G4Media.ro

Biografa oficială: Paul Goma a murit din cauza infectării cu coronavirus

Biografa oficială: Paul Goma a murit din cauza infectării cu coronavirus

Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului în ultima parte a vieții, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că Paul Goma (84 de ani) a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus. Scriitorul era internat într-un spital parizian.

Comunicatul integral:

În urma unui mesaj primit din Franța, cu regret si mare durere anunț plecarea dintre noi a marelui scriitor și disident Paul Goma, în noaptea din 24 spre 25 martie 2020. Paul Goma era internat din 18 martie la spitalul La Pitié Salpêtrière, în urma constatării infectării cu virusul ucigaș.

Conform informațiilor transmise de echipa medicală care l-a îngrijit, Paul Goma a plecat senin, fără durere și cu sufletul împăcat.

Fiul său, Filip Goma, după ce în urmă cu doi ani și-a pierdut și mama, este foarte tulburat și îndurerat și roagă să nu fie contactat.

Conform indicațiilor lui Filip Goma, respectând dorința tatălui său și ținând cont de restricțiile actuale în vigoare în Franța, trupul lui Paul Goma va fi incinerat, iar urna funerară va fi depusă în Columbarium, la cimitirului Pére Lachaise din Paris.

Voi comunica programul ceremoniei îndată ce va fi finalizat.

Dumnezeu sa-l odihnească în pace!

Aprindeți o lumânare sau spuneți o rugăciune pentru odihna sufletului său.

Mariana Sipoș

Biografia lui Paul Goma

Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, județul Orhei, din Basarabia, unde părinții săi erau învățători. Tatăl său a construit, împreună cu oamenii din sat, școala care avea într-o latură locuința învățătorilor cu celebrul calidor (coridor, galerie), evocat în romanele autobiografice ale lui Paul Goma.

În martie 1944, familia Goma se refugiază în Transilvania, părinții lui Goma fiind repartizați învățători mai întâi în satul Gusu și apoi, de-a lungul anilor, în alte sate din județul Sibiu. (Despre copilăria transilvăneană și adolescența lui Paul Goma vezi romanele: Arta refugii, Astra, Sabina).

În 1949, Paul Goma intră prin concurs elev bursier la Liceul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În 1952, înaintea ultimului an de liceu, află că fusese exmatriculat din toate școlile din țară, după ce în mai 1952 fusese convocat la Securitatea din Sibiu și „reținut” opt zile pentru că vorbise în clasă despre partizanii din munții și… ținea „un jurnal intim codificat”. După mai multe încercări la alte licee, tatăl său reușește să-l înscrie a Liceul „Negru Vodă” din Făgăraș.

În 1954, dă examen de admitere, simultan, la Universitatea București (Filologie) și la nou-înființatul Institut de literatură și critică literară „Mihai Eminescu” (fosta Școală de Literatură, numită și fabrica de scriitori). Reușește la ambele examene, dar alege Institutul care, în 1955, este transformat în secție la Facultatea de Filologie a Universității București.

În 22-23 octombrie, 1956 izbucnește Revoluția din Ungaria. În 22 noiembrie, Paul Goma este arestat de la Universitate, dus la Ministerul de Interne și anchetat, acuzat fiind de tentativă de a organiza o manifestație ostilă de solidaritate cu Revoluția din Ungaria. Este reținut la Malmaison și Jilava, procesul fiind amânat de nenumărate ori. Abia în iunie 1957 i se aduce la cunoștință sentința: doi ani închisoare corecțională pentru delictul de agitație publică. În martie 1958 este trimis disciplinar la penitenciarul Gherla. În noiembrie este eliberat din închisoare, dar trimis (cu escortă) – „pentru 36 luni” – cu domiciliu obligatoriu (DO) în satul-nou Lătești, raionul Fetești. În noiembrie 1961 i se prelungește restricția domiciliară cu încă 24 luni. Paul Goma protestează, în scris, împotriva „prelungirii”; va fi eliberat înainte de termen abia în ianuarie 1963.

În 1965, ca urmare a „decretului Ceaușescu” (ce permitea foștilor deținuți politici să-și continue studiile universitare), Paul Goma – căruia nu i se aprobase reînmatricularea în anul III, deși, legal, avea acest drept – dă examen de admitere și reușește la Facultatea de Filologie, Universitatea București.

În decembrie 1966, debutează în revista Luceafărul cu povestirea Când tace toba. În august 1968 Paul Goma se căsătorește cu Ana Maria Năvodaru. Apare în librării volumul de debut Camera de alături, singura carte pe care Paul Goma a reușit să o publice în România înainte de plecarea în exil.

În 22 august 1968, are loc invadarea Cehoslovaciei; Paul Goma vrea să facă parte din proiectatele brigăzi patriotice de apărare a României de o posibilă invazie sovietică, dar i se pune condiția să se înscrie în partid. Paul Goma acceptă și este primit în partid împreună cu alți tineri scriitori printre care Aurel Dragoș Munteanu, Adrian Păunescu, Paul Schuster, Al. Ivasiuc.

