G4Media.ro

Biserica greco-catolică din Ungheni, județul Mureș, înconjurată de zidurile unei biserici ortodoxe,…

Biserica greco-catolică din Ungheni, înconjurată de zidurile noii biserici ortodoxe. Imagine din timpul lucrărilor. Sursă: Biserica Română Unită

Biserica greco-catolică din Ungheni, județul Mureș, înconjurată de zidurile unei biserici ortodoxe, a fost demolată complet / „Biserica Română Unită este consternată de lipsa de reacție a autorităților competente”

Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș acuză demolarea bisericii greco-catolice „Sfânta Treime” din Ungheni (județul Mureș), o operațiune care a durat mai mulți ani, până în urmă cu câteva zile.

Biserica a fost înconjurată treptat de zidurile unei biserici ortodoxe, ridicate de jur împrejur și în final, spun greco-catolicii, a fost dărâmată complet.

„Din păcate, opera începută în anii ’90 s-a desăvârșit în anul 2023, biserica veche, greco-catolică, fiind demolată. Un fapt trist, față de care ne exprimăm regretul, mâhnirea față de lipsa de respect față de Biserica Greco-Catolică, față de memoria istorică a românilor din arealul mureșean”, au transmis reprezentanții Bisericii Greco-Catolice.

Contactați de G4Media în urmă cu două zile, reprezentanții Bisericii Ortodoxe Române au promis că vor oferi un punct de vedere legat de situația de la Ungheni, dar nu au făcut-o până la ora publicării articolului.

biserica ortodoxa ungheni
Noua biserică ortodoxă din Ungheni. Foto: BRU

În schimb, reprezentanții Bisericii Greco-Catolice au transmis un mesaj de protest față de distrugerea lăcașului de cult, pe care îl consideră foarte important pentru „istoria românilor transilvăneni”.

Problemele dintre cele două biserici au început la Ungheni la sfârșitul anilor 1990. Era perioada în care greco-catolicii încercau să obțină retrocedarea unor biserici transferate de comuniști către ortodocși. Multe comunități din zona Ardealului au fost scindate și s-a ajuns atunci la scandaluri și chiar la violențe între localnici.

Era anul 1997 când Parohia Ortodoxă din Ungheni a început lucrările de construcție la o nouă biserică, în jurul celei vechi, greco-catolice, care făcea obiectul unei solicitări de retrocedare. Greco-catolicii spun că, până în anul 2000, lucrările s-au făcut fără obţinerea avizelor necesare și a autorizaţiei de construcţie.

Ei au protestat prin intermediul unor petiții trimise în țară și străinătate, dar lucrările de construcție au continuat. „Ba mai mult, prin consultare populară, s-a hotărât demolarea vechii biserici”, au transmis aceștia.

„Biserica Blajului este consternată de lipsa de reacție a autorităților competente, care au ales să ignore toate demersurile Bisericii Române Unite privind retrocedarea lăcașului de cult greco-catolic și au «girat» tacit lucrările de demolare, fără a ține cont de soluțiile propuse de Biserica noastră privind viitorul acestui monument istoric.

Pare de necrezut, dar în România secolului al XXI-lea, într-un spațiu etnic și cultural bogat în tradiții și simboluri, cum e cel transilvănean, asistăm, cu neputință, la dispariția «bisericii sechestrate» de la Ungheni și, implicit, la distrugerea voită a unei părți importante din istoria poporului român.

Mitropolia Blajului a cerut în repetate rânduri retrocedarea vechii biserici şi oprirea lucrărilor de construcție.

În cazul în care vechea clădire nu mai corespundea normelor actuale de siguranță, prin reabilitarea ei se avea în vedere crearea unui muzeu al spiritualității românești.

Ministerul Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului şi Ministerul Culturii şi Cultelor şi-au dat acordul pentru construirea unei bisericii ortodoxe, dar nu prin demolarea vechii biserici din Ungheni.

Noul locaș urma să fie construit în curtea vechii biserici, fără a afecta vechiul monument ecleziastic greco-catolic”, a transmis Biroul de presă al Arhieparhiei de Alba-Iulia şi Făgăraş.

Biserica din Ungheni a fost construită între anii 1856 şi 1864 de către credincioşii greco-catolici din localitate, fiind unul dintre primele edificii ecleziastice românești ridicate din piatră și cărămidă.Î

În 1948, odată cu desfiinţarea Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolice de către autorităţile comuniste, şi această biserică a fost preluată de Biserica Ortodoxă Română.

