G4Media.ro

Biserica Ortodoxă: Normalizarea vieţii sociale înseamnă şi o revenire a oamenilor la…

Sursa Foto: Facebook/ Catedrala Mitropolitana Sibiu

Biserica Ortodoxă: Normalizarea vieţii sociale înseamnă şi o revenire a oamenilor la exercitarea dreptului lor fundamental la viaţa religioasă publică, adică în lăcaşurile de cult

Biserica Ortodoxă Română (BOR) face apel pentru revenirea la normalitate, care presupune o reîntoarcere a credincioșilor în lăcașurile de cult, „evident, cu respectarea măsurilor necesare pentru protecţie”.  Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a transmis că se vor face demersuri pe lângă autoritățile statului în sensul acesta:

„Biserica Ortodoxă Română, ca şi celelalte culte religioase din Romania, va face demersuri fireşti şi riguros argumentate pe lângă autorităţile statutului pentru a găsi împreună căile raţionale de întoarcere graduală, precaută, dar grabnică, la starea de normalitate, stare care nu include doar o dimensiune materială, ci şi una spirituală. Normalizarea vieţii sociale înseamnă aşadar, în mod evident, şi revenirea oamenilor, cu respectarea măsurilor de protecţie necesare, la exercitarea dreptului lor fundamental la viaţa religioasă publică, adică în lăcaşurile de cult”, a transmis Bănescu, conform Agerpres.

Potrivit Ordonanţei Militare privind măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, publicată, pe 22 martie, în Monitorul Oficial, în acest moment „se pot oficia slujbe în lăcaşurile de cult, de către slujitorii bisericeşti/religioşi fără accesul publicului, slujbele putând fi transmise în mass-media sau online”.

Sursa Foto: Basilica

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

44 comentarii

  1. Sunteti putin rupti de foame recunoasteti

    • Sa te duci la biserica?
      Nu cred.

    • Sunt rupți de D-zeu in primul rând. Sunt oameni suferinzi care își regăsesc un dram de liniște sufletească în cadrul bisericii. Doar că sunt în același timp, azi in pandemie, și cele mai vulnerabile persoane. Sa ii chemi acum in biserica e un act criminal. Și dacă se va permite accesul oamenilor în biserici, BOR-ul ar trebui sa le adreseze categoriilor vulnerabile la virus mesajul de a se ruga de acasă în continuare. Mă îndoiesc că va exista un astfel de mesaj.

  2. Mai repede vor începe prostituția și talhariile. Au băieții și fetele o foame în glanda de numa. Cât de proști sunt popii ăștia. Trebuie urgent inceperea împărțirii de anticonceptionale în rândul „valorilor” nu a pomenilor.

  3. Cand or sa inteleaga oamenii ca treaba cu drepturile este o utopie…nu avem drepturi, avem beneficii si privilegii.

    • Sclavagismul nu a disparut niciodata.
      Doar se transforma odata cu epocile.

  4. Statul roman ar trebui sa-i invete pe romani sa se dezvolte din punct de vedere spiritual in biblioteci, nu in biserici. Papagalii din BOR sa se dea in stamba singurei prin biserici, daca au atata dragoste de credinta si sunt atat de convinsi ca asta face bine la bobor.

    • Numai bolsevicii s-au dezvoltat spiritual doar in biblioteci,oamenii normali s-au hranit spiritual si din Biserica.Mai uita-te prin state,nici covidul nu-i tine departe de biserica pe ameicani.

    • @Daniel: In occident, in evul mediu, biserica catolica a fost cea care a creat scoli, biblioteci, a fost cea care a incurajat si finantat oameni de stiinta, cea care a incurajat artele si gustul pentru frumos.
      Biserica ortodoxa romana a indreptat natia catre ignoranta si supusenie, a fost instrument al comunistilor, si tu boule, emiti „judecati de valoar”e in favoarea acestor trogloditi. Bolsevic fara creier esti tu, bibicule!
      Iar in legatura cu americanii, sa stii ca masa de prostanaci e uniform repartizata in lume.

    • Biserica Mafiota Romaneasca.
      Cat o sa ii mai prosteasca pe toti creduli.

    • Daca nu exista Dumnezeu nu exista nici un motiv sa nu ucizi, violezi, sa furi si in general sa faci orice lucru care iti face placere temporara sau pe termen lung. Jordan Peterson si Dostoievski au studiat problema asta in detaliu.

      Jordan Peterson – YouTube
      Dostoievski- crima si pedeapsa

      Dostoievski demonstrează fara discuție urmatorul lucru: in viata sunt fo

    • Da. Sunt foarte multi care cred ca au o viziune progresista si savanta, dar de fapt reiau tezele revolutiei culturale ale lui Mao. Foarte multi maoisti vin aici pe G4Media sa spumege impotriva Bisericii.

    • @ Razvan: https://youtu.be/FmH7JUeVQb8

      Nu se descurca prea bine cu justificarile Peterson. (Chiar facand abstractie de treaba cu renuntatul la fumat). 🙁

  5. Foame de bani BOR, lipsesc pomelnicile si lumunarile is nevandute….

  6. Era si cazul ca BOR sa ia atitudine.Bolsevicii trebuie sa inteleaga ca nu pot intinde coarda prea mult ca se rupe.Numarul ateilor in Romania ,conform recensamantului din 2011, e de doar 0,11%.Nu-i suficent sa manipulati prin mass-media,Romania e totusi o tara crestina.

    • O tara cretina, poate vrei sa spui! In sensul ca majoritari sunt cretinii.

    • Doar pentru ca am fost botezat ortodox nu ma face religios. Dar cumva ma face sa simt ca mi-a fost luat un drept : acela de a decide. Si nu ma intereseaza tampenii de genul “asa se face” sau “daca parintii sunt asa si tu TREBUIE sa fii” etc
      In mii de ani de cand exista omenirea in forma organizata au fost mii de zei si de religii. Dar DOAR a noastra e importanta si reala.
      Suntem si am fost inregimentati fortat in biserica, nu ne-a intrebat nimeni daca vrem. Asta e realitatea!!
      Cat despre BOR? O adunatura de mafioti care-mi intoarce matele pe dos. Nu au nimic in comun cu ceea ce ar trebui sa reprezinte religia : morala, compasiune, grija fata de cei neputinciosi.

    • Numarul credinciosilor (in intelesul BOR) se vede la o slujba dintr-o duminica oarecare, la o biserica oarecare.
      Bate, vantu’! Fa verificarea si compara cu numarul enoriasilor arondati, ca prea te flatezi tare. 😈

  7. Era si cazul ca BOR sa ia atitudine.Bolsevicii trebuie sa inteleaga ca nu pot intinde coarda prea mult ca se rupe.Numarul ateilor in Romania ,conform recensamantului din 2011, e de doar 0,11%.Nu-i suficent sa manipulati prin mass-media,Romania e totusi o tara crestina!

    • Si mai ai un test, care merge si fara asteptat duminica la biserica.
      Intreaba, asa, aleator, pe cine vrei tu (da’ in total sa treci de 100), care e a patra porunca din Decalog si care e a doua Evanghelie din Biblie. Daca nici chestiile astea nu le stie un ortodox, nu stiu ce ar putea sti.

      … Dupa care, ii intrebi daca sunt ortodocsi. 😈

  8. E adevarat, normalitatea inseamna si asta. E un drept fundamental.

  9. @Daniel: In occident, in evul mediu, biserica catolica a fost cea care a creat scoli, biblioteci, a fost cea care a incurajat si finantat oameni de stiinta, cea care a incurajat artele si gustul pentru frumos.
    Biserica ortodoxa romana a indreptat natia catre ignoranta si supusenie, a fost instrument al comunistilor, si tu boule, emiti „judecati de valoar”e in favoarea acestor trogloditi. Bolsevic fara creier esti tu, bibicule!
    Iar in legatura cu americanii, sa stii ca masa de prostanaci e uniform repartizata in lume.

  10. Romania este un stat laic. Biserica sa stea acolo unde-i este locul si sa incerce sa-i dezvolte intelectual pe cei ce o frecventeaza, nu sa-i infecteze cu povesti false, care conduc la sperante desarte si la deformari ale adevarului si realitatii.

    • Un nene mult mai destept decat mine a zis asa: daca nu crezi in Dumnezeu nu inseamna ca nu crezi in nimic, insemna ca crezi in orice.
      (Nu pot evita cacofonia, scuze)

    • Permiteti sa observ, „orice” il cuprinde inclusiv pe Dumnezeul respectiv, ceea ce e o contradictie.
      Da’ ca gluma, merge. 🙂

  11. Biserica Ortodoxă Română (BOR) face apel pentru revenirea la normalitate, care presupune o reîntoarcere a credincioșilor în lăcașurile de cult, „evident, cu respectarea măsurilor necesare pentru protecţie”.