În 1971, romanul Ostinato, interzis de cenzură în România, apare la prestigioasa editură Suhrkamp din Germania, apoi în Franța la Gallimard. Traducerea în italiană, efectuată de Marco Cugno, este oprită prin intervenția Securității la editura Rizzolli, unde urma să fie publicată. În octombrie, romanul Ostinato este lansat la Târgul de Carte de la Frankfurt. Prin Europa liberă Paul Goma află că „delegația RSR la Târgul de Carte, după ce a încercat să împiedece tipărirea cărții, în semn de protest împotriva expunerii, la Târg, a unei cărți calomnioase la adresa socialismului din România, a părăsit Târgul, iar în standul gol al Republicii Socialiste România, editorul a etalat, pentru presă, cartea cu pricina… ”.

În 1972, la Târgul de Carte de la Frankfurt i se lansează a doua carte tradusă în germană Ușa noastră cea de toate zilele (Die Tür). În 1974, romanul apare și în traducere franceză, la Gallimard, cu titlul Elles étaient quatre. În același an este publicat în traducere olandeză romanul Ostinato, la editura Bruna & Zoon din Utrecht.

În 1975, pe 2 noiembrie se naște Filip-Ieronim, fiul lui Paul Goma.

În 1976, apare în traducere franceză, la Gallimard, romanul Gherla  (roman autobiografic bazat pe propria experiență în această închisoare) care va fi  transmis, în foileton, la Europa liberă, în lectura autorului (aflat în România).

În 1977, în ianuarie, se anunță Charta 77 a cehilor și a slovacilor – la care aderă scriitori maghiari și bulgari. În februarie, se difuzează, la Europa liberă, Scrisoarea adresată de Paul Goma, prin Pavel Kohout, Chartei ’77, în care afirmă, printre altele: „Mă declar solidar cu acțiunea voastră. Situaţia voastră este şi a mea; situația Cehoslovaciei este – cu deosebiri nefundamentale – şi a României. Trăim, supraviețuim în același Lagăr, în aceeaşi Biafra (capitală: Moscova).” […] „Aceeaşi lipsă de drepturi elementare, aceeași batjocorire a omului, aceeaşi neruşinare a minciunii – peste tot. Peste tot: sărăcie, haos economic, demagogie, nesiguranţă, teroare.” Redactează apoi în februarie celebra scrisoare adresată Domnului Nicolae Ceaușescu, Palatul Regal, București și Scrisoarea deschisă adresată participanţilor la Conferinţa de la Belgrad (pe care o semnează împreună cu alte șapte persoane, soția lui printre ele) în care protestează pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, prevăzute în Constituția RSR. Îl caută, ca să o contrasemneze, „mulți cetățeni – niciunul scriitor. Primul – de altfel și ultimul: Ion Negoițescu, îl va contacta abia în 3 martie”.

Se naște astfel ceea ce istoria va reține cu numele „Mișcarea Paul Goma”. În urma amplorii fenomenului, la 1 aprilie, Paul Goma este arestat. În 3 aprilie, soția și copilul sunt scoși din apartamentul lor din Drumul Taberei unde veneau toți cei voiau să adere la protestul lui Paul Goma și mutați cu forța în cartierul Vitan. În timp ce se afla în închisoare, Paul Goma este exclus din Uniunea Scriitorilor. La 6 mai, Paul Goma este eliberat – în urma campaniei internaționale și a protestului PEN Clubului Internațional, condus de Mario Vargas Llosa. În octombrie, constatând că în „condițiile noi nu mai poate avea vreo legătură cu exteriorul – nici cu interiorul” – Paul Goma se decide să accepte invitația PEN Club de a călători în Occident. La 20 noiembrie 1977, Paul Goma cu soția și fiul lor pleacă,  pentru totdeauna, din România. Sosiți cu pașapoarte turistice la Paris, cer imediat azil politic.

În februarie 1978, Paul Goma începe să scrie cartea de mărturii Culoarea curcubeului care va fi publicată în anul următor, la Seuil, în franceză, cu titlul Le tremblement des hommes („Cutremurul oamenilor”) – titlu sugerat de un reportaj al jurnalistului Bernard Guetta (în Le Nouvel Observateur): „România, în 1977, a cunoscut două cutremure: unul de pământ, în 4 martie, altul al oamenilor, prin Mișcarea Goma”.

Între 1981 și 1990, Securitatea a pus la cale mai multe atentate împotriva lui Paul Goma, printre ele, celebra “L’Affaire Tanase-Goma”, din 1982 (vezi volumul Soldatul câinelui), recunoscute public chiar de Ion Iliescu cu prilejul decorării postului Europa liberă (în cel de-al doilea mandat al său)

În 1996, Paul Goma este decorat de Ungaria prin ambasadorul său la Paris, cu prilejul comemorării a 40 de ani de la Revoluția Maghiară cu care Paul Goma s-a solidarizat.

În România nu i-au fost recunoscute niciodată, oficial, meritele și nu a fost decorat niciodată.

