G4Media.ro

Biscuiţi retraşi de la vânzare în urma unei alerte europene privind conţinutul…

Biscuiţi retraşi de la vânzare în urma unei alerte europene privind conţinutul peste limita admisă a oxidului de etilenă

Un lot de biscuiţi cu susan este retras de la vânzare de producător în urma unei alerte europene privind conţinutul peste limita admisă a oxidului de etilenă din seminţele de susan utilizate, relatează News.ro.

”În urma unei alerte europene privind conţinutul peste limita admisă a oxidului de etilenă în seminţele de susan folosite la fabricarea produsului Crackers susan 150g , CROCO iniţiază o rechemare a produsului”, anunţă Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Este vorba despre loturile care au următoarele caracteristici: – Denumire produs: CROCO BISCUITI CRACKERS SUSAN 150g – Marcă: CROCO – Cod de bare al produsului: 5941194002959 – Prezentare: PUNGA 150g – LOT PRODUS lot L001051120, data fabricatie 05.11.2020 data expirare 02.08.2021.

”Produsele care poartă datele limită de consum menţionate mai sus vor fi retrase de la comercializare şi vor fi distruse. Cu toate acestea, unele dintre aceste produse au fost comercializate înainte de de initierea măsurii de retragere. Cei care deţin aceste produse sunt rugaţi să nu le consume şi să le aduca înapoi la magazin”, anunţă ANSVSA.

În urmă cu o lună, din acelaşi motiv au fost retraşi minicheesburgeri vânduţi în magazine Carrefour.

ANSVSA preciza atunci că oxidul de etilenă poate prezenta un risc potenţial pentru sănătate în caz de consum repetat, pe termen lung.

Sursa: News.ro

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Ce procent din populatie e indiferenta in legatura cu tara de provenienta a alimentelor sau ingredientelor? Personal ma feresc sa consum chestii provenite din Turcia, China, India, etc. Au un istoric de violari ale standardelor alimentare care nu inspira deloc incredere. Prefer tari mai civilizate.

    • Ce procent din populatie are venituri mai mari de 5000 lei/luna ca sa-si permita sa faca ce faci tu?

    • @geo Ai mare dreptate, doar că unele produse cu probleme sunt fabricate în România sau în altă țară UE cu unele ingrediente venite din China, iar pe etichetă nu se poate scrie fiecare ingredient de unde vine. Singura soluție pe care o văd e să reducem consumul de alimente procesate și să cumpărăm ingredientele separat, verificând cum zici și tu proveniența. Chinezii sunt mari exportatori de usturoi, pomelo și condimente, deci ochii pe etichetă. Nu cumpăr mixuri de condimente sau carne gata condimentată tocmai din acest motiv.

    • @Plictisitu
      Nu trebuie să ai venituri mari, dimpotrivă e indicat să te uiți pe etichetă dacă ai un venit mic. Și îți spun și de ce, uneori vei observa că mâncarea din China nu e mai ieftină (condimente, fructe). Alteori vei observa că te-ai descurcat și fără lucrul ăla pe care nu l-ai cumpărat, și astfel reduci cheltuielile fără să vrei. Sau îl cumperi mai rar (gen snacksuri). Plus că tot ce vine din China e problematic, nu doar mâncarea, gândește-te la caserolele de plastic vai mama lor. Un om cu venituri mai mici nu prea își permite să se trateze dacă se îmbolnăvește, deci descurcatul cu ce are fiecare pe-acasă și cumpăratul de materie primă în loc de procesate e mai ieftin.

  2. Am cautat pe internet sa inteleg mai multe si e plin internetul de astfel de Alerte, aproape Lunar apar astfel de Alerte de Retragere la Biscuiti si Saratele cu susan, la are limita admisa a oxidului de etilena in semintele de susan a fost depasita!
    Plin!!!!!!!!!

  3. Problema pare a fi grava, exista un Regulament al Comisiei Europene care reglementeaza continutul de oxid de etilena in semintele de susan din India: Regulament 1540 din 22-10-2020, publicat in JO L nr 353/23.10.2020
    https://www.ilegis.ro/eurolegis/ro/index/act/74146

  4. Oxidul de etilena este o substanta gazoasa la temperatura si presiunea obisnuita. Atunci cum sa ramana gazul in poza cu biscuitii pe care ni-i prezinti. Inapoi la scoala la orele de chimie!

    • 2.11.2020. „Asociația franceza a consumatorilor UFC-Que Choisir este îngrijorată de prezența ridicată a oxidului de etilenă, un pesticid neautorizat în Europa, în anumite alimente care conțin susan.
      Substanța prezintă riscuri de dezvoltare a cancerului și pentru fertilitate, avertizează asociaţia.
      Urme ale unui PESTICID Interzis în Europa au fost detectate în produse care conțin semințe de susan, a avertizat pe 2 noiembrie într-un comunicat asociația de consumatori UFC-Que Choisir.

      „O concentraţie ridicată a unui pesticid interzis a fost detectată în Europa în peste 250 de tone de semințe de susan din India”, avertizează compania, subliniind că lista produselor cu risc continuă să crească.
      „Există suspiciuni puternice că acest pesticid este cancerigen, dar și dăunător fertilității și, prin urmare, este interzisă utilizarea lui în Europa”, mai precizează asociaţia.
      Prezența substanţei este autorizată în anumite produse importate „în limita a 0,05 mg / kg”, explică asociația.
      Cu toate acestea, peste 250 de tone de semințe de susan s-au dovedit a fi contaminate, a aflat UFC-Que Choisir de la Comisia Europeană. Ratele de contaminare constatate „în mai multe loturi din India au fost de până la 1.000 de ori mai mari decât această limită”, potrivit asociației.
      Produse amintite.
      Până în prezent, covrigi de la diferiți distribuitori, produse cu hummus, fursecuri, batoane cu cereale și ciocolată cu susan Lindt se numără printre produsele în cazul cărora s-a cerut retragerea de pe piaţă.
      Cauzele acestei „contaminări masive” urmează să fie stabilite.

  5. In September 2020, high-level of pesticides were found in 268 tonnes of sesame seeds from India. The contamination had a level of 1 000 to 3 500 times the limit of 0.05 milligrams per kilogram for ethylene oxide allowed in Europe. This pesticide is forbidden in Europe, it is known to be carcinogenic and mutagenic.