G4Media.ro

Biserica Ortodoxă: Obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Biserica Ortodoxă: Obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă înainte de folosire şi după folosirea acestora

Biserica Ortodoxă Română (BOR) transmite că obiectele de cult care intră în contact cu credincioşii (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie) se vor dezinfecta după fiecare utilizare, iar obiectele de folosinţă perpetuă (potir, linguriţă de împărtăşire) se curăţă înainte şi după folosirea acestora, transmite Agerpres.

BOR a venit sâmbătă cu o serie de precizări în legătură cu Ordinul Ministerul Sănătăţii şi Ministerului Afacerilor Interne, publicat în Monitorul Oficial, referitor la măsurile sanitare specifice pentru desfăşurarea activităţii religioase în contextul pandemiei, care este adresat în mod egal tuturor cultelor religioase din România.

„Textul referitor la folosirea obiectelor de cult cu care credincioşii din varii religii intră în contact în cadrul ritualurilor este unul general, realist gândit în cheia firească a neutralităţii religioase care defineşte relaţia democratică a statului român cu toate cultele din România. Măsurile sanitare specifice menţionate în Ordin cu privire la obiectele de cult sunt următoarele: 1. În cadrul ritualurilor religioase în care se vor folosi obiecte de cult care intră în contact cu credincioşii, aceste se vor dezinfecta după fiecare utilizare.2. Se vor dezinfecta periodic, o dată la patru ore, obiectele sau suprafeţele frecvent atinse”, precizează BOR.

Biserica Ortodoxă Română menţionează că respectivele „obiecte de cult” menţionate la punctul 1 sunt acelea pe care unii credincioşi le ating în semn de veneraţie faţă de Dumnezeu, faţă de persoanele sfinte pe care acestea le reprezintă (sfintele icoane, sfânta Cruce, Sfânta Evanghelie etc.) sau faţă de prezenţa sacrului în obiecte semnificante religios în spaţiul credinţei oamenilor din toate cultele şi religiile.

Biserica Ortodoxă, aminteşte că a transmis public „Îndrumările” sale bisericeşti pentru starea de alertă în data de 14 mai. Potrivit acesteia, îndrumările rămân perfect valabile şi în contextul ordinului publicat recent, precum şi în deplină consonanţă cu măsurile sanitare specificate de acesta.

„Concret, obiectele de folosinţă perpetuă (Potir, disc, steluţă şi linguriţă) se curăţă (!) înainte de folosire şi după folosirea acestora. Reamintim că în practica Bisericii Ortodoxe Universale, folosirea linguriţei comune, la împărtăşirea euharistică, nu a fost în trecut şi nici în ultimele două luni de pandemie sursă de contaminare pentru vreun credincios ortodox. Recent, două instanţe judecătoreşti din Constanţa şi Cluj au confirmat că nu au fost identificate cazuri de infectare cu noul coronavirus care ‘să fi fost legate de oficierea slujbelor religioase’, că ‘împărtăşirea mai multor persoane cu aceeaşi linguriţă nu a condus la îmbolnăvirea vreunei persoane cu coronavirusul SARS-CoV-2’ şi că nici au existat suspiciuni de infectare în rândul preoţilor din cadrul celor două Arhiepiscopii vizate de această cercetare”, precizează BOR.

Pe de altă parte, BOR subliniază că modalitatea de împărtăşire a credincioşilor va fi decisă în exclusivitate de către Biserică.

„Cu toate acestea, întrucât Biserica Ortodoxă a perceput realist şi înţelegător frământarea, îngrijorarea unor credincioşi şi teama autorităţilor care gândesc inevitabil în termeni seculari, nu religioşi, modalităţi de protejare a populaţiei, Patriarhia Română a comunicat recent decizia Sfântului Sinod, aceea ca ‘împărtăşirea comună’ din timpul Sfintei Liturghii să se amâne o foarte scurtă perioadă de timp pentru consultarea cu celelalte Biserici Ortodoxe pe tema modalităţii împărtăşirii credincioşilor în contextul unei pandemii, împărtăşire care s-a făcut şi se va face totdeauna ‘dintr-o singură pâine’ şi ‘dintr-un singur pahar al binecuvântării’. Aşadar, modalitatea de împărtăşire cu tot ce presupune ea va fi decisă exclusiv de Biserică în spiritul comuniunii şi discernământului duhovnicesc. În acelaşi timp, există permanent posibilitatea ‘împărtăşirii individuale’ a tuturor credincioşilor după Sfânta Liturghie sau în orice altă zi decisă de preotul duhovnic”, declară Biserica Ortodoxă.