 

(Selecție alcătuită de Mariana Sipoș, pe baza bibliografiei întocmite de Paul Goma)

Foto: Paul Goma (Autor: Filip Goma)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

58 comentarii

  1. Dumnezeu sa il ierte! Si sa ii pedepseasca pe cei care l-au torturat in închisoare.

    • Dar, unde scrie ceva despre tortura ?
      Rau te mai tortureaza timpenia !

    • DA! Subscriu ! Dumnezeu să aibe sufletul sau cel chinuit și drept în paza sa eternă ! Nu l-au chinuit numai comuniștii , ci si mulți din cei care îi vor dori chiar acum o uitare eternă . În numele adevărului – zic ei ! ADIO , suflet al dreptății nemuritoare .

    • @ vlad tzepesh

      esti un exemplar perfect de # kondensator. sa te duci sa iti recolteze ADN-ul

      daca nu scrie in articol/ daca nu vezi pe ecranul „stupid” phonul-ui inseamna ca Goma nu a fost torturat ?!

      ti e greu sa cauti pe „gaogal” : goma torturat ?!

      „Povestea boxerului folosit de Securitate pentru a-l tortura pe Paul Goma”

      R. S.23/07/2016

      Cel utilizat de securişti pentru a-l bate pe Goma era un fost campion naţional de box, Horst Adolf Stumpf, astăzi în vârstă de 71 de ani.

      În cărţile sale, „Culorile Curcubeului” şi „Infarct”, Goma povesteşte cum sportivul îi dobora uşa, îl bătea, dar îi chinuia totodată şi soţia.

      Ordinele erau venite chiar din fruntea statului.

      „Vreau ca Goma să fie bătut rău azi. Să fie bătut până nu mai ştie ce-i cu el”, relatează Ion Mihai Pacepa felul în care Nicolae Ceauşescu comanda violenţele.

      Nu a fost singurul moment în care şeful statului s-a folosit de campionul naţional.

      Stumpf a fost deghizat în măturător de stradă şi silit să bată până la inconştienţă un diplomat străin care refuzase să fie agent de spionaj pentru România.

      „Da, da.

      Nu ştiam cine e Goma.

      Mă cinstea Miliţia, mă luau şi mă lăsau în faţa blocului.

      Intram în casă, făceam iureş şi la revedere.

      M-am întâlnit cu el peste ani şi i-am zis că n-aveam ce să fac.

      Ştia foarte bine că are securişti împrejurul blocului”, a povestit fostul boxer pentru publicaţia merg.in. [sic]

      „De ce eu? Eram subofiţer la Steaua. Stăteam şi-n Drumul Taberei. De la Ceauşescu a început totul, mă ştia. El ordona mereu când să fac balamuc. Nu-mi pare rău, de ce să-mi pară? Am dus-o bine în anii ăia. Iscam scandaluri pe la Ateneu, mai băteam ţigani, îi alergam. Îmi dădeau drumul, mă băgau la loc. Şi tot aşa”, a mai spus „Neamţul”.

      https://magnanews.ro/2016/07/povestea-boxerului-folosit-de-securitate-pentru-a-l-tortura-pe-paul-goma/

    • Dumnezeu sa-l ierte…

    • @ Vlad Tepes !?
      Există din păcate diverse modalități de tortură, nu numai „țeapa”. Și exitră și tîmpiți. Punct.
      🙁

  2. Mda…..unul din putinii disidenti romani adevarati, dur, integru, neiertator de jigodii.
    Din pacate marginalizat, la limita interzicerii, in Romania. Mare rusine pt Gabriel Liiceanu care in ultimii 25 de ani nu a publicat niciun volum de Goma, timp in care a promovat gramezi de nulitati contemporane.

    • Absolut corect stefan.A fost marginalizat si defaimat de toata sleahta de „intelectuali” de sertar oportunisti si pupincuristi incepand cu Manolescu, etc.

    • Este o mare pierdere pe noi, ca natiune sau ce a mai ramas din tara asta

    • Revoluția a încetat acolo unde oportuniștii și-au văzut caii în căruță. Paul Goma nu s-a mulțumit cu atât de puțin. Respect!

    • Un monument de spirit liber si drept,rejectat de o tara mult prea balkanica si cu mentalitate de …. https://mobile.hotnews.ro/stire/23752101

  3. UN MARE DISIDENT ADEVARAT ROMAN ! UN MARE RESPECT PENTRU PAUL GOMA !

  4. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!A fost un patriot .

  5. Mult venin avea asta in el.

    • Am înțeles de la alții că, dacă il sugi( veninul,nu te gândi la alte chestii) este posibil să îl salvezi! Încearcă, în cel mai rău caz,rămâi cu suptul! În grămadă, traiesc oameni! Să odihnească în pace! Toți oamenii!

    • Ia să te hărțuiască o viață cineva degeaba și ai să vezi cum îți schimbi optica numaidecât.

    • Multi tampiti de balkani prin Romania. Daca ai luptat contra regimului comunist/totalitar din RSRul creat de rusnacii bolsevici,esti plin de venin :)) Cum e sa fie postaci pe netul din Romania anului 2020,mai talibani socialisti sau mai retrograzi decat Ion Ilici Iliescu & co ?!

    • Multă tâmpenie au unii în ei. Mă refer (şi) la tine.