Unirea Bisericii româneşti din Transilvania cu Biserica Romei a avut loc la 1700. La 18 mai 1721, prin bula Rationi Congruit, a fost înfiinţată canonic Eparhia Făgăraşului. La 26 noiembrie 1853, prin bula Ecclesiam Christi, Papa Pius al IX-lea a restaurat Mitropolia de Alba-Iulia şi Făgăraş, înfiinţând şi două Eparhii noi (de Gherla şi de Lugoj).

Arhieparhia de Alba-Iulia şi Făgăraș este în prezent cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, atât ca suprafaţă geografică cât şi ca număr de credincioşi.

UPDATE – BOR: ”Zidurile vechii biserici au căzut în interiorul noii biserici”

Reprezentanții BOR au transmis un punct de vedere cu privire la situație, după apariția articolului.

”Încă dinainte de anul 1989, în localitatea Ungheni s-a conturat nevoia unei biserici mai încăpătoare, având în vedere numărul în creștere al credincioșilor orotodocși. Însă așa cum bine se cunoaște, autoritățile regimului comunist permiteau în condiții extrem de dificile edificarea de noi locașuri de cult. După 1990 s-a constatat faptul că biserica ”Sfânta Treime” a Parohiei Ortodoxe Ungheni se află într-un stadiu avansat de degradare, fiind afectată inclusiv structura de rezistență a a acestui edificiu bisericesc înălțat pe o fundație precară din lespezi de piatră, cu grad ridicat de igrasie.

În acest sens, în anul 1998, comunitatea locală a hotărât ridicarea unei noi biserici în orașul Ungheni, pe amplasamentul vechii biserici, neexistând un alt spațiu adecvat construirii unei biserici corespunzătoare nevoilor de cult ale credincioșilor. În același an, după întocmirea și aprobarea documentațiilor necesare (proiectele tehnice 218/1998 și 603/1998, autorizația de construire nr, 137/23..061998 emisă de CJM șu) s-au început lucrările de construcție a noi biserici, înglobând-o între zidurile ei pe cea veche al cărei turn a fost demontant în anul 2008. Acest lucr a fost posibil deoarece biserica ”Sfânta Treime” nu figurează pe lista monumentelor istorice.

În ultimii ani, stabilitatea vechii biserici era menținută provizoriu doar de niște tiranți metalici, acest fapt prezentând un real pericol pentru siguranța credincioșilor prezenți la sfintele slujbe. În acest sens, parimoniul mobil (odoarele sfinte, icoanele, obiectele și cărțile de cult) a fost depozitat în condiții de siguranță, o parte urmînd să fie folosit în cultul bisericesc, iar zidurile vechii biserici au căzut în interiorul noii biserici.

Actualul preot paroh și membrii Consiliului parohial își propun, ca în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizate lucrările de amenajare a noului spațiu liturgic pentru ca enoriașii din Unghenii să poată participa la sfintele slujbe în noua biserică, a cărei consrucție a început în urmă cu 25 de ani din dorința comunității locale”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. „progresistii” sunt de vina … nu? se pare ca in ultimul timp sunt vinovati de orice

    • Nu. Daca primăria a emis autorizațiile respective, primaria este de vina. Daca nu le-a emis, atunci este de vina constructorul.

  2. un lucru condamnabil…dar daca ne gandim ca timp de 1000 de ani catolicii maghiari din transilvania le-au interzis ortodoxilor nativi sa-si construiasca biserici de piatra…caramida sau biserici fortificate…nu mai regreti…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

    • Ai cam multe pareri despre multe lucruri pentru cineva care nu scrie in limba romana nici la nivelul clasei a patra

  3. Această „operă”,realizată prin invaluire rusinoasă si primitivă,prin abuz de putere,spune totul despre unii prelati ortodocsi(multi dintre ei cu pregatire si vocatie indoielnica)despre cum inteleg ei sa respecte dreprul celuilalt,pentru care s-a varsat sange.
    Problema este ca asemenea apucaturi se transmit si la societate,influentand-o în acest fel,refractar la civilizatia apuseană.

  4. Era o biserică părăsită de mult timp. Ar fi bine ca biserica unita ”de bună voie” cu Roma să inventarieze câte biserici mai are are gata să se prăbușească și astfel să scape de consternare. Apoi trebuie precizat că în locul ei s-a construit tot o biserică..creștină de religie ortodoxă, religie în care au fost inaintașii ,celor care ”plâng” acum, înainte de 1700 , cu mult timp înainte de ”unirea de bună voie și nesiliți” de regimul autro-ungar.