G4Media.ro

Bitcoin a scăzut miercuri la un nou minim al ultimelor 18 luni,…

Foto: Monede virtuale (Pexels / Roger Brown)

Bitcoin a scăzut miercuri la un nou minim al ultimelor 18 luni, de aproape 20.000 de dolari pe unitate

Bitcoin a scăzut miercuri la un nou minim de 18 luni, trăgând în jos şi alte monede mai mici şi aprofundând criza pieţei declanşată în această săptămână de furnizorul de servicii financiare în monede virtuale Celsius, care a blocat retragerile clienţilor, transmite Reuters, citată de News.ro.

Cea mai valoroasă criptomonedă din lume a scăzut cu până la 7,8%, până la 20.079,72 dolari pe unitate, cel mai redus nivel atins din decembrie 2020.

Bitcoin a pierdut aproximativ 33% din valoarea sa faţă de dolarul american, începând de vineri, coborând cu peste 50% de la începutul anului. Moneda a scăzut cu aproximativ 70% de la nivelul record de 69.000 de dolari atins în noiembrie.

Bitcoin şi-a revenit uşor ulterior, la 21.336 dolari pe unitate.

Sectorul monedelor digitale a fost lovit săptămâna aceasta după ce firma americană de servicii financiare în criptomonede Celsius a blocat retragerile şi transferurile între conturi, stârnind temerile de contagiune pe pieţele deja zguduite de dispariţia monedei stabile (stable coin) terraUSD.

Aşteptările privind o creştere cu 0,75 de puncte procentuale a dobânzii cheie de către Rezerva Federală a SUA, pe fondul inflaţiei vertiginoase, au exrcitat presiuni şi asupra activelor riscante, de la criptomonede la acţiuni.

Fondurile cripto au înregistrat ieşiri de 102 milioane de dolari, săptămâna trecută, potrivit managerului de active digitale CoinShares, invocând anticipaţia investitorilor cu privire la o politică mai strictă a băncii centrale.

Valoarea pieţei globale de cripto a scăzut cu 70%, la sub 900 de miliarde de dolari, de la un vârf de 297.000 miliarde de dolari în noiembrie, arată datele CoinMarketCap.

Criptomonedele mai mici, care tind să se mişte în tandem cu bitcoin, au scăzut şi ele. Ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut la 1.013 dolari pe untiate, cel mai redus nivel din ianuarie 2021.

Haosul de pe piaţa cripto s-a răspândit şi la alte companii, o serie de platforme online reducând forţa de muncă. Bursa majoră din SUA Coinbase Global a declarat marţi că va elimina aproximativ 1.100 de locuri de muncă, sau 18% din forţa de muncă. Gemini, o altă platformă de tranzacţionare din SUA, a declarat în această lună că îşi va reduce forţa de muncă cu 10%.

Cu toate acestea, alte platforme continuă să angajeze. Binance, cea mai mare bursă de criptomonede din lume, a declarat miercuri că creează pentru 2.000 de posturi, iar bursa americană Kraken a declarat că are 500 de posturi de ocupat.

sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Great! Time to buy, hold 3-4 years and sell. A functionat perfect strategia asta ultima tura.

    • Ha, ha! Cumpara „greater fool” !

    • De acord. De asta nu recomand sa speculezi cu o suma mai mare decat esti dispus sa pierzi.
      Daca vrei „generational wealth” recomand sa cumperi monede de aur si argint.

    • Epoca de aur a investitiilor cumpara, tine si vinde s-a terminat. Si crede-ma, minimul pietei inca n-a fost atins, nici pe departe. Atata timp cat perspectiva unei recesiuni ameninta, cat timp inflatia si scaderile la bursa ameninta economiile mondiale, monedele digitale nu au cum sa creasca, doar sa scada. Aversiunea la risc in timpul crizelor e extrem de ridicata. Iar monedele digitale sunt extrem de riscante si volatile.
      O alta problema majora e faptul ca piata monedelor digitale e puternic conectata. Daca te uiti la cotatiile pe 3 luni, graficele marii majoritati a criptomonedelor sunt aproape copy-paste. Si asta e o problema cand monedele principale trag totul in jos. Sunt atat de multe monede care nu vor rezista la rollercoasterul prin care bitcoin poate trece. Si asta erodeaza increderea publicului in monedele digitale. Foarte multi au investit in monede noi, nepermitandu-si sa cumpere bitcoin, sau sperand ca prind prerioada de boom a unei monede noi. Si au investit doar urmand principiul hold and sell. Asta a functionat bine pe perioada de boom, dar acum baga in faliment o multime de „habarnisti” care au investitfara sa fie capabili sa faca o analiza de piata, de riscuri. Si cand milioane se ard, increderea se pierde.
      Nu cred ca monedele digitale vor disparea. Bitcoin va supravietui pe termen scurt si mediu. Dar perioada de aur s-a incehiat. Cresterile de zeci si sute de ori bazate pe entuziasm si increderea nestirbita ca monedele pot doar creste nu vor mai exista. Ar fi bine ca cei care se baga in domeniul asta sa inteleaga ca pot castiga sau pierde, si ca doar cumparand in speranta ca va creste nu va fi o tactica buna pe