G4Media.ro

Biroul Permanent al Senatului, convocat la ora 12:00, nu a mai avut…

Biroul Permanent al Senatului, convocat la ora 12:00, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum. Inițiativa ”Fără penali” nu mai intră la vot / La ședință au participat doar două persoane: una de la PSD și reprezentantul USR / De ce a boicotat PNL ședința

Ședința Biroului Permanent (BP) al Senatului, convocată la solicitarea USR pentru ora 12:00, nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, după ce au fost prezenți doar doi membri – președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și senatorul USR, George Dircă.

BP-ul trebuia să convoace plenul pentru a vota inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice”, astfel încât referendumul să poată avea loc odată cu alegerile parlamentare de pe 6 decembrie.

”PSD, PNL și UDMR au boicotat ședința de BP convocată de USR la ora 12:00. În acest moment la senat are loc o sindrofie cu membrii BP și diplomați pentru a prezenta santierul “Grădinile Senatului”, a transmis USR într-un comunicat de presă.

”PNL a boicotat ședința conducerii Senatului dominată de majoritatea PSD pentru că vrea ca Inițiativa Fără Penali să fie adoptată! În acest moment, PSD – “groparul justiției”, autorul OUG 13, ar respinge acest proiect de revizuire a Constituției, care amintim că trebuie să fie votat de două treimi din parlamentari. Majoritatea toxică PSD din Senat (nu mai puțin de jumătate din senatori sunt în momentul de față membri PSD) de-abia așteaptă să voteze împotriva proiectului “Fără penali”! PNL garantează adoptarea inițiativei “Fără penali” și a propunerii de revizuire a Constituției în conformitate cu referendumul pe justiție inițiat de Președintele României, în data de 26 mai 2019 și votat de peste 6 milioane de români. Acest lucru se va întâmpla odată cu învestirea noului Parlament! Spre deosebire de alții, noi nu avem încredere în PSD și azi există riscul ca inițiativa să fie respinsă. Nu putem permite PSD să continue ticăloșiile în Parlament! PNL nu poate fi de acord să dea gir PSD pentru a recăpăta controlul asupra Senatului, prin compunerea Biroului Permanent, respectiv să permită ca toate măsurile Guvernului să fie răstălmăcite, compromise, denaturate în acest Parlament expirat și ilegitim”, a transmis ulterior PNL.

Radu Mihail, liderul senatorilor USR, a depus în acestă dimineață o solicitare de convocare a unui nou Birou Permanent astăzi de la ora 12:00 pentru a decide organizarea unui plen cu un singur punct pe ordinea de zi: adoptarea inițiativei ”Fără penali”, potrivit unui anunț al USR.

”Acum este momentul când PSD și PNL vor putea demonstra că sunt interesați cu adevărat ca ”Fără penali” să fie deblocată pentru 6 decembrie, participând la ședinta de BP și la plen”, a subliniat liderul senatorilor USR.

Miza organizării unei ședințe de plen astăzi pentru a se vota inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției ”Fără penali în funcții publice” ar fi fost organizarea referendumului pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Dar, pentru că inițiativa nu va fi adoptată în această săptămână în Senat, consultarea populară nu va mai putea fi suprapusă peste scrutinul din 6 decembrie.

Inițiativa, care a fost semnată de peste un milion de români, a fost deja adoptată pe 14 iulie de Camera Deputaţilor, cu 295 de voturi „pentru” şi o abţinere.

Pentru a trece și de senat, proiectul are nevoie de o majoritate calificată de două treimi, adică de minimum 90 de voturi.

Pasul următor este supunerea sa controlului constituțional, CCR fiind obligată să se pronunțe în maximum 5 zile de la votul în senat.

Aprobarea finală vine din partea românilor, prin referendumul care trebuie organizat în ultima duminică a perioadei de 30 de zile calculată din ziua adoptării în Camera decizională a Parlamentului.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că

    • „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Liderul deputaților USR, Cătăplin Drulă, pe Facebook: VECHEA CLASĂ POLITICĂ NU VREA FĂRĂ PENALI PE 6 DECEMBRIE

În ședința de Birou Permanent a Senatului, desfășurată online la ora 12, s-a prezentat doar reprezentatul USR și președintele interimar al camerei.

Toți ceilalți 10 reprezentanți ai partidelor, PSD, PNL și UDMR, au absentat, deși ședința e la un click distanță.

E clar mesajul: nu vor referendum Fără Penali pe 6 decembrie.

Îl știam și bănuiam, dar am sperat că poate înțeleg să nu joace murdar față de așteptările milioanelor de oameni care vor Fără Penali în Funcții Publice în Constituție.