    Îi transmiteți și lui IPS (sau ce funcție are) Pimen treaba asta? Să înceteze cu simularea faptului că s-a îmbolnăvit și să se reîntoarcă la slujbă. Nu de alta, dar n-are cine să încaseze taxa de prost percepută de biserică…

    Și, apropo… cum de un reprezentant al bisericii, cea care nu se supune regulilor pământești, primește tratament pământesc? N-ar trebui să vină soborul de preoți să se roage pentru sănătatea ăluia, iar ăla să stea în chilie la el, fără să apeleze la știință?
    „Dăcât” zic și io…

  12. ” DANIEL”….in vest ,biserica e mult mai cuminte si mai puțin flamandă!! Dreptul omului ,despre care vorbeați era la religie,la spiritualitatea pe care o vrea fiecare,nu la institutia coruptă numită Biserică!!!! Biserica e doar o fiară nesătulă ,ce traieste ca o napârcă . A dovedit-o in sute de ani…crime ,atrocităti,doar pentru a-și pastra privilegiile! Asa că..iubiți-l pe D-zeu ,dar fară intermediari care cer continuu bani!!!! Si mai este un femomen mondial demn de luat in seama: cu cat o societate este mai educată,cu atat puterea bisericii scade!Asa ca nu vă vrea nimeni destepti,ci doar obedienti!!! Parcă mai stiu si un partid ,care are aceeasi strategie!

  13. Dacă autoritățile consideră că regulile se pot relaxa și că ușor-ușor se poate reveni la normal, atunci e firesc să se găsească și o modalitate de a permite oamenilor să participe la celebrările liturgice; nu are nimeni dreptul să interzică acest lucru. Dacă se poate merge cu autobuzul și se poate reveni la muncă, atunci e normal să fie permisă și participarea la liturghie.

  14. Satane in sutane.

  15. parazitii BOR, gata sa mai suga niste sange

  16. Si la dreptul fundamental al romanilor de a cotiza la bugetele parohiale din care se infrupta miseleste tilharii ; de la protoierii pina la sinod . Va lipsesc incasarile bai nimicule , asta e realitatea . Imbuibati ordinari .

  17. Pt Ambiguus si ceilalti nestiutori,
    In Orient, in evul mediu, biserica ORTODOXA a fost cea care a creat scoli, biblioteci, a fost cea care a incurajat si finantat oameni de stiinta, cea care a incurajat artele si gustul pentru frumos CU 1000 de ani inaite barbarilor din OCCIDENT.
    Sfintii Parintii ERAU cei mai eruditi oameni ai vremii. Au inventat spitalul,pe care voi il puneti in opozitie cu biserica,inca din sec 4. Profesau nu doar medici barbati ci si femei,dovada ca nu erau habotnici cum sunteti voi.
    Biserica ortodoxa n-a cunoscut inchizitia si blestematele cruciade.Cruciatii au devastat Constantinopolul mai rau ca popoarele barbare.De fapt erau doar niste barbari paduchiosi,in timp ce rasaritenii ordocsi erau cei mai civilizati oameni ai lumii.
    Bizantinii au facut Renasterea italiana si totodata au inceput „renasterea” europei occidentale.Voi,care va adapati spiritual de la biblioteca,puteti sa numiti 100 de carti din primul mileniu? Eu le-am si citit! Asta-i diferenta,sunteti bolsevici,urmasii celor care au bagat in puscariile comuniste 2000 de preoti si sute de mii de credinciosi.Cititi meorialistica si terminati cu tampenile!

    • Vorbiti de ,,Sfinti Parinti ,, si ii asemnati cu secaturile imbuibate ? Sau invers ?! Ieraria BOR e plina de scursuri sociale care pun presiune financiara pe parohii . Stim toti ,,cit costa,, sa primesti parohie . Mai lasati gargara cu apa chioara . Folositi macar apa sarata . Cine se mai uita in gura inutililor infumurati si nesatui ? Indiferent daca ei se afla in institutii laice sau nu .

    • Si spitale au au facut Biserica Ortodoxa si Biiserica Catolica. Pana la primele asezaminte, conceptul de spital nici nu exista.

    • E interesant cum „barbarii” au evoluat în bine, au știut să aprecieze știința și o bună organizare a societății pe când civilizații bizantini au rămas încremeniti in timp.

      In fond nimic nu e static în lume, totul curge, totul se schimbă și se pare că lecția asta nu au învățat-o răsăritenii și nici nu vor sa accepte aceasta realitate.

