G4Media.ro

Biserica Catolică, împărţită cu privire la subiectul femeilor diacon, conform unor documente…

Photo 17960563 © Vladimir Sazonov | Dreamstime.com

Biserica Catolică, împărţită cu privire la subiectul femeilor diacon, conform unor documente ale Vaticanului

Biserica Catolică este împărţită cu privire la acceptarea femeilor ca diacon, membru al clerului hirotonit în prima treaptă a ierarhiei bisericeşti, conform unor documente ale Vaticanului publicate marţi, la câteva săptămâni după ce papa Francisc a exclus orice deschidere cu privire la acest subiect, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Acordarea unui rol mai important pentru femei în cadrul Bisericii Catolice reprezintă un subiect de dezbateri în cadrul unui sinod al episcopilor catolici. O primă sesiune, neconcludentă, a avut loc anul trecut. Marţi, Vaticanul a dat publicităţii un document de lucru pentru informare cu privire la discuţiile ce vor continua în a doua sesiune a sinodului, ce va avea loc în luna octombrie.

„În timp ce unele biserici locale solicită admiterea femeilor în rândul diaconilor, altele îşi reiterează opoziţia”, conform documentului.

Precizând însă că subiectul femeilor diacon nu se va afla pe agenda sinodului, documentul afirmă că „reflecţia teologică (asupra acestui subiect) trebuie să continue, la timpul potrivit şi în mod adecvat”.

Celibatul preoţilor – o altă tradiţie ce ar putea fi reformată – nu a fost menţionată, în timp ce documentul susţine că episcopii africani studiază „implicaţiile teologice şi pastorale ale poligamiei pentru bisericile din Africa”.

Simpozionul Conferinţelor Episcopale din Africa şi Madagascar (SECAM) va raporta cu privire la aceste chestiuni la întrunirea din octombrie, conform cardinalului Mario Grech, secretar general al Sinodului Episcopilor.

Diaconii, la fel ca preoţii, sunt slujitori hirotoniţi şi ambele categorii sunt destinate exclusiv bărbaţilor. Conform Reuters, diaconi femei au existat la începutul creştinismului, dar nu este clar ce rol îndeplineau în cadrul Bisericii.

În prezent diaconii nu pot susţine Liturghia, dar pot susţine predici, pot propovădui în numele Bisericii, pot boteza şi oficia căsătorii, slujbe de veghe şi înmormântare şi chiar pot conduce o parohie.

Documentul Vaticanului subliniază nevoia de a „oferi o recunoaştere deplină” femeilor în cadrul Bisericii, precizând că „în virtutea Botezului, femeile sunt pe deplin egale cu bărbaţii”.

Într-un interviu oferit programului „60 Minutes” al televiziunii CBS din SUA ce a fost înregistrat în luna aprilie şi difuzat în mai, papa Francisc a răspuns cu un sec „nu” la întrebarea privind hirotonirea femeilor ca diaconi. El a adăugat însă că deseori femeile ajung să îndeplinească roluri similare diaconilor în cadrul Bisericii, fără a dispune de titlu în mod formal. „Femeile sunt de mare folos ca femei, nu a slujitori hirotoniţi”, a susţinut el.

Întrebat despre remarcile papei, cardinalul Grech a oferit un răspuns care însă nu exclude complet hirotonirea femeilor din viitorul Bisericii Catolice. „Deocamdată este un ‘nu’, dar în acelaşi timp Sfântul Părinte a spus că reflecţia teologică şi studiul trebuie să continue. Pentru mine aceasta nu este o contradicţie”.

Cunoscut sub titlul de „Instrumentum laboris”, documentul a fost prezentat după consultări cu conferinţele episcopale naţionale, teologi, instituţii şi asociaţii catolice din întreaga lume.

Atingând un alt subiect controversat, textul nu include nicio referinţă directă la comunitatea LGBT, dar lansează un apel la o mai mare „incluziune”.

„Pe toate continentele apare o necesitate privindu-i pe oamenii care, din diferite motive, sunt sau se simt excluşi sau la marginea comunităţii ecleziastice, sau care se luptă să obţină recunoaşterea completă a demnităţii lor şi a darurilor ce sunt incluse în ea”, conform documentului.

De asemenea documentul recunoaşte apelurile pentru o mai mare transparenţă şi răspundere a liderilor Bisericii şi o mai mare implicare a laicilor catolici în treburile Bisericii, inclusiv ca răspuns la abuzurile sexuale şi scandalurile financiare şi în chestiuni pastorale.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...