Un parlament toxic, o clasă politică a penalilor. Asta avem.

Veniți la vot pe 6 decembrie să scăpăm de ei!

Citește și: Ședința Senatului nu s-a putut ține din lipsă de cvorum. Inițiativa ”Fără penali” nu a putut fi votată, nici legea care permite Parlamentului să amâne alegerile

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Smekerie electorala ca si referendumul pentru justitie a lui Iohannis. Culmea, tot Iohannis nu poate sa dea acuma ordonanțe de urgente pe legile justitiei. Niste idioti cu inițiative idioate.

    • Încearcă să-ți imaginezi o Românie fără penali.

      https://www.dosarelealesilor.com/

    • @Ion:
      De ce e „idioata” initiativa „Fara penali in functii publice” ?

    • Cititi va rog despre diferenta dintre un referendum consultativ si unul decizional.

      Fara Penali e decizional. Dupa ce-i votat, intra in constitutie. Niciun ‘hai ca poate’ sau vreo scarpinare in fund de la parlament 🙂

    • Pe fondul declaraţiilor repetate ale PNL că preferă un guvern cu PMP, UDMR şi viitorii transfugi din PSD, respingerea iniţiativei Fără penali sună ca o promisiune către şmecheri privind valorificarea la maximum a legislaţiei aranjate în anii Iordache-Toader, urmată de declararea anticorupţiei prioritate naţională.

    • @Richard: ia uimeste-ne tu cu baza legala care iti sustine afirmatiile!

      Care e termenul in care trebuie sa intre rezultatul in Constitutie si ce se intampla daca nu se realizeaza?!

    • @Richard. Hai ca te ajut eu cu distinctia:

      „În cazul referendumului consultativ, faptul că nu este stabilită o astfel de procedură ulterioară nu se traduce într-o lipsă a efectelor acestui referendum. Din această perspectivă, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, în principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a voinței populare – această voință nu poate fi ignorată de aleșii poporului, întrucât este o expresie a suveranității naționale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, în sensul că necesită intervenția altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune în operă voința exprimată de corpul electoral .”

      Decizia nr. 80/2014 asupra propunerii legislative privind revizuirea Constituției României

  2. Daca facem Referendum pt. fiecare chichita ce necesita modificarea Constitutiei ne apuca 2101 si Constitutia tot imperfecta. 🙁 + ca fiecare Referendum inseamna 40 euro din buzunarul fiecarui roman minim …

    • Corect. Până la urma Constituția e asa, orientativă. Tot Judecatorul decide.
      Nu mai bine garantam judecarea in regim de urgenta (30 zile) a spețelor importante? Platim spor 500% dar sa clarificam/transam problema.

    • De aia e bine sa votam Fără Penali odată cu alegerile, sa nu fie costuri suplimentare.

    • Ideea era sa stim exact ce ne lipseste din Constitutie ca sa fie demna de Sistemul Solar …

  3. Chiar daca e draguta de-ti dau lacrimile, e cum zic americanii „misleading”.
    Termenul „Penali” e folosit intens in ultimii 15 ani doar pentru a marca electoral contra rivalilor.
    In spatiul public folosim „penali” adica suna ca au dosar penal deschis de un vajnic procuror, in text insa scriem „condamnati”.
    Plus de asta, „până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”?
    Probabil se refera la „amnistia intervenită după condamnare, prescripţia executării, graţierea, reabilitare”.
    Pentru astea nu avem legi existente? Nu se suprapun?
    E doar o laba mediatica in grup a usere?
    G4 nu e indeajuns de buna sa ne explice? Sau trebuie sa servim stirea ca atare, ca asa ne sta bine?

    • Dacă ați fi făcut un minim de efort, găseati explicația. E vorba doar de blocarea fara drept de apel la accesul în funcții publice pe o perioadă stabilită de lege, că adaos la condamnare. Acum aplicarea e la mana judecătorului, care poate decide sau nu daca pune așa ceva în sentinta.

