Biserica Angliei își cere scuze evreilor la 800 de ani după adoptarea legilor care au dus la expulzarea lor (Times of Israel)
Biserica Angliei și-a cerut duminică scuze pentru legile antievreiești care au fost adoptate în urmă cu 800 de ani și care au dus în cele din urmă la expulzarea evreilor din regat timp de sute de ani. La o slujbă specială care a avut loc la Catedrala Christ Church din Oxford au participat rabinul-șef al Marii Britanii, Ephraim Mirvis, și reprezentanți ai arhiepiscopului de Canterbury – cel mai înalt prelat anglican, Justin Welby, pentru a marca Sinodul de la Oxford, desfășurat în 1222.
Sinodul a interzis interacțiunile sociale între evrei și creștini, a impus o zeciuială specifică evreilor și le-a cerut acestora să poarte o insignă de identificare. De asemenea, li s-a interzis accesul la anumite profesii și construirea de noi sinagogi. Decretele au fost urmate de alte legi antievreiești și, în cele din urmă, de expulzarea în masă a celor 3.000 de evrei din Anglia de la acea vreme, în 1290. Aveau să treacă încă 360 de ani până când evreilor li s-a permis să se întoarcă.
„Slujba de astăzi este o oportunitate de a ne aminti, de a ne pocăi și de a reconstrui”, a scris arhiepiscopul Welby pe Twitter. „Să ne rugăm ca aceasta să îi inspire pe creștinii de astăzi să respingă formele contemporane de antiiudaism și antisemitism și să aprecieze și să primească darul vecinilor noștri evrei”.
„Intenția noastră este ca această comemorare să fie un semnal puternic al unui potențial atât de bogat, reflectat în profunzimea întâlnirii și a serviciilor interconfesionale care există din ce în ce mai mult în Oxford și în întreaga noastră societate”, a declarat luna trecută Dioceza de Oxford într-o declarație înainte de eveniment.
Deși Biserica Angliei a fost formată în anii 1500, când Regele Henric al VIII-lea s-a despărțit de papă, biserica romano-catolică a fost „pe deplin de acord” cu scuzele. Jonathan Chaffey, arhidiacon de Oxford, a declarat ziarului britanic The Guardian. El a spus că a venit timpul ca creștinii să se pocăiască pentru „acțiunile lor rușinoase” și să „reîncadreze pozitiv” relațiile lor cu comunitatea evreiască.
Evreii au fost readmiși în Anglia în 1656 de liderul de atunci, Oliver Cromwell.
Tony Kushner, profesor la Universitatea Southampton, a explicat pentru The Guardian că, deși Biserica Angliei nu exista în momentul Sinodului de la Oxford, „se consideră a fi principala voce a creștinismului în Marea Britanie în prezent” și, prin urmare, „scuzele au un oarecare merit în recunoașterea nedreptăților care au fost făcute”.
Biserica a luat măsuri pentru a cultiva bunăvoința cu evreii britanici în ultimii ani. În 2019, a publicat un document intitulat „Cuvântul de nezdruncinat al lui Dumnezeu”, care sublinia importanța relației dintre creștini și evrei și recunoștea că secole de antisemitism creștin în Europa au pus bazele Holocaustului. La momentul respectiv, rabinul șef al Angliei, Ephraim Mirvis, a declarat că documentul reprezintă un pas înainte, dar că nu a fost suficient pentru că nu a respins istoria bisericii de a căuta să convertească evreii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii