Biserica Ortodoxă, una dintre forțele motrice care au propulsat AUR în campania pentru parlamentare / Serviciile prestate de Claudiu Târziu și de avocata Diana Șoșoacă pentru Biserica Ordodoxă în timpul pandemiei
Biserica Ortodoxă a fost una dintre forțele motrice care au ajutat un partid aproape inexistent să crească masiv în sondajele de opinie, oferindu-le expunere. Liderii AUR și-au făcut campanie cu înalți prelați de braț, au acționat ca adevărați ”gardieni” ai Patriarhului sau ai înalților prelați BOR în procesele intentate statului pe tema interzicerii pelerinajelor. Au făcut propagandă în curtea bisericilor din diaspora, unul dintre locurile importante de întâlnire ale comunităților românești, iar Biserica le-a întors serviciul.
Unul dintre pilonii declarați pe care se sprijină doctrina Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este credința, partidulul angajându-se să-i apere pe preoți în fața defăimării, să se opună „terfelirii simbolurilor de credință” și compromiterii „credincioșilor care au curajul de a-și asuma public statutul de creștin”.
Clerul și mirenii, un bazin electoral larg, la care liderii AUR au fost atenți, speculând fiecare temă sau nemulțumire venite din partea BOR sau a credincioșilor: de la închiderea bisericilor pentru slujbe și interzicerea pelerinajelor, până la discuțiile contradictorii față de folosirea linguriței pentru împărtășanie și a măștii sau a celor legate de educația sexuală în școală. Toate s-au aflat în discursul politic al liderilor AUR și în acțiunile politice, toate se regăsesc pe agenda și preocupările BOR.
„Când spunem credinţă, spunem implicit biserică, tradiţie şi neam”, declamă programul politic al Alianței. Cei doi vectori ai partidului care întrețin relația cu Biserica Ortodoxă sunt Claudiu Târziu și avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă.
Claudiu Târziu vine cu un dublu bagaj: cel al jurnalistului care a promovat ani de zile, în paginile revistei AS și ale propriei publicații Rost, clerici, acțiuni ale BOR și lăcașuri de cult și cel al coordonatorului campaniei Coaliției pentru Familie pentru modificarea definiției familiei din Constituție, sprijinită puternic de Biserica Ortodoxă.
Relația veche și strânsă a lui Târziu cu Biserica s-a transferat la AUR, fie punctual, cum ar fi clipul de susținere a candidaturii lui la Primăria Capitalei din partea preotului Mihai Andrei Aldea, fie complex, prin dublarea campaniilor pe teme largi, cum ar fi interzicerea slujbelor în interiorul bisericilor sau pelerinajele.
În noiembrie 2019, la nici două luni de la înființarea AUR, Biserica ortodoxă găzduia lansarea unui volum privind referendumul pentru familie, publicat de editura Rost, condusă de Târziu. Cartea de interviuri „Șocul Referendumului” a fost lansată, pe 27 noiembrie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, gazdă fiind Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei.
Alături de el, membri și susținători ai proaspătului partid AUR: Claudiu Târziu, Sorin Lavric (președintele Senatului AUR), dr. Pavel Chirilă sau Răzvan Codrescu. Evenimentul de lansare a fost prezentat și de Basilica.ro, portalul oficial de știri al Bisericii Ortodoxe.
Claudiu Târziu și soția lui, Adela-Ioana Grăjdeanu Târziu, care a deschis lista AUR pentru Senat în Bacău, sunt promovați de Trinitas Tv, postul de televiziune al Patriarhiei Române, un episod fiind difuzat 23 octombrie, cu puțin înainte de începerea campaniei electorale. „Trinitas Tv a făcut un reportaj despre proiectul de suflet al soției mele Adela-Ioana și al meu, ”Casa cu Rost”.
Un loc în care încercăm să înmulțim binele, să cultivăm frumosul și să mărturisim adevărul, avînd ca reper tradiția și țintind problemele veacului. Vă îndemn din toată inima să urmăriți filmul, căci nu veți rămîne păgubiți. Doamne, ajută!”, a promovat Târziu emisiunea pe contul de Facebook.
Diana Iovanovici-Șoșoacă își formează, în schimb, în mod public și ofensiv, relațiile cu Biserica: se oferă să fie avocata tuturor – clerici și credincioși – pentru permiterea slujbelor și a pelerinajelor, oferă formulare de contestare în instanță a restricțiilor luate de Guvern, include în campania electorală un circuit pe la biserici și mănăstiri.
În apărarea Patriarhului
„Biserica Ortodoxă Română trebuie să înțeleagă că, în acest moment, nu mai are nici un partener pe prima scenă politică a țării și, implicit, nici în structurile statului. Mă refer deopotrivă la instituția Bisericii și la comunitatea de credincioși. Prin urmare, Biserica trebuie să-și găsească un aliat. Și singurul natural, onest și cu șanse de a accede pe prima scenă este Alianța pentru Unirea Românilor”.