      Și vedeți că inițiativa a trecut de filtrul CCR, care a considerat-o admisibilă că modificare a Constituției. Care CCR numai iubitor de USar nu este. Că să fie clar că nu discutam de o „laba a USR” când discutam de inițiativa asta semnată de un milion de oameni care s-au cam saturat de hoți puși să păzească banul public

    • silicoane, vaz ca esti in problema. deci asta e pentru orice condamnare? …sau doar alea care au de-a face cu coruptia? intreb si eu, ca G4media e ocupat cu alta chestie decat sa explice…si sincer nmai vreme de cautat pe site la parlament nu am…

    • S-a creat un obicei in ultimii 15 ani, in special intr-o anumita parte a „campului tactic”, daca ma-ntelegi. Acela de a sari peste judecatori. Fie ca e vorba de ascultari extinse „fortand” legea sigurantei nationale fara riscul de a da peste judecatori incomozi( a se vedea ascultarea lui Tariceanu vreme de 7 ani – uau, oricat l-as ura pe Tariceanu, pare ca faceau servicii rivalilor politic) , fie ca e vorba de SII Analytics al SRI (din nou, culegere de date fara acceptul cetateanului sau al judecatorului, trecut intr-o liniste asurzitoare).
      A insera in Constitutie fara drept de apel restrictii ce afecteaza o masa mai mare de cetateni decat era prevazut deja(functii inalte), restrictii privind dreptul la munca arata dupa umila mea parere ca se doreste de fapt o vanatoare de oameni si mai putin de fapte.
      Judecatorul ar trebui, din nou, parerea mea, sa fie baza si decidentul unor decizii de genul acesta.

    • „Probabil, va fi din nou un spectacol mediatic legat de asta. Nu aș fi surprinsă să văd că din nou se va mai inventa vreun dosar imaginar pentru a fi folosit doar în comunicare… Constat doar cu surpriză o suprapunere fix peste perioada campaniei electorale, ceea ce ridică semne de întrebare”, a declarat Dan Barna pentru Europa Liberă.
      Deci cum?
      Fara penali in politica, VIA DNA?

    • @Ian, nu sunt in domeniu, doar am stat si am sapat, ca sa inteleg.

      E vorba de infractiuni savarsite „cu intentie”, care e o categorie larga in care se baga articole din codul penal, esential fiind ca sunt produse exact cum spune definitia: chiar ai vrut sa faci fapta aia, ai planificat-o si ai dus-o la capat.

      Exista acuzatii diferite, incadrata ca fiind „din culpa”, de exemplu acuzarea dupa ce ai adormit la volan si ai intrat pe contra-sens cu masina si ai produs daune si/sau victime.

      Sper sa nu spun prostii prea mari. Numai bine.

    • @silicon_v multumesc. deci nu are de-a face doar cu coruptia. bine, nici sa furi nu e chiar frumos. iar asta „cu intentie” vs. „din culpa” pare iarasi ok dpdv etic, numai sa nu fie prea interpretabil de catre judecatori. pana la urma nu moare nimeni daca nu se face senator…

  4. Se câștigă ceva din victimizare? La voturi mă refer.
    Mai bine ar discuta despre bani.
    Ar avea mai mult succes cu reducerea/eliminarea taxelor, transparență in alocarea fondurilor catre IMM-uri… încălcarea jurământului depus la investire să fie trecut intr-o lege…
    Penal sau nepenal nouă oricum ne pierd timpul de pomana, și unii și alții fac doar ce au ei chef, banii sunt la ei

  5. Am mai votat noi un mai multe referndumuri și ce s a rezolvat???? Nimic. Avem cumva parlament unicameral cu 300 de parlamentari ???? Mai lăsați mă cu referendum vostru ca oricum nu il puneți în aplicare.

    • Tin sa te informez ca acrl referendum era al presedintelui si era „consultativ” iar fara penali e initiat de popor cu semnaturi si va avea efect imediat daca e votat de parlament si apoi de popor.

    • Nu se poate modifica Constitutia pentru a insera doar unul dintre rezultatele referendumurilor. Automat trebuie implementat si cel cu 300 parlamentari.

      Deci n-o sa vedem Constitutia modificata prea curand. Dar referendumuri o sa mai vedem, probabil …

  6. Slabe șanse. Atât PNL, cat si PSD au arătat ieri că nu au chef de asta.

    Inca ceva, că să fie clar. Alegerile nu mai pot fi amânate nici măcar matematic. Legea poate fi promulgată în 10 zile. Dar, La finalul termenului, legea poate fi contestată iar la CCR, care trebuie sa se pronunțe rapid și să scrie motivarea. Apoi Iohannis are inca 10 zile sa o promulge din nou. Adică ajungem lejer pe 10 decembrie cu promulgată, după alegeri.

    Și PSD și PNL știu asta. Dar prefera acest circ că să nu voteze pentru inițiativa fara penali.

    P.S. Cică PSD voia musai ieri sa voteze pt amânarea alegerilor. Ce a făcut că să meargă treabă și mai bine ? A anulat votul prin telefon (sistemul aplicat în ultimele 8 luni) și a cerut prezenta fizică!!! Cu doua ore înainte de vot!! Cu minim 50% dintre parlamentari plecați prin tara! Adică au cerut chiar ei sa nu se facă cvorum, exact asta au făcut! Atât de tare își doreau sa voteze!