  6. Dumnezeu să-l ierte !

  7. Unul din cei multi fara certificat de revolutionar… Pardon, cu rol determinant! Dupa asta recunosti scursorile la noi: au certificate!
    Dumnezeu sa te odihneasca in pace!

  8. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace

  9. Rămas bun . Pacea Domnului !
    Dacă nu am reusit să ne vedem în ROUEN /1986 , sper să ne vedem .

  10. „În România nu i-au fost recunoscute niciodată, oficial, meritele și nu a fost decorat niciodată”.
    Și când te gândești cât de puțin voia:
    „Cu toate că prin atitudinea sa Paul Goma a apărat onoarea României, România nu l-a onorat cu cetăţenia ce l-ar fi adus acasă (…). Statul vrea ca celebrul dizident să facă o cerere; Paul Goma refuză acest lucru pe motiv că nu a făcut cerere de renunţare la cetăţenie.
    https://adevarul.ro/news/politica/casa-luipaul-goma-1_53808da20d133766a8f055de/index.html
    Drum bun într-o lume mai bună, Paul Goma!

    • Subscriu, ne mor adevaratele caractere si spirite. Multumim Paul Goma, pentru romanii oameni ramai compatriotul nostru curajos si vizionar. Pace sufletului tau incercat!

  11. D(zeu sa-l odihneasca!niciodata mediatizat in romanica!pacat

  12. Cum l-am cunoscut pe Paul Goma

    „Îl caută, ca să o contrasemneze, mulți cetățeni – niciunul scriitor. ..”
    afirmaţia aceasta din articolul de mai sus este neadevărată, eu fiind unul din cei care au mers la Paul Goma acasă imediat după cutremurul din 77. E adevărat că nu eram scriitor cu acte, nu debutasem încă la acea vreme nici în presă, nici în volum, avînd doar 21 de ani…Dar eram scriitor în devenire. I-am spus că sînt un scriitor din Iaşi şi că vreau să semnez Carta libertăţii… Paul Goma n-a vrut să mă primească în apartament, pe motiv că numai cu o zi înainte securitatea îi speriase soţia…şi cîinele ! La acea dată pe mine nu mă interesa cîtuşi de puţin politica, însă am vrut să fiu luat în seamă de organele statului, deoarece nu aveam buletin de oraş şi nimeni nu-mi dădea servici din acest motiv, dar şi pentru că eram infirm, adică mergeam în cîrji ! Semnarea acelei Carte m-ar fi făcut vizibil cuiva, credeam eu pe atunci. Nu-mi este clar nici azi de nu m-a lăsat Paul Goma să semnez acea Cartă a Libertăţii, poate că nu era calea mea pe acolo, karma sau destinul meu fiind cu totul altul !
    La plecare mi-a spus să fiu atent, deoarece apartamentul era urmărit zi şi noapte. Ultimele lui cuvinte către mine au fost : “ Sper să ne întîlnim într-o lume mai bună !”
    Nu am fost acostat de nici un securist la plecarea din acel bloc, însă un an sau doi mai tîrziu, cînd am vrut să mă înscriu la Facultatea de Drept, după ce depusesem actele cu tot cu viza medicală, dar înaintea examenului am fost chemat la facultate, dus într-o sală goală de către un individ care avea o mică infirmitate la unul din picioare, fiindcă purta gheată ortopedică, care mi-a spus cît mai ocolit posibil că nu mi se permite să frecventez Dreptul, din motivul că aş fi…infirm ! Îmi sugera să merg la altă facultate, cum ar limbi străine, dacă îmi amintesc corect, sau la seral… Abia peste o lună, după ce îi povestisem păţania unei femei, ea mi-a spus că s-ar putea ca securitatea să-şi fi băgat coada !…Şi avea dreptate !
    Sigur că totul e karma, iar mie nu-mi pare rău că n-am urmat Dreptul, deoarece la ce orgoliu mi-ar fi apărut ca avocat, aş fi fost doar un alt cadavru viu, pe lîngă mulţi alţii ! Simţul dreptăţii fiind foarte pronunţat la mine, a vedea şi a trăi pe propria piele aberaţiile legislative, în care doar cei cu mulţi bani cîştigă procesele, în dauna dreptăţii, mi-ar fi amărît sufletul mult prea tare !

    • Am aflat cu tristețe de trecerea în eternitate a lui Paul Goma. Am citit câteva din cărțile sale.Mi-au plăcut!I-am scris p contul său de facebook acum câțiva ani,dar nu mi-a răspuns.As fi vrut să-l cunosc personal.Dupa Revoluție ,nici un Guvern nu ia acordat nimica…Nici Europa libera nu la angajat la radio… Enigme…

      .

    • frica c-ar fi ptutut sa-si atraga inimicitiile holocautologilor a facut pe multi sa tremure numai la auzul numelui -Goma , dovada imediata . G4media il pomeneste pentru prima data cu ocasia mortii

    • http://193.231.13.10:8991/F?func=find-b&request=000009373&find_code=SYS&local_base=BCU10&CON_LNG=ENG Oare acest Arbatel,din link ?! Liceul l a terminat in ’80’ ,dar in 77 avea 21 de ani ?! Ma rog,o fi nu o fi asa …. Nici o garantie ca nu i vre un secursit „glumetz”.

