G4Media.ro

Biroul Prezidiului Academiei Române: Sondajul prezentat luni nu a fost comandat de…

Biroul Prezidiului Academiei Române: Sondajul prezentat luni nu a fost comandat de instituţia noastră / Potrivit sondajului, 39,2% dintre români ar vota la europarlamentare / PSD şi PNL – la egalitate în intenţiile de vot / Iohannis, pe primul loc la prezidențiale, urmat de Tăriceanu, Dragnea și Cioloș

Biroul Prezidiului Academiei Române precizează, într-un comunicat transmis marţi AGERPRES, că Barometrul de Opinie Publică prezentat luni de Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” al Academiei nu a fost comandat de această instituţie.

„Biroul Prezidiului Academiei Române a luat la cunoştinţă cu surprindere de faptul că un institut al Academiei Române – este vorba despre Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” – a dat publicităţii un sondaj de opinie privitor la aspecte actuale ale vieţii politice româneşti. Un asemenea sondaj cu tentă electorală, apărut în plină campanie electorală, nu a fost niciodată comandat de Academia Română. Reamintim că instituţia noastră nu se implică în chestiuni de natură politică”, se arată în comunicatul Biroului Prezidiului Academiei Române.

Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I.C. Brătianu” a prezentat, luni, în Aula acestui for, Barometrul de Opinie Publică în care sunt prezentate percepţii şi evoluţii politice şi sociale ale societăţii româneşti. Studiul a fost realizat de Inscop Research, în perioada 12 aprilie – 3 mai, în toate judeţele României şi în sectoarele Municipiului Bucureşti.

Potrivit sondajului, peste 39% dintre români s-ar prezenta „sigur” la vot la alegerile europarlamentare, PNL şi PSD situându-se la egalitate în ce priveşte intenţiile de vot, a transmis Agerpres.

La întrebarea privind exprimarea intenţiei de vot, pe o scală de 1 la 10, în care 1 înseamnă „sigur nu voi vota”, iar 10 „sigur voi vota”, 39,2% s-au exprimat cu „sigur voi vota”, iar 11% cu „sigur nu voi vota”.

Dintre aceştia, cu PSD ar vota 26,4%, cu PNL – 26,1%, Alianţa 2020 – 20,1%, Pro România – 8,5%, ALDE – 8,2%, UDMR – 4%, PMP – 3,5%, UNPR – 1%.

În privinţa celor care au ales o intenţie de vot, respectiv 63,1% dintre respondenţi, cu PNL ar vota 27,6%, cu PSD – 25,5%, Alianţa 2020 – 16,5%, ALDE – 9,2%, Pro România – 9,1%, UDMR – 4,8%, PMP – 3,9%, UNPR – 1,1%.

În ceea ce priveşte referendumul din 26 mai, 59% sunt de acord cu convocarea acestuia, 23,8% nu sunt de acord, iar 17,2% – nu ştiu, nu răspund, iar 60,5% spun că se vor prezenta.

Preşedintele Klaus Iohannis conduce cu 41% în privinţa încrederii populaţiei, şeful statului fiind urmat de Gabriela Firea – 25,2%, Mugur Isărescu – 22,3%, Victor Ponta – 22,1%, Călin Popescu Tăriceanu – 21,8%, Dacian Cioloş – 21,4%, Ludovic Orban – 17,3%, Dan Barna – 15%, Liviu Dragnea – 12,8%, Viorica Dăncilă – 8,7%, Eugen Tomac – 6,7% şi Kelemen Hunor – 4,8%.

Potrivit cercetării Academiei Române, românii consideră în proporţie de 76,4% că lucrurile se îndreaptă într-o direcţie greşită în ţară, 18,5% spun că România merge într-o direcţie bună, iar 5,1% nu ştiu/nu răspund.

Dintre îngrijorările românilor, corupţia se situează pe primul loc, 47,3% declarându-se „foarte mult” îngrijoraţi şi 36,9% „mult”.

În ce privește alegerile prezidențiale, preşedintele Klaus Iohannis conduce în preferinţele românilor.

Conform studiului, şeful statului întruneşte 45,8% dintre preferinţe, fiind urmat de Călin Popescu Tăriceanu (ALDE) – 18%, Liviu Dragnea (PSD) – 14,3%, Dacian Cioloş (USR şi PLUS) – 9,9%.

În cazul unui al doilea tur de scrutin pentru prezidenţiale, 41,6% ar vota cu Klaus Iohannis (PNL) şi 18% cu Liviu Dragnea (PSD, ALDE), în timp ce un procent de 21,8% se declară nehotărâţi, iar 11,2% spun că nu vor merge la vot, iar 7,3% nu ştiu/nu răspund.

În cazul în care Klaus Iohannis (PNL, USR şi PLUS) ar intra în turul al doilea al prezidenţialelor cu Călin Popescu-Tăriceanu (PSD, ALDE), 38,1% l-ar alege pe actualul şef al statului, iar 26% pe liderul ALDE. Un procent de 19,6% dintre respondenţi se declară nehotărâţi, 9% spun că nu vor merge la vot, iar 7,2% nu ştiu/nu răspund.

În situaţia unui tur al doilea de scrutin între Klaus Iohannis (PNL) şi Dacian Cioloş (USR şi PLUS), primul ar obţine 33,7%, iar cel de-al doilea – 14,6%. 29,8% se declară nehotărâţi, 13,7% spun că nu vor merge la vot, în timp ce 8,2% nu ştiu/nu răspund.

Dacă, actualul preşedinte ar intra într-un ipotetic tur doi cu Gabriela Firea, el ar fi preferat de 37,4% dintre respondenţi, primarul general al Capitalei obţinând 21% dintre voturi. Un procent de 22,5% se declară nehotărâţi, 10,3% spun că nu vor merge la vot, iar 8,8% nu ştiu/nu răspund.

Studiul a fost realizat de Inscop Research, în perioada 12 aprilie – 3 mai, pe un eşantion reprezentativ de 1.050 de persoane cu vârsta de 18 şi peste 18 ani, cu o eroare maximă de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%. Sondajele au fost realizate în toate judeţele şi în sectoarele Capitalei.

Foto: Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ca de obicei, sat fără câini. Ăla eu, ăla eu…

  2. Încercați să intrați pe site-ul Institutului. O să aveți o surpriză din partea Google Safe Browsing (dacă folosiți Chrome).

  3. Pe academicianul monarhist daca il plimba exprincipele nicolae cu caleasca si sa fie ovationat de cativa aplaudaci minori adusi de la pecica apoi e in stare sa anunte ca poporul isi doreste monarhie in procent de 98 la suta!!!

  4. Executa omul niste ordine, cum facea si cand era informator la Secu

    • Este turnator de profesie. Pt cariera a turnat tot ce a putut inainte de 90, acum pentru un post la un institut in care nu are ce cauta politica toarna din nou.
      Degeaba ai diplome peste diplome daca nu ai coloana vertebrala. 🙂

  5. Epic sondajul!

  6. Deci, apare un sondaj (în fine, Barometru de Opinie…);
    Deci, PSD-ul pare că „dă prost” din el;
    Deci, Prezidiul Academiei Române „se sesizează” și „gavarește”: „Nu l-am comandat noi”;
    Deci, „Institutul de Științe Politice și Relații Internaționale I.C. Brătianu” este autorul studiului și este institut al Academiei;
    Deci, studiul este „foarte” real;
    Deci, care e problema?

    Băi, ești prost?! Deci…