Oferta publică a fost făcută de Claudiu Târziu, pe 12 octombrie, printr-o postare pe contul de Facebook.
Biserica Ortodoxă tocmai primise o nouă lovitură: interzicerea pelerinajului de la Iași, la Sfânta Parascheva, pentru credincioşii care nu locuiesc în localitate. Patriarhul s-a arătat nemulțumit de măsura luată de autorități, pe care o considera „disproporționată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română”.
Când în spațiul public au apărut noi informații despre o posibilă colaborare cu securitatea a Patriarhului, AUR a emis un comunicat de presă în care denunță „tentativa eșuată de a-l discredita pe părintele patriarh ca parte a unui atac concertat al stângii neomarxiste” (30 octombrie).
„(…) Biserica Ortodoxă Română este inima poporului român, călăuza lui spirituală, refugiul și întărirea lui, reperul spre care românii privesc pentru a găsi povățuire, nădejde și dreaptă învățătură. (…)
Recentele asalturi contra întâi-stătătorului Bisericii Ortodoxe trebuie privite ca atacuri contra întregii Biserici. (…) A interzice românilor dreptul să se roage și să se închine lui Dumnezeu și Sfinților, să facă pelerinaje și să venereze sfintele relicve ale celor ce s-au învrednicit, prin viața lor de credință excepțională, de dumnezeiescul dar al sfințeniei, echivalează cu cea mai gravă opresiune impusă de un regim totalitar. (…)
În contextul războiului hibrid mediatic dus de neomarxiști contra Bisericii, A.U.R. se declară, prin întreaga sa doctrină creștin-conservatoare, de partea Bisericii și împotriva neomarxiștilor”, precizează comunicatul de presă al AUR.
La Iași, reprezentantul AUR care a întreținut atmosfera și a chemat oamenii la pelerinaj, prin încălcarea restricțiilor, a fost avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă. „Solicit romanilor sa mearga la Iași! Am fost sunată de zeci de preoți să îi conduc la Iași! Am acceptat!”, a scris avocata pe contul de Facebook, pe 9 octombrie, fără să fie contrazisă de Biserică.
Scenariul, repetat timp de câteva zile, cât a ținut pelerinajul, includea îndemnuri către credincioși, înregistrări video cu fiecare pas făcut spre zona unde se află moaștele Sfintei Paraschiva, dispute cu autoritățile și jandarmii, acțiuni în instanță. Zeci de astfel de mesaje inundă contul de Facebook al avocatei, care își adjudecă succesul în relația cu BOR: „Mulțumesc Mitropoliei Iași pentru că în urma rugăminților mele a acceptat să scoată Racla Sf. Paraschiva pe baldachin! Pentru românii mei”.
Același scenariul, câteva zile mai târziu, în București, la Mitropolie, pentru pelerinajul de Sfântul Dumitru. A redactat un Memoriu „pentru toți credincioșii care doresc să lupte pentru ortodoxie și respectarea dreptului nostru la credință, pentru respectarea dreptului nostru de a participa la Pelerinaje și mai ales la Pelerinajul Sf. Dumitru din 26-27 oct 2020” și i-a invitat pe pelerini să îl trimită pe adresa de email a Patriarhului. Pe 22 octombrie, Diana Șoșoacă clama succesul, prin implicarea Patriarhiei: „Mulțumesc Patriarhiei Romane pentru că ne-a primit și ne-a luat în considerare Memoriul nostru!”. Iar pelerinajul avea loc.
În apărarea lui Teodosie
Demersurile apăsate ale Arhiepiscopului Tomisului Teodosie de a organiza pelerinajul de Sfântul Andrei au fost dublate imediat de liderii AUR. După experiența cu pelerinajul de la Iași, locul în care, de altfel, a și candidat pentru Camera Deputaților, avocata Diana Iovanovici-Șoșoacă se așază în dreapta lui Teodosie.
Când, pe 13 noiembrie, Arhiepiscopului Tomisului a spus că își caută „niște avocați foarte serioși, pentru că, nu putem să fim împiedicați să mergem la vatra noastră părintească, la originea noastră spirituală”, Diana Șoșoacă a reacționat imediat: „Vom merge la Sf andrei! Aveti avocații, Înalt prea Sfinția voastră!”. A doua zi mergea la Constanța, oferta AUR nu a fost respinsă, iar Teodosie a apărut alături de avocată.
La pelerinajul de la Sf. Andrei i se alătură și Claudiu Târziu, care și-a asumat rolul de organizator al grupului de pelerini care doreau să meargă din București în Constanța : „Alcătuiesc o echipă mare din București, cu care să merg în pelerinaj la Peștera Sfîntului Andrei. Cei care doresc să se alăture să-mi scrie în privat. Să vedem cîți bărbați creștini se ridică atunci cînd credința și libertatea ne sînt amenințati”, a chemat Târziu pe 28 noiembrie, pe contul de Facebook.