  13. „E doar o răceală” – orice Covidiot.

  14. Disident real, nu ca terchea-berchea din ziua de azi care cred ca daca au strigat in piata impotriva lui Dragnea sunt disidenti.
    In perioada in care Goma facea disidenta terchea-berchea din ziua de azi ar fi stat ascunsi sub pat

  15. Asemeni Lui Iisus, rastignit pentru ,,indrazneala” de-a le fi aratat oamenilor raul din ei, si Paul Goma a fost condamnat de (in primul rind!) breasla lui.
    Citesc: ,,La 1 aprilie, Paul Goma este arestat… La 6 mai, Paul Goma este eliberat”, ,, În timp ce se afla în închisoare, Paul Goma este exclus din Uniunea Scriitorilor”; pai cine l-a exclus, ,,dragi tovarasi”, in 1977, din Uniunea Scriitorilor? Nu cumva colegii?! Pe bune, nu intra cineva in posesia procesului-verbal al sedintei, sa vedem si noi citi ,,mari scriitori de sertar” s-au impotrivit excluderii? Iar din aia care au votat ,,pentru” (probabil toti!), sa-i aflam pe cei care, dupa ’89, ni se tot infatisaza ca mari disidenti? Hai, jurnalistilor, investigati…
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

  16. Un Mare Roman, un mare luptator pentru libertate si adevar, un scriitor „povestitor” genial a plecat dintre noi. Dumnezeul sa-l odihneasca!
    Rusine tuturor „ilustrilor” scriitori, pe care ii gasiti cu nume si prenume in cartile lui Paul Goma, care nu l-au sprijinit in lupta lui pentru libertate si demnitate in Romania comunista dinainte de Revolutie si criptocomunista de dupa Revolutie.

  17. A real disident roman, cu coloana vertebrala.Goma nu a fost o curva intelectuala.Am pierdut o voce autentica din epoca ceausista.

    Trebuie onorat post mortem !

  18. Rusine lui Gabriel Liiceanu!!!! nu l-a publicat niciodata!

    • Pentru corectitudine, Paul Goma a fost publicat la Humanitas. În anii 90, 91 a fost publicat. Poate că altfel ar fi stat lucrurile dacă nu ar fi existat scandalul legat de „Cutremurul oamenilor”. Un scandal precum revoluția, cu câștigători evidenți.

    • Din pacate volumele respective, publicate in 90,91, sunt astazi aproape ilizibile, calitatea hartiei era f proasta. Cand vezi ce panarame de „scriitori” au astazi parte de editii de lux, iti vine sa-i dai o flegma lui liiceanu. Un mare pacat pe care si l-a asumat….

  19. Doamnee!Dupa pandemie sa strangem bani si sa-i facem o statuie mai mare decat a bol- seviculi lenin.Apoi sa ne rugam la DUMNEZEU ca statuia lui Paul Goma sa dainuie peste milenii.

  20. Alaturi de Mircea Eliade, Emil Cioran, Brâncuși, Eugen Ionesco Paul Goma își găsește locul printre românii care si-au iubit patria cu inima si, din dragoste de țară si de adevăr nu a ezitat să spună adevarul. Astra si Patimile dupa Pitesti sunt carti care mi-au marcat adolescența post-decembristă. Dumnezeu sa-i odihnească sufletul .

  21. Unul dintre putinii disidenti romani autentici si mai apoi un opozant ireversibil anticomunist, ceea ce l-a transformat in inamicul public al celor care au „luptat” din functii mai mult sau mai putin importante cu regimul comunist si care nu au putut sa-i ierte cosecventa si încapatanarea cu care i-a expus asa cum au fost în realitate.
    Dumnezeu sa-l odihneasca!

  22. A murit cel mai reprezentativ disident al României antedecembriste! Paul Goma! A plecat din lume fără a a avea cetățenia română! A avut în schimb, cetățenia lui Dumnezeu! Să ne ierte!

    • Cât ați fost director la Institutul Revoluției Române,i-ati oferit ceva lui Paul Goma?

  23. Sa intelegem cine conduce romania. Paul Goma nu a primit cetatenia pentru ca nu au vrut astia!

  24. Subscriu, ne mor adevaratele caractere si spirite. Multumim Paul Goma! Pentru romanii oameni ramai compatriotul nostru curajos si vizionar. Pace sufletului tau incercat!

  25. Să-i fie țărâna ușoară!
    Suflet sensibil, povestitor genial, dar mai întâi de toate un caracter neîncovoiat de labele triste pre- și post-loviluție. În memoria selectivă a nației i se va face loc cu timpul, iar șleahta de manolești, simioni, securiști și alți trepăduși meschini aflați vremelnic la împărțitul bucatelor va dispărea în uitare…
    Și-a iubit țara, i-a iubit pe oameni, arătându-le căile greșite, ca s-o găsească pe a bună!
    O lacrimă curge pe obrazul zbârcit al României …
    Jos pălăria în fața lui Paul Goma!

  26. Pai vedeti de ce Paul Goma nu s-a mutat niciodata in Romania ? De ce nu a vrut cetatenia romana inapoi ? Stia exact ( dupa aparitia lui Iliescu la TVR in 89), ce soarta va avea Romania.
    A avut dreptate ! Securitatea asta blestemata…….Dumnezeu sa-l odihneasca!

    • Tot asa cum știa si Ioan Petru Culianu, pe care au preferat să îl împuște în ceafă, intr o toaleta din Chicago, pentru ca deja scotea la lumina faptul că tot securitatea conducea Romania din in 1990.
      Pe unul l au împușcat, celuiltat nu i au dat Cetatenia.
      Cum zicea cineva mai sus : asa ne dăm seama cine conduce încă Romania.

  27. N-a murit bietul, au ramas cartile. Vii le-ati citit? Sau doar pupati moaste?

  28. Paul Goma merita funeralii naționale. Conducerea României se preface ca nu a auzit niciodată de el, ca sa nu-i anunțe nici măcar trecerea in neființa. Din păcate nu am avut și nu avem mulți ca el. Se cuvine onorat de întreaga țara.
    Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul îndurerat și sa-i dăruiască liniștea și pacea veșnica.

  29. Știu de el numai de la postul de radio “Europa liberă”ascultam cu tatăl meu bruiajul nu ne lasă sa înțelegem tot
    Păcat ca s a m ai dus o capacitate pe care noi atunci nu puteam sa o susținem din cauza Securității
    Sa aprindem o luminare pentu PAUL GOMA

  30. „Dacă spui adevărul pregătește-te să suferi” Bartolomeu Anania.
    Paul Goma, cît trăit,a fost încolțit de neprietenii nației, iar co-naționalii astăzi nepăsători, marea majoritate. Cum poate un guvern de parveniți să-și amintească de Paul Goma?
    Dacă îl iubești pe Paul Goma ești naționalist dacă iubești guvernul ești patriot, ce alegeți?
    George Onofrei din Galați (cît a trăit ) a fost unul dintre puținii care au luptat pentru cauza lui Paul Goma.

  31. In veci pomenirea lui! Goma a fost un om adevărat cum putini se nasc in România. Cu un simt civic de mare calibru si un scriitor minunat

  32. Dumnezeu sa-l odihneasca!
    Dupa luptatorii morti in munti si cei din inchisorile comuniste, Paul Goma a fot unul din putinii „rezistenti ” fatisi ai regimului cominst din tara noastra si din lume(Cehia) . Nu dizident ci rezistent
    De aceea a si fos tratat asa cum a fost tratat de dizidentii uneori cu voie de la Moscova care ne-au aparut in fata dupa 90.!

  33. Pentru mine
    Adevărul este
    Universul absolut al
    Libertăţii…
    sunt convins:
    doar
    Gândind liber,
    Omenirea are şansa să-şi schimbe
    Modul de viaţă,
    Atingând culmi
    nebănuite!

    Pentru mine Basarabia înseamnă tot.
    Paul Goma
    2 octombrie 1935, Mana, Orhei.
    Scriitor român şi cunoscut disident anticomunist.Tatăl scriitorului este ridicat de agenţii NKVD şi deportat în Siberia. În martie 1942 familia se refugiază în Transilvania. Studii: În 1954, este admis simultan la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti şi la Şcoala de literatură Mihai Eminescu de unde este exmatriculat din motive politice. În 1956 este arestat şi dus în închisorile din Jilava şi Gherla. În 1965 îşi reia studiile la Facultate pe care le întrerupe din nou în urma hărţuielilor Securităţii. Activează ca redactor la România literară. Publică proză în Luceafărul, Gazeta literară, Viaţa Românească, Ateneu ş.a. Scrie romanul Ostinato, mărturie despre închisorile din România, care apare în Germania (1971), apoi la Paris (1974). Este considerat în Occident „Soljeniţîn al României”. În 1977 Paul Goma iniţiază în România mişcarea pentru drepturile omului. Este arestat, dar, graţie campaniei internaţionale şi a PEN-Club-ului Internaţional este eliberat. În decembrie 1977 părăseşte România şi se stabileşte la Paris, unde cere şi obţine azil politic.
    D e s t ă i n u i r i (M ă r t u r i s i r i)
    Galeria casei părinteşti din Mana este buricul pământului. Totul îmi pleacă de acolo şi de atunci, toate mi se întorc… – atunci şi acolo.
    *
    Ţara, orice ţară, care se vrea un proiect de succes, are nevoie, în primul rând, de lucrători, nu de patrioţi buni de gură şi mici în faptă. De unde se arată că patriotismul excesiv conduce statele pe căi greşite.
    *
    Atunci? Ce-i de făcut?, te întrebi, în buna tradiţie Cernîşevski-Stere. Unde ai greşit?, te întorci pe pământul pe care l-ai pierdut.
    Ceea ce rămâne: n-ai să poţi scrie ficţiune aşa cum o înţeleg colegii. Orice-ai face, oricât te-i strădui să inventezi, ai să cazi tot pe fapte, pe oameni, pe stări existente, întâlnite aievea, într-un moment sau altul.
    *
    Ar trebui să se ştie: eu nu sunt un autor… oral, pentru ca „produsele” să piară odată cu dispariţia mea. Eu sunt un… scriptic: dacă nu găsesc edituri – nu găsesc şi gata: multiplic scrierile în unsprezece exemplare şi le trimit – la Iaşi, la Cluj, la Târgu-Mureş, la Chişinău. Din aceste unsprezece exemplare măcar unu are să rămână.
    Iar eu, dincolo, voi fi tare mulţumit…
    A p r e c i e r i
    Calvarul prin care a trecut după 1940 poporul român al Basarabiei a fost descris cu geniu de scriitorul Paul Goma, originar din Mana, Orhei. Cu romanele sale basarabene „Din calidor” şi „Arta refugii” Paul Goma este primul scriitor român care sfidează deschis regimul comunist din România, iar publicarea lor în anii 70 a secolului trecut la principalele edituri apusene îi aduc faima de „Soljeniţîn” al României. Întâmplător, oare, această culme a rezistenţei anticomuniste, această altă „şcoală basarabeană” a fost dăruită României tot de Basarabia? Întâmplător, oare…?
    Andrei Vartic
    Cartea lui Goma nu prezintă numai un interes documentar, ea este o mărturie vie despre slăbiciunea şi forţa umană, despre laşitate şi curaj. Da, cu violenţă şi umor, ceea ce face să citeşti cartea dintr-o răsuflare.
    Eugene Ionesco
    Paul Goma este unul din acei scriitori care cred ferm în dreptate şi adevăr şi ca atare îşi asumă sarcina de a semnala şi înfiera prin condeiul lor nelegiuirea şi minciuna. Aparţinând unei epoci şi unei societăţi în care dezumanizarea ia proporţii colective, datorită chiar principiilor ce le animă, el vizează mai puţin aspectele individuale ale răului şi mai mult crima politică patentă.
    Ion Negoiţescu
    Marele merit al lui Paul Goma e acela de a exprima adevărul cu o autenticitate ce nu admite nici o notă de contrafăcut şi cu o ardoare etică ce nu permite nesocotirea măcar parţială a lui. Adevărul întreg mărturisit până în pânzele albe este imperativul categoric în lumina austeră a căruia scrisul lui Goma capătă calitatea cea mai de preţ.
    Mihai Cimpoi
    Pentru Paul Goma (fost deţinut politic şi disident neînfricat, devenit simbol al rezistenţei anticeauşiste), arta scriitoricească nu este doar o îndeletnicire oarecare, ci, mai cu seamă o formă de protest, de contestare şi de apărare contra terorii. Sunt cărţi scrise de un curajos mărturisitor, de un mare dezvăluitor al adevărului.
    Nicolae Vieru

    Paul Goma
    Prin neuitare hotărât-am să mă răzbun: din ţinere de minte îmi făcui armă, cu ea
    apărându-mă, cu ea atacând, mai ales de frica transformării din acuzator în acuzat şi totul
    Pentru a-l răzbuna pe tata: ridicat, refugiat, suspectat şi de ruşi şi de cei din regat;
    pentru a-i răzbuna pe descendenţii acestei
    Aşchii de naţiune care, sub toporul nemilos al istoriei, s-a tot depărtat
    (ba în 1812, ba în 1940, ba în 1944, ba…) de trunchi…
    Acuzând în gura mare pe cei care ne-au vândut la Yalta, Malta, la Alta,
    şi ne-au pus în genunchi, lăsându-ne fără munţi, fără mare, am demonstrat elocvent:
    Urmările tăcerii sunt grave, nefaste: chiar dacă taci, adică nu spui neadevărul, tu, scriitor,
    refuzi să dai asistenţă la persoana, la neamul, la cauza aflată în pericol de moarte, şi, ca
    Urmare, am dat glas indignării cum am putut, căci dacă nu spun mă doare, tăcerea
    mă doare mult mai tare… ei cum să taci când Adevăru-i călcat în picioare? Şi am strigat…
    Liber, doar de mine lăsat… le-am pus contemporanilor mei în faţă câte-o oglindă (nu strică să te
    mai uiţi la tine şi dintr-o parte), oglindă în care ei mai riscau să fie văzuţi în plină splendoare,
    Liber, peste umărul lor de în oglindă privitori, şi de către masele largi de cititori:
    pe oglindă dat-au vina, în ele-au găsit pricina şi-nterzise fură ele, scrierile mele –
    nu cenzura s-a rupt la izmene, ci ei, cu voie bună de la primărie, scriitori…
    ce să-i faci?… aceasta li-i est-etica (a nu se confunda cu west-etica)!…
    Glasul meu, însfârşit, fu auzit: mai întâi după hotare, apoi ecou asurzitor s-a-ntors acasă, ei
    cercând cu ale lor metode să mă-mpingă barem spre un sentiment de remuşcare, dar,…
    cu
    Grijă singur, conştient, îmi pavasem drumul spre neagra masă şi
    nu mai aveam drept la cedare…
    O viaţă-ntreagă de fără-casă, de fără-ţară aşa şi nu m-a făcut să-mi stăpânesc pornirea,
    ce face-n fiece clipă inima să-mi tresară, să-ncarc arma cu cerneală la
    Orice nelegiuire, şopârlism, la orice nedreptate, neştiism,
    neobiectivism, habarnamism,… la amintirea grea despre
    Marea deportare în Siberiile reci, la mare depărtare,
    sau când însuşi ministrul mă trase de păr taaare –
    Metode securiste de-a pregăti memoria (arma cea mai puternică) pentru confiscare…
    iar eu, eu nici că-am cunoscut cuvântul compromis: albul e alb şi negru-i negru,
    Amestecul culorilor demult mi-am interzis, capul nicicând nu l-am plecat, şi-am rezistat… eu
    am vrut doar o nimica toată: să ştie-o lume că pe mine durerea mă doare, copilul rămas
    fără tată,
    Arcuşul – fără vioară, crucea bisericii, jos, înfiptă-n aşteptare… curcubeul când i se
    fură culoarea; mă doare omul fară ţară, limba în paragină lăsată, la ea acasă-nstrăinată…
    şi-astă durere-o strig lumii mereu,
    o strig fără-ncetare… strig, urlu, răcnesc
    chiar dacă ştiu
    că strig în pustiu…
    P.resupunând că mama m-ar fi mai re-născut
    o dată, re-eul nu ştiu dacă ar fi fost un altul.
    S.unt convins: aş fi re-semănat leit cu re-vieţuitul – cel care a re-mai fost o dată, re-trăind
    aceleaşi sentimente, ne-regretând, ne re-justificând nimic, din ce şi cum am re-acţionat până acum.
    P.ăcat, totuşi: în calea anevoiasă spre Adevăr cu toate re-chinurile lui (dar îl vroiam Absolut,
    în ciuda faptului că nu există, şi eu am ştiut), o
    G.roază de prieteni am pierdut, Insă, spre deosebire de unii, nu
    mi-a părut rău că i-am cunoscut.
    Pentru conformitate:
    eu, cel care şi-a re-împlinit visul copilăriei de
    a re-deveni compozitor
    pentru a re-compune
    o singură lucrare –
    Arta-re-Fugii,
    muzică pentru fuga Re-fugiaţilor basarabeni,
    pentru fuga lor de groaza „re-patrierii” în Siberia „natală”,
    odă istoricescului moment de cedare fără nici o târguială a Basarabiei
    cu tot cu Calidorul meu scump al şcolii din Mana Orheiului,
    buricul pământului,
    şi totaşescu,
    şi aşamaidepărtescu, că eu nu sânt
    şiaşairomânul…

    Khanty-Mansiysk, Rusia, 18.09.2009; Paris, Franţa, 24.10.2009;
    Budapesta, Ungaria, aeroport, 30.10.09; Râmnicu Vâlcea, România, 28.10.2009;
    Bruxelles, Belgia, 27.12.2009-14.01.2010;
    Yerevan, Armenia, 3.07.2010; Constantin şi Elena, Varna, Bulgaria, 14.07.2010;
    Chişinău, Moldova, 22-28.07; 31.08.2010 C.V.Ax.D.Ac.R.

  34. Pe mine doi oameni m-au învățat să mă feresc de oamenii cu putere mare din aceasta tara.Paul Goma și Marin Preda.Marin Preda in Delirul m-a învățat să stau departe de ei pentru ca,fiind puternici, nu-i judeca nimeni.Iar Paul Goma,prin intermediul Europei Libere,mi-a dat de înțeles cât rău pot sa-ti faca securistii.Auzind de El la acest post de radio ma” înfiorau”,pur și simplu,virtuțile sale.Aparea in mintea mea ca OMUL,colos de vointa si curaj,care înfruntă tot sistemul semiplanetar comunist.Eu eram membru de partid,iar în facultate am fost recoltat de securitate.Datorita exemplului dat de colosul Paul Goma ,eu am reusit,ducandu-l cu vorba pe ofiterul de securitate, sa nu-mi torn colegii,desi acestia ascultau Europa Libera, chiar in perioada evenimentelor de la Brașov.De aceia va spun ca statuia Lui trebuie să fie în locul unde a fost a lui lenin si mai mare ca aceasta.Sant sigur ca nu numai pe mine m-a influentat,ci o întreagă generație.

    • Frumos raspuns, apreciez sinceritatea – a spune ca ai fost racoltat de Securitate nu este usor in ziua de azi. Dumnezeu sa il odihneasca.

  35. Imi pare rau ca in tara unde aproape totul a devenit un fel de”alba neagra”,sinceritatea este un act de curaj.Am revenit ,pentru ca nu se poate trece asa repede peste personalitatea lui Paul Goma.Nici macar aceasta pandemie planetară nu trebuie să îngroape acest eveniment.G4Media ,readuce-ti in prim plan viața lui PAUL GOMA,chiar dacă unii îl acuză de antisemitism.Banuiesc de ce,dar……. P.S. Multumesc doamna.Regret ca celor cu putere mare le-am zis oameni,nu doar pentru ca am șifonat estetica exprimării.