G4Media.ro

Biserica Angliei, divizată, va dezbate modul în care preoții ar putea acorda…

Sursa foto: Twitter/@JustinWelby

Biserica Angliei, divizată, va dezbate modul în care preoții ar putea acorda binecuvântări pentru uniunile între persoane de același sex

Corpul de conducere al Bisericii Anglicane va delibera asupra modului în care preoții ar putea acorda binecuvântări pentru cuplurile de același sex atunci când se va reuni vineri în orașul York pentru o întâlnire de cinci zile, scrie Reuters.

Adunarea episcopilor, a clerului și a laicilor – numită Sinodul General – urmează să discute sâmbătă și despre cum să protejeze vicarii care ar putea alege să nu se roage pentru uniunea cuplurilor de același sex.

Biserica Angliei, care nu permite căsătoriile între persoane de același sex în cele 16.000 de biserici ale sale, a prezentat în ianuarie propuneri pentru a permite cuplurilor homosexuale să aibă un serviciu de rugăciune după o căsătorie civilă și și-a cerut scuze persoanelor LGBTQI+ pentru respingerea și ostilitatea cu care s-au confruntat. Sinodul a votat în favoarea acestor planuri în februarie.

Acest lucru a determinat un grup conservator de lideri ai bisericii anglicane din întreaga lume să declare că nu mai au încredere în arhiepiscopul de Canterbury, Justin Welby (foto), spunând că acesta și-a trădat hirotonia.

În Marea Britanie, însă, există presiuni pentru a merge mai departe, unii episcopi exprimându-și public sprijinul pentru căsătoriile între persoane de același sex în biserici.

Diviziunile sunt adânci de zeci de ani în ceea ce privește modul în care instituția veche de secole – biserica mamă pentru cei 85 de milioane de anglicani din lume, răspândiți în 165 de țări – abordează homosexualitatea și uniunile între persoane de același sex. Homosexualitatea este tabu în Africa și ilegală în peste 30 de țări din această regiune.

Welby, care este liderul spiritual al comuniunii anglicane, a cerut anul trecut episcopilor să „abunde în dragoste pentru toți”. Dar el a susținut validitatea unei rezoluții adoptate în 1998 care respingea „practica homosexuală ca fiind incompatibilă cu Scriptura”.

Episcopul Sarah Mullally a declarat reporterilor luna trecută: „Aceasta nu a fost o perioadă ușoară pentru oamenii din întreaga gamă de tradiții și știm că a fost poate mai greu din februarie decât a fost înainte”.

Ea a reiterat că propunerile nu vor schimba doctrina conform căreia căsătoria este între un bărbat și o femeie și că va exista protecție pentru cei care „din motive de conștiință” aleg să nu binecuvânteze cuplurile de același sex.

Activiștii LGBT (lesbiene, homosexuali, bisexuali și transsexuali) luptă de mult timp pentru a obține aceleași drepturi ca și ceilalți creștini care sunt heterosexuali. Căsătoria gay este legală în Marea Britanie de un deceniu.

„Credința este importantă pentru multe persoane LGBTQ+, motiv pentru care sugestia Sinodului ca binecuvântările să fie oferite în locul căsătoriilor este o adevărată palmă dată comunităților noastre”, a declarat pentru Reuters, prin e-mail, Sasha Misra, director asociat al departamentului de comunicare al grupului pentru drepturile LGBT Stonewall.

Mullally a declarat că Biserica Anglie adună diferite puncte de vedere cu privire la această chestiune complexă și că va dura ceva timp pentru a veni cu propunerile complete, care sunt așteptate atunci când sinodul se va reuni în noiembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Biserica are dreptul dar și obligația de a refuza serviciu religios în cazul căsătoriei persoanelor de același sex. Persoanele homosexuale și pot bucura de drepturile civile și religioase din partea oricărui cult ar fi de acord. Scriptura este incompatibilă cu homosexualitatea. Asta nu înseamnă că nu se poate ruga inclusiv pentru persoanele homosexuale. Dar oficial religia creștină îndeamnă aceste persoane la abstinența și rugăciune. Asta e politica seculară față de ei. Asta atunci când biserica nu a sărit calul și a trecut la persecutarea lor.

  2. Homosexualitatea și religia, doua lucruri total diferite. de câte ori mai trebuie explicat clar și serios ca homosexualitatea face doar mult rău? De câte ori este nevoie ca lumea sa înțeleagă ca bărbatul iubește femeia și femeia iubește bărbatul? Biserica nu accepta homosexualitatea.