Îndrumările sanitare comunicate şi respectate de Biserică în legătură cu folosirea spaţiului ei liturgic sunt următoarele:

  • la intrare şi ieşire să nu fie necesară atingerea/prinderea mânerului. Acolo unde este posibil, uşa de intrare trebuie să fie diferită de cea de ieşire, pentru a se evita intersectarea credincioşilor.
  • la intervale de patru ore, potrivit dispoziţiilor autorităţilor, lăcaşul de cult urmează a fi bine aerisit.
  • la intrarea în biserică, vor fi amplasate soluţii de dezinfectare, iar fiecare credincios care intră în biserică îşi va dezinfecta mâinile.
  • în perioada de pandemie, se va evita atingerea sau sărutarea sfintelor icoane şi a sfintelor moaşte, precum şi a mâinii slujitorilor Sfântului Altar. Evlavia pentru sfintele icoane şi pentru sfintele moaşte se poate arăta printr-o închinăciune, însoţită de semnul Sfintei Cruci, iar respectul pentru ierarh şi preot printr-un gest de înclinare a capului.

Citește și

EXCLUSIV Preotul clujean acuzat de zădărnicirea combaterii bolilor după ce a împărtășit zeci de oameni din aceeași linguriță: Nu mi-am pus problema că se va îmbolnăvi cineva, asta ține de credința noastră

Regulile privind împărtășania, conform Ordinului publicat în Monitorul Oficial: lingurița de unică folosință a fost eliminată. Sunt permise grupuri de 16 credincioși la slujbele din interiorul lăcașurilor de cult

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Reguli de bun simt, care ar trebui respectate de toti. Eu nici pana acum nu pupam icoane, moaste sau maini de preoti la biserica si nu o sa o fac nici pe viitor. Impartasanie nici atat, ca nu tin post, deci n am treaba cu linguritele. E suficient sa te inchini in biserica, nu trebuie sa faci mai mult. Pupatul mi se pare total deplasat.

    • Asa procedam si eu si la fel voi face si pe viitor

    • Deplasat ești tu la minte! Nu ești ortodox nai ce cauta să-ți dai cu părerea despre rânduiala și cuminecarea, noastră.. Un bun creștin practicant știe ce înseamnă… Asa cum noi respectam alte culte și nu judecam pe nimeni nici ceilalți sa nu ne judece și sa ne spună noua ce avem de făcut, respectul impune respect!

  2. Danny sa-i spui despre toate (regulile) astea lui Teo sa vezi ce-ti rade ala (in fata) !

    PS. Cu stropi ! :))))))))))

  3. Bun. Ca sa fie clar pentru tot amarasteanul cine conduce in tara asta de fapt.

  4. Vai de capul nostru de primitivi, auzi ca se curata lingurita …, cu vreun prosop de bucatarie presupun sau cu sutana popii

  5. Pericolul real nu e asa mare pentru adulti avand in vedere ca doar foarte putini se mai „spovedesc” popilor deci nu trec pe la lingurita cu pricina. Problema insa este la copiii mici care sunt impartasiti fara spovedanie, multe mamici doar pentru asta mai merg la biserica … deci sunt mai multi si vor avea mari sanse sa fie infectati apoi sa duca virusul in familie la cei in varsta.
    Neam de primitivi si inapoiati …
    PS: exclus ca cei 31 de calugari de la putna sa fi luat virusul cu lingurita 🙂

  6. Cum e putina liniste si bunacuviita cum G4Media cauta sa readuca comentariile abjecte in site publicand un articol despre Biserica Ortodoxa. Acum cateva zile Tapalaga se plangea de vuolenta de exprimare. Acum, insusi redactia G4Media, adica Tapalaga, Pantazi, doamna Pantazi, toata floarea cea vestita se straduieste sa aduca injuriile in comentarii. G4Media, oare nu va e rusine sa publicati articole ale caror scop este sa promoveze ura si mizeria umana. Subiectul acestui articol l.ati mai atins in cursul acestei saptamani generand comentarii atat de mizerabile si pline de ura la adresa bisericii ortodoxe incat stau si ma intreb daca redactia G4Media nu are radacini de prin lumea uratoare de crestini, ca prea
    promovati ura fata de biserica. P.S. Dupa cum observati nu este niciun cuvant nepoliticos in aceasta postare. Daca veti sterge comentariul va promit ca viitoarele comentarii le voi salva si voi da copy paste mai repede decat puteti voi sterge si voi face asta pana cand veti invata sa faceti jurnalism adevarat.