  7. Ai dreptate silicon_v. Toti se fac ca nu înțeleg,ca e inutil si „râd” penalii de pe liste .Un votant nu poate elimina din lista un penal si pe ceilalti de pe lista sa-i voteze .Deci unele partide profita din plin si amesteca pe liste candidați merituoși cu…penali. Si asa mai profita o data de ignoranta unora,de complicitatea altora…

    • @Ana:
      Nu este inutil ! Daca se strecoara pe lista un „penal” in sensul textului constitutional ii va fi invalidat mandatul !

      PS. Si tot asa pana partidele „penalistilor” se vor obisnui cu ideea ca nu merge !

      PPS. Eventual se poate modifica legea electorala astfel incat AEP sa nu deconteze banii cheltuiti in campanie proportional cu nr „penalilor” invalidati !

  8. Uite cine cere fara penali in functii publice, tocmai USR-ul ! Adica actualii si viitorii penali !

  9. Domnii de la G4Media! „Inițiativa, care a fost semnată de peste un milion de români, ” a fost depusa cu 950.000 de semnaturi la CCR, au fost avizate 830.000 de primarii pentru CCR si au ramas 590.000 dupa validarea Parlamentului. Ok, a furat Iordache, dar totusi documentele oficiale conteaza!
    Va mai reamintesc de scandaulul Oli Ardealean data afara de Barna ca a adus dovezi ca un apropiat al lui Barna a adus cateva zeci de mii de semnaturi false!

    Asa ca nu mai citati USR cu „peste 1 milion”, spuneti si voi peste 500.000 sigur cat cere Constitutia, hai aproape 1 milion, dar nu mai faceti propaganda USR!

  10. S-a rezolvat ! PSD si PNL nu au vrut !

    PS. Era si greu sa vrea cata vreme PNL a facut intr-una transfuzii de penali de la PSD si a fabricat si proprii sai penali iar PSD are in ADN-ul politic gena „penala” ! :)) :((

    • „Lung prilej de barfe si de ipoteze….”
      Daca s-ar fi votat ieri ar fi fost impreuna cu legea care da psd dreptul sa lungeasca termenul alegerilor cat considera ei (ca le este) necesar. Dar comentariile au reusit sa otraveasca si mai mult parteneriatul ipotetic sau virtual, cum vrei sa-i zici.
      Cu scandalul proaspat inflamat incercarea de azi era sortita esecului.
      Din pacate pnl are cam dreptate: legea asta are nevoie de (aproape) unanimitate ca sa treaca. Ceea ce nu se va intampla nici in 1000 de ani daca psd isi pastreaza majoritatea minima in parlament. Deci INTAI ALEGERILE.
      Primum vivere deinde…
      Sa nu pierdem din vedere ca, o data incercarea validata ca esuata nu va mai putea sa fie repusa pe tapet.

  11. In sparlament pesedeul si acolitii inca au majoritate, asa ca initiativa a fost din start sortita esecului. Usereu’ stie foarte bine acest lucru, toate manevrele si schelalaielile lor pe acest subiect avand exclusiv un substrat politicianisto-electoral. Cica e politica „noua” facuta de oameni „noi”. Penibil!

  12. PNL a boicotat blatul PSD – USR, blatul ăsta pute de la o poștă, PSD a bătut palma cu USR pentru votul inițiativei fără penali cu condiția ca USR să susțină amânarea alegerilor, dovezile blatului au început să se vadă prin atacuri orchestrate ale postacilor USR la PNL și noua linie de comunicare anti PNL a celor de la USR culminând cu susținerea lui Dirca ca adjunct al lui Ciordache.

    USR o joacă periculor, santajează PNLul în speranța unei viitoare alianțe guvernamentale și în acelși timp face și jocul PSDulu, pentru că PSDul va rămânel planul B, o viitoare alianță de opoziție la guvernare PNL.

  13. Gargara si tupeu = iuzere minus pluz
    Cand a fost vb de alde (sac!)ciordache (tatuku penalilor) iuzere minus pluz a fost „la-datorie”
    Acum ii da „tot-inainte”, scursuri fanfaronade precum niste „mandri-pionieri”.

  14. ‘Au fost prezenți doar doi membri – președintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, și senatorul USR, George Dircă.’

    Dircă, adjunctul lui Ciordache, interesant!

  15. O altă petardă politică marca USR. De fapt, un gest otrăvit, căci USR, făcând blat cu PSD, vor vota la schimb amânarea alegerilor dorită de PSD.
    Foarte bine că PNL nu a căzut în capcană. Asta arată că e un partid matur și că știe să facă politică!