      Despre morți, numai de bine!

  18. In ortodoxie,intotdeauna au existat „secaturile imbuibate” care au convietuit laolalta cu sfintii.
    Numai prostii se smintesc atunci cand vad slujitori ai bisericii care sunt nedemni de slujirea lor.
    Eu am fost ateu 20 de ani si nu m-am vaicarit ca vezi doamne unii preoti mai si gresesc.Sunt si ei oameni,poate se vor pocai,nu?
    Problema voastra nu e cu slujitorii lui Dumnezeu,ci cu El Insusi,impotriva Lui vreti sa va razvratiti.Asa-i?

    • Varule, vad ca esti atoatestiutor. Explica-mi si mie cum e treaba cu Dumnezeu la chinezi, indieni si japonezi. Sunt si ei iubiti de Isus? Sunt si ei fratii nostri intr-u domnul, intr-u doamna, intr-u ce?

  19. Guillaume François Antoine, Marquis de l’Hôpital(1661-1704), also known as Guillaume-François-Antoine Marquis de l’Hôpital, Marquis de Sainte-Mesme, Comte d’Entremont, and Seigneur d’Ouques-la-Chaise, was a French mathematician. His name is firmly associated with the notion of l’Hôpital.
    Spital – in franceza L’Hôpital, in engleza Hospital, in germana Krankenhaus.

    INTREBARE Care era cuvantul din limba latina sau din limba greaca ce denumea institutia numita spital?….dupa cum aflaram, infiintata de sfintii parinti ortidocsi.

    ALTA INTREBARE Cum se numeau spitalele infiintate de biserica ortodoxa in Moldova, in timpul domniei lui Stefan cei Mare si Sfant, ctitor de manastiri si mare zamislitor de copii din flori? (asta face parte din ciclul MU.IE PSD)

  20. „Xenones” se numeau acele locuri unde puteau fi îngrijiţi străinii, însă nu doar aceştia, ci şi cei săraci sau grav bolnavi care nu îşi puteau permite un medic. Aceste xenones au evoluat în timp, ajungând la situaţia în care şi-au permis, prin finanţarea pe scară largă oferită de Biserică, să angajeze şi să susţină mai mulţi medici al căror rol era acela de a oferi anumite tratamente gratuite celor care aveau nevoie de ele, dar nu îşi permiteau să le plătească. Comentând asupra acestei afirmaţii importante a lui Miller, cercetătorul american Stanley Samuel Harakas observa că „Biserica guverna aceste spitale, le finanţa şi oferea oameni care să ocupe poziţiile principale în ele.

    Din contră, spitalul a fost încă de la început o instituţie întemeiată şi controlată de Biserică şi, de asemenea, această instituţie s-a născut şi s-a dezvoltat în Răsăritul creştin cu mai bine de opt secole (!) înainte ca Occidentul să aibă ceva asemănător. Timothy S. Miller.

    In Moldova lui Stefan spitalele se numea bolnite si erau administrate de Biserica. In republica Moldova,oamenii si astazi nu zic ca erg la spital ci la bolnita.

  21. Ce bine că nu a trecut referendumul bisericilor! Unde au fost cei 80-90 de credincioși?

    Intr-o vreme bisericile au fost un factor civilizator pentru că cei care lucrau în ele erau mai învățați
    și luminați decât marea masă a populațiilor, însă acea perioadă a trecut.

  22. Atitudinea bisericii de a pune interesele financiare deasupra celor ale credinciosilor este scandaloasa dezamagitoare si ma indeparteaza tot mai mult de aceasta intermediere a credintei. Credinta e in Dumnezeu nu in niste oameni care imbracati in odajdii scumpe se cred mai presus decat ceilalti. Scandalul Pimen arata complicitatea autoritatilor cu acesti impostori care pretind ca vorbesc in numele lui Dumnezeu. Papa a putut sa tina slujba intr o piata pustie voua va trebuie cohortele de oameni. Paatul trufiei e al vostru

  23. Ce-i mai Ciobotea? Nu mai aveti populime sa va asculte „rugamintile fierbinti”? Va puteti ruga in biserica fara nici o opreliste. Cat despre „oastea domnului” mai asteptati. Nu va inghesuiti la inmormantari toti odata.

  24. ura ura ura .
    religia este cum zicea Zeul vostru roșu Opiumul popoarelor.
    Cenzurați cenzurați .
    Mulțumim din inimă partidului și celor care vă finantează.