Biserica Ortodoxă Rusă recunoaște independența Bisericii Ortodoxe Macedonene
Patriarhia Moscovei a recunoscut Biserica Ortodoxă Macedoneană ca fiind autocefală, o decizie care a fost adoptată joi de Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse, potrivit agenției Interfax. De notat că Biserica ortodoxă rusă are legături extrem de strânse cu Kremlinul și că Rusia a încercat să exploateze orice ocazie pentru a destabiliza situația din Macedonia de Nord.
„Recunoașteți Biserica Ortodoxă Macedoneană – Arhiepiscopia de Ohrid ca Biserică soră autocefală și înscrieți numele primatului ei, Preafericitul Arhiepiscop Ștefan de Ohrid și Macedonia”, potrivit deciziei citate.
Sinodul și-a exprimat speranța că cea mai tânără din familia bisericilor ortodoxe autocefale „va păstra cu fermitate sfânta credință ortodoxă în puritate și integritate și va fi credincioasă tradiției canonice ortodoxe”.
În 1967, la Conciliul de la Ohrid, clerul macedonean și-a declarat autocefalia – independența față de Sinodul sârbesc. Acesta din urmă a calificat deciziile Conciliului de la Ohrid drept necanonice și a declarat Biserica Ortodoxă Macedoneană o organizație schismatică. În anii 1990, ambele părți au încercat în mod repetat și fără succes să înceapă negocieri privind statutul comunităților ortodoxe din Macedonia.
În 2018, Biserica macedoneană s-a adresat Patriarhului de Constantinopol Bartolomeu cu o cerere de acordare a tomosului de autocefalie, dar acesta a refuzat, spunând că „această regiune nu se află sub jurisdicția Patriarhiei de Constantinopol, ci se află sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe”.
În 16 mai 2022, a fost restabilită comuniunea Bisericii Sârbe cu Biserica Macedoneană și, în 5 iunie, Patriarhul sârb Porfirie a prezentat Tomosul de autocefalie Arhiepiscopului Ștefan de Ohrid și Macedonia.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii