Bill Gates spune că multă vreme nu a crezut că este un om „de succes”, deși era miliardar de mai bine de 10 ani, după ce listase Microsoft
Bill Gates își amintește prima dată când s-a simțit cu adevărat de succes: Avea 42 de ani și era deja miliardar de peste un deceniu.
„Nu aș putea spune că m-am simțit confortabil că am avut succes până în 1998 sau cam așa ceva”, a spus Gates la CNBC.
Asta s-a întâmplat la 12 ani după ce Gates a făcut listat Microsoft la bursă și a devenit cel mai tânăr miliardar din istorie până în acel moment, la vârsta de 31 de ani, potrivit Forbes.
Gates are o nouă carte de memorii, „Source Code”, care acoperă viața sa din copilărie până în primele zile ale construirii Microsoft, pe care a co-fondat-o în 1975. În carte, Gates scrie despre săptămânile în care lucra în mod regulat 80 de ore la programarea de software și despre îngrijorarea constantă că orice greșeală ar putea costa Microsoft locul său în fruntea revoluției calculatoarelor personale.
„Abia la sfârșitul anilor ’90 am simțit că: „Uau, putem face și câteva greșeli și totuși să fim bine””, spune Gates. „Până atunci credeam că sunt la o greșeală distanță de moarte. Asta era doar mentalitatea mea.”
La acel moment, Microsoft era cea mai valoroasă companie publică din lume, cu o valoare de peste 250 de miliarde de dolari. Gates însuși era cea mai bogată persoană din lume, Forbes estimând valoarea sa netă la 58 de miliarde de dolari. Succesul lor a fost atât de incontestabil – datorat, cel puțin parțial, popularității pe scară largă a sistemului de operare Windows 95 – încât compania s-a confruntat cu procese antitrust, rivalii și guvernul SUA susținând că a devenit un monopol.
„Aceea a fost prima dată când am privit în urmă și am spus: „Bine, suntem într-o poziție destul de bună aici și înțeleg de ce concurenții mei sunt atât de invidioși încât cred că au nevoie de ajutorul Departamentului de Justiție””, spune Gates.
Microsoft este evaluată acum la peste 3.000 de miliarde de dolari, iar Gates are o avere netă estimată la 165 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg.
„Nu am timp să mă uit în urmă”
Astăzi, Gates spune că recunoaște ironia: a petrecut decenii convins că startup-ul său era la o greșeală distanță de un eșec, chiar dacă l-a transformat într-una dintre cele mai mari companii din istoria lumii. Această disparitate nu este unică pentru Gates – mulți oameni de succes au „cantități prodigioase de paranoia productivă”, a declarat expertul în leadership Jim Collins într-un discurs susținut la summitul 2023 World Business Forum.
Miliardarul Peter Beck, fondator și CEO al Rocket Lab, a declarat anul trecut că paranoia este „una dintre superputerile mele”. Pentru a reuși, antreprenorii trebuie să se afle în permanență „într-o stare bună de paranoia foarte sănătoasă”, a declarat fondatorul LearnVest, Alexa von Tobel, în 2023.
O astfel de intensitate puternică poate conduce o companie înainte și poate ajuta un start-up să se transforme într-o companie cu putere de rezistență. Dar găsirea unui echilibru bun poate fi dificilă. Prea multă hiper-fixare pe potențiale rezultate negative poate crea locuri de muncă toxice și vă poate afecta sănătatea mintală.
Gates și-a exprimat regretul față de concentrarea sa exclusivă asupra creșterii Microsoft în prima parte a mandatului său de CEO. A fost un șef intens și exigent și spune că anxietatea sa cu privire la perspectivele Microsoft l-a împiedicat adesea să se bucure de succesul uriaș al companiei.
Chiar și după ce a scos Microsoft la bursă în 1986 și a apărut pe coperta revistei Fortune, care făcea referire la fluxul său de bogăție, Gates a fost reticent în a-și sărbători realizările – sau chiar în a marca etapele importante ale companiei, temându-se de automulțumire.
„Întotdeauna mi-a fost frică”, spune el. „Așa că, de fiecare dată când Microsoft sărbătorea, eu spuneam: „Nu am timp să mă uit în urmă””.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.