G4Media.ro

Biroul Procurorului Public European, condus de Kovesi, pregătit să-şi înceapă activitatea la…

Sursa Foto: Parchetul European

Biroul Procurorului Public European, condus de Kovesi, pregătit să-şi înceapă activitatea la 1 iunie

Şefa Biroului Procurorului Public European (EPPO), Laura Codruţa Kövesi, le-a trimis o scrisoare comisarilor europeni Didier Reynders (justiţie) şi Johannes Hahn (buget şi administraţie) în care anunţă că noul organism este pregătit să-şi înceapă activitatea la 1 iunie, informează luni euractiv.com.

Dintre cei 40 de procurori europeni adjuncţi, până în prezent au fost aprobaţi zece, în timp ce pentru ceilalţi procedurile sunt în desfăşurare.

Gabriel Seixas va avea misiunea de a depista la Luxemburg fraudele cu fonduri europene.

EPPO, care ar fi trebuit să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, este o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Biroul Procurorului Public European va funcţiona ca o structură colegială, formată din două niveluri. Nivelul central va fi format din procurorul-şef european, care va avea responsabilitatea generală a biroului. Nivelul descentralizat va fi alcătuit din procurori europeni delegaţi situaţi în statele membre, care vor fi însărcinaţi cu activitatea de zi cu zi a investigaţiilor şi urmăririlor penale în conformitate cu regulamentul şi cu legislaţia respectivului stat membru.

Nivelul central va monitoriza, va conduce şi va supraveghea toate investigaţiile şi urmăririle penale desfăşurate de procurorii europeni delegaţi, asigurând astfel o politică consecventă în materie de investigaţii şi urmărire penală în întreaga Europă. Deşi competenţa sa este limitată la statele membre participante, EPPO va coopera cu celelalte state din UE neparticipante.

Activitatea EPPO va fi complementară celei a Biroului european de luptă antifraudă (OLAF) şi a Eurojust (agenţie a Uniunii Europene ce se ocupă de cooperarea judiciară în materie penală între agenţiile statelor membre), care nu sunt echipate pentru a ancheta sau pentru a urmări penal cazuri individuale.

Dintre cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, cinci nu participă la EPPO: Ungaria, Polonia, Irlanda, Suedia şi Danemarca.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Deus me ajuda!

  2. „Alo, EPPO? D-șoara Irinuca Tănase vă roagă să-l „rezolvați” cu prioritate pe logodnicul dânsei, mai cunoscut după porecla de „Daddy”, intrucât pe dânsa n-o lasă inima să-i spună boșorogului cruntul adevăr, anume că s-a incurcat de ceva timp cu un miliardar tânăr și viril, parcă cu Daniel Dines, dacă nu mă înșel !”

  3. Hai odată, că DNA-ul nostru e mort și cu UNIFARM nu se întâmplă nimic! 1 mld. de Euro sunt bani mulți!!

  4. Alta institutie europeana de frecat menta.
    Cand o lua la puricat Germania pentru mega afacerile lui Schroder cu rusii atunci o sa cred in DNA european.

    • daaaa, sa stii. probabil de asta erau psdistii asa turbati sa o impiedice pe kovesi sa ajunga acolo, de aia tari cunoscute ca si corupte nu au trimis procurori, de aia si romania a trimis putini etc etc . ca e de frecat menta. sa stii ca asa e. ce texte. nici tu nu le crezi.

  5. Să fie într-un ceas bun!
    Sau…
    Să fie într-un ceas bun?
    Că e atâta vorbărie pe Planetă și atât de puțină faptă concretă, încât mă tem.

  6. Articol de PR pentru Kovesi, care de altfel taie frunze la caini de o buna bucata de timp, acum pe bani de la UE. Astept si eu sa vad primul mare corupt din Europa de Vest trimis in judecata de aceasta structura. Coruptia exista si la nivel UE, big time, dar toata mascarada asta cu Parchetul European e pe principiul hai sa ne prefacem ca schimbam ceva. E un nou instrument politic prin care se vor faulta marile familii politice Europene, cu Renew Europe si PPE la butoane, respectiv Socialistii Europeni pe post de incasatori (modelul romanesc, la o scara mai mare). Sper sa ma insel si sa imi inghit cuvintele peste 2-3 ani, dar calitatea morala a Codrutei nu imi da sperante mari…

    • nu taie frunza la caini. exista o groaza de pregatiri in spate pe care tu nu le poti vedea, dar alea implica munca. nu intri in dosarele alea asa, fluierand, cum crezi tu. si nu esti tu in masura sa spui ca taie sau nu frunza la caini, cand are sefi la UE.

  7. Hai, Codruța, că DNA-ul a rămas o umbră a ceea ce a fost cândva. Se vede cu ochiul liber că judecătorii cad la pace cu infractorii, curg sentințele de achitare, sau condamnările simbolice, când nu sunt cu suspendare. Curge mita, și toată lumea e mulțumită. Justiția, ca mai toate instituțiile statului, e populată de impostori, corupți până în măduva oaselor. România, tot în genunchi.

  8. „dar calitatea morala a Codrutei nu imi da sperante mari…” Dacă tăceați, filosof rămâneați.
    De unde vă luați informațiile astea „prețioase”? De fapt, știu răspunsul. Hai să dăm cu bâta, că știm noi mai bine cine e Codruța. Ne-au repetat-o până la saturație, gâzii, ciuvicii, mirceabazii, toți mercenarii din solda turnătorului voiculescu sau ghițătv. Și care-or mai fi…

    • Încerc să vă ajut.
      Vă mai amintiți scenetele televizate de la Cotroceni cu eroii Băsescu și Kovesi în care se încerca inducerea auditoriului în eroare în privința dosarelor Revoluția și Mineriada. Chipurile tare se mai certau.
      Nu mai folosiți cuvinte mari…

    • care ar fi cuvintele mari? ca daca ma uit la rata de condamnari de la DNA cand era kovesi, ESTE URIASA! urias e cuvant mare? nu prea cred, e justificat de fapte. nu stiu ce vina are kovesi in dosarele revolutia si mineriada. chiar nu vad. nu ii bagi pe gat si cazul gheorghe ursu? hai ca mai poti.