G4Media.ro

Biroul Electoral anunță oficial că depune plângere penală împotriva a opt candidați,…

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Biroul Electoral anunță oficial că depune plângere penală împotriva a opt candidați, din cauza suspiciunilor privind semnăturile depuse

Biroul Electoral Central anunță oficial că depune plângere penală împotriva a opt candidați, din cauza suspiciunilor privind semnăturile depuse de aceștia. Este vorba despre Viorel Cataramă, Miron Cozma, Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan, Ninel Peia, Maria Minea, Sebastian Constantin Popescu și Bobby George Marius Păunescu.

Conform unui comunicat al BEC, în cazul acestor candidați s-a constatat că „un număr semnificativ de semnături, prezentate ca aparținând unor persoane diferite, prezintă elemente de similitudine evidentă, de natură a influența îndeplinirea condiției legale referitoare la numărul minim de susținători de 200.000”.

„Membrii Biroului Electoral Central au înțeles să sesizeze organele de urmărire penală cu privire la verificarea împrejurărilor de fapt care au stat la baza constatărilor menționate în cuprinsul deciziilor Biroului Electoral Central”, se arată în comunicat.

În același timp, Biroul Electoral Central a validat, marţi, şapte noi candidaturi la Preşedinţie, faţă de cele şase validate anterior. De asemenea, BEC a respins candidaturile depuse de Maria Minea (Partidul Românilor Patrioţi de Pretutindeni) şi Bobby George Marius Păunescu (candidat independent).

BEC a validat candidaturile depuse de Ramona Ioana Bruynseels – Partidul Puterii Umaniste (social liberal) , Cătălin Sorin Ivan – Partidul Alternativa Pentru Demnitate Naţională, Bogdan Dragoş Aureliu Marian Stanoevici – candidat independent, John Ion Banu – Partidul Naţiunea Română, Sebastian Constantin Popescu – Partidul Noua Românie, Alexandru Cumpănaşu – candidat independent şi Ninel Peia – Partidul Neamul Românesc.

Anterior, BEC a validat şase candidaturi – Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Kelemen Hunor, Mircea Diaconu, Theodor Paleologu şi Dan Barna.

Biroul Electoral Central va face plângere penală împotriva candidaților la care există dubii legate de autenticitatea semnăturilor pe care le-au depus. Este vorba de Viorel Cataramă, Miron Cozma, Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan și alți doi sau trei candidați, au declarat marți pentru G4Media.ro surse din instituție.

Biroul Electoral a respins inițial candidatura lui Viorel Cataramă din cauza suspiciunilor legate de autenticitatea semnăturilor, însă acesta a contestat la CCR, iar Curtea Constituțională a desființat decizia BEC.

Și candidatura lui Miron Cozma a fost respinsă de BEC, iar acesta nu a contestat decizia.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Si astia de la BEC sunt tot ca Gabi Firea, anunta ce intentioneaza sa faca in loc sa faca. N-am sa inteleg niciodata de ce trebuie comunicata public intentia de a face ceva

  2. Dreptul de a alege și de a fi ales reprezintă drepturi fundamentale ale omului, nimeni și nimic, în afara unei hotărâri judecătorești definitive, nu poate limita aceste drepturi, improvizația cu semnăturile este anticonstituțională.

    • Eu i-as lasa pe toti sa candideze si la final i-as pune sa plateasca toate costurile cu organizarea pe cei care nu trec un prag minim de 5% din voturi.

      Drepturi si obligatii, asa functioneaza democratia. Nu poti sa ai doar drepturi.

  3. Eu altceva nu înțeleg : Cum pot fi validați niște candidați, împotriva cărora se depune totodată plângere penală ?!
    Sunt supectați Alexandru Cumpănașu, Cătălin Ivan, Ninel Preia și Sebastian Constantin Popescu și tot ei sunt și validați de BEC. Deci numărul minim de 200.000 de suținători, cu semnătură autentică este condiția minimă pentru validare. Ori, împotriva susnumiților există dubii cu privire la autenticitatea unor semnături. Dar un număr minim de semnături false ar trebui să constituie motive legale pentru nevalidare și urmărire penală. În asemenea condiții cum pot fi totuși puși pe lista candidaților pentru prima funcție din stat ?!

    • Asa a decis CCR, o adunatura de pesedisti in frunte cu fostul consilier al lui Ion Iliescu.

    • CCR a zis ca BEC nu are competenta de a constata ca semnaturile sunt false si ca atare nu poate respinge, pe acest motiv, candidaturile.
      Cine are competenta sa verifice si sa constate? Pare ca Parchetul (si grafologic, si verificare identitate persoane).

      Ramane ca BEC sa sesizeze Parchetul (desi, din ce am inteles, nu e obligatie 🙁 ), iar rezolutia procurorilor va fi: fals – fapta penala sau faptele nu exista – clasare. Pare destul de logic, dar nu cred ca va functiona. Trebuie sa urmarim.

      Teoretic, daca unu’ d’asta cu xeroxuri ar si castiga mandatul iar Parchetul ar descoperi falsuri care sa invalideze candidatura – ar trebui sa piarda mandatul. Dar asta n-o sa vedem.

      Numai iepurilor gen Catarama si Cumpanasu li s-ar putea intampla sa li se impute falsul, caci ei au lipsa semnaturi. Ramane sa vedem. 🙁

  4. De unde dreak au facut astia 200 000 de semnături? Ninel Preia??? Maria Minea???? Bogdan Stanoevici??? John Banu??? Sebastian Constantin Popescu??? Si de ce nu l-a validat atunci si pe Miron Cozma???

    Deci, vrei sa fii Președintele României și tu începi cu ceva fals, pentru care ai si dat niste bani: bani contra falsuri. Sau ai falsificat chiar tu cu mana ta semnăturile. Incredibil.

    Dacă, prin absurd, unul din asta cu falsuri ajunge Președintele României și, între timp e condamnat pentru falsificare de semnaturi, ce se intampla, constituțional vorbind?

    Macar acuzațiile se pot judeca in regim de urgenta?

  5. Cum naiba au strâns viermii ăștia atâtea semnături, când cei de la USR le-au strâns cu greu, deși au stat pe toate străzile, din toata țară, săptămâni în șir și au destul de multi susținători ( care nu refuza sa semneze)..
    La viermii ăștia nu am văzut niciodată pe stradă pe cineva strângând semnături