
Biserica arsă de la Timișoara, veche de aproape 300 de ani, va fi refăcută. Pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior. Pictura originală a bolții de lemn și mare parte din inventar nu erau în lăcaș în momentul izbucnirii focului
După stingerea incendiului și consumarea tragicului eveniment din noaptea de 26 martie, autoritățile au constatat că acoperișul bisericii, care datează din anul 1746, a fost distrus de foc și s-a prăbușit în interiorul navei. Turla bisericii a fost aproape în totalitate distrusă, păstrându-se doar trei stâlpi de susținere.
Pereții din bârne de stejar sunt arși superficial la interior și foarte puțin la exterior, păstrând aparent structura intactă. De asemenea, podeaua pare în bună parte conservată, dar o evaluare definitivă se poate face doar după îndepărtarea stratului de arsură provenit de la acoperiș.

Din fericire, în urma ultimei restaurări a acoperișului, pictura originală a bolții de lemn a bisericii și mare parte din inventarul original al interiorului au fost conservate în vederea restaurării și nu se aflau în incinta bisericii. Acestea sunt păstrate în depozitele Muzeului Satului Bănățean.
Au fost finalizate cercetările privind incendiul care a distrus cel mai important obiectiv al Muzeului Satului din Timișoara. Conform specialiștilor ISU Banat, focul a fost generat de supraîncălzirea unui cablu electric.
Alocări de fonduri de urgență
Autoritățile se pregătesc acum de reconstrucția bisericuței din lemn.
„Primele concluzii sunt că biserica poate fi restaurată. Partea de acoperiș a ars integral, dar structura de susținere, conform primelor evaluări, nu este atât de afectată încât să nu poată fi refăcută. Vom realiza o expertiză. Voi propune alocarea din fondul de urgență a sumei necesare pentru expertiză, proiectare și alte lucrări necesare. În zilele următoare vom putea oferi mai multe detalii”, a transmis Alfred Simonis, președintele CJ Timiș.

Primele măsuri cu privire la restaurarea obiectivului muzeal vor include limitarea accesului publicului la locul incendiului. Vor avea acces doar echipe autorizate, care vor identifica și marca toate piesele destinate restaurării, în paralel cu protejarea sitului de intemperii și alți factori de degradare.

„Mulțumim IPJ Timiș pentru promptitudinea cu care a acționat, trimițând echipa de analiză criminalistică pentru a determina cauzele incendiului. Mulțumim conducerii CJ Timiș, care a fost alături de noi și a deblocat din fondul de urgență sumele necesare pentru expertiză, proiectare și alte necesități. Mulțumim comunității muzeale și colegilor din domeniul culturii din țară, care, în frunte cu cele mai reprezentative instituții naționale, ne-au oferit imediat și fără ezitare tot sprijinul posibil. Mulțumim Mitropoliei Banatului și Înaltpreasfințitului Ioan, Mitropolitul Banatului, pentru sprijinul și susținerea acordate. Mulțumim părintelui paroh Alin Scridon și enoriașilor parohiei pentru că au fost alături de noi, exprimându-și disponibilitatea în sprijinirea eforturilor noastre de a reda Biserica din Topla publicului. Mulțumim publicului fidel muzeului pentru sprijinul acordat, gândurile calde și încurajările transmise în urma acestui tragic eveniment”, a transmis conducerea Muzeului Satului Bănățean Timișoara.


Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.