„Așa să ne ajute Dumnezeu!”. Oameni de legătură
Relația dintre AUR și Biserică nu se limitează așadar la mesajele din spațiul public. Absolvent de Teologie, fost consilier mitropolitan, Andrei Dîrlău, candidat la Senat din partea Alianței, a lansat, în septembrie 2020, un apel pentru implicarea enoriașilor și a preoților în politică. De partea AUR.
Apelul „Creștini, e timpul pentru politică!”, publicat de Claudiu Târziu pe Rost Online, afirmă că „este timpul ca laicatul creștin, mirenii din Biserică, românii cinstiți cărora le pasă – și tuturor ar trebui să le pese – să se preocupe de politică. Este vremea să lăsăm deoparte păguboasa atitudine „nu mă bag, îmi văd de viața mea” și să susținem o nouă clasă politică, una din rândul nostru”.
Cine ar trebui să fie cei chemați să se implice în politică? „Oameni din Biserică și care să apere Biserica! Este încă posibil să alegem reprezentanți dintre noi. Avem încă această libertate, dar nu știm cât timp o vom mai avea. Nu va veni niciun Constantin cel Mare sau Ștefan cel Sfânt ca să ne scoată din criza demografică, economică, morală, educațională și instituțională, din marasmul în care ne adâncim pe zi ce trece, cu fiecare guvernare care trece (căci guvernările se succed, dar răul făcut rămâne). Nici nu va apărea vreun tătuc providențial care să îndrepte răul moral pe care-l vor face, dacă vor ajunge la putere deplină, neo-marxiștii corecți politic, lgbt-iști gen (-der) USR. (…) Așa să ne ajute Dumnezeu, fără Care nimic nu putem face”.
În campania electorală, pe 2 noiembrie, Diana Șoșoacă readuce în prim-plan pelerinajul de la Sfânta Parascheva, difuzând o înregistare video a preotului Alin Cristian, inspector eparhial la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, însoțită de comentariul: „Astfel ne-au întâmpinat preoții de la Mitropolia Iași atunci cand am deschis portile tuturor de Sf. Paraschiva! Mărturiile preoților din Mitropolia Iași! Mulțumesc Înalților Ierarhi și tuturor preoților pentru susținere și primire! Poporul și Biserica trebuie să fie un tot unitar! Dumnezeu a învins în Romînia!
Despre înregistrare, preotul Alin Cristian a spus: „I-am salutat cu semnul victoriei pe câțiva dintre bravii lor lideri, felicitându-i pe unii, de la distanță, pe alții, de aproape…pentru fermitatea și curajul lor…(…) PS:1. Filmarea este exact în momentul „joncțiunii” ieșenilor din rând cu bucureștenii aduși, veniți împreună cu D-na Avocat Diana Ianovici Șoșoacă, cu D-nul Pompiliu Diplan, cu ceilalți patrioți Luis Lazarus, Iulian Capsali, etc”.
Cele mai multe dintre mesajele din social media și comunicatele de presă încep sau se încheie cu formula „Așa să ne ajute Dumnezeu!”, cu variațiunea „Doamne ajută !”. O formulă care deschide lista comentariilor din partea susținătorilor AUR: „Dumnezeu să vă aibă în pază”, „Slava lui Dumnezeu pentru toate!”, „Dumnezeu să vă ocrotească”, „Dumnezeu să vă binecuvânteze!”, sunt doat câteva dintre comentariile care abundă pe conturile de Facebook ale candidaților AUR.
Îndemn al fețelor bisericești: „Votați creștini !”
Claudiu Târziu publică, cu două zile înainte de alegeri, o înregistrare video în care părintele Cristian Onea din București „îi îndeamnă pe creștini să meargă la vot și să aleagă români creștini în Parlament, pentru ne apăra valorile, patria și neamul”.
În înregistare, preotul face referire și la referendumul pentru familie și le transmite românilor că au nevoie de „creștini care să acționeze”, pentru că ”zilele următoare, Dumnezeu ne așteaptă pe toți să schimbăm (…) viitorul țării”, iar în fruntea țării ar trebui aleși „oameni care să ne reprezinte, care să apere valorile creștinești”. „Cred că e pentru prima dată când putem să ne orientăm și la un vlăstar sau la mai multe vlăstare, nu știu exact, dar studiați și vedeți în statutul unor partide că aceștia s-au gândit și la oamenii de jos (…) la oamenii credincioși”.
Chiar la începutul campaniei electorale, pe 7 noiembrie, avocata Diana Șoșoacă mulțumește Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru îndemnul adresat românilor de a vota „oameni creștini”: „Vom fi întotdeauna sprijinul Bisericii Naționale și al Poporului Român de pretutindeni!”, a scris Șoșoacă
ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a publicat 10 criterii orientative „pentru aprecierea candidaților la alegerile parlamentare din acest an”, pe primele două poziții fiind: „I. manifestarea credinței în Dumnezeu și a responsabilității față de comdunitate; II. apărarea libertății religioase și susținerea activităților spirituale și sociale ale Bisericii”.
Sursa foto Diana Șoșoacă / Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
92 comentarii