de est,si a iesit rau si pentru occidentali si mai ales pentru tarile care au ajuns in blocul sovietic. Acum va iesi si mai rau,dar cine sa mai poata face ceva,Congresul american nu mai exista,deciziile le iau un Trump care se viseaza rege al Planetei,consiliat de Musk,care sub efectul drogurilor,probabil se crede intr-un joc pe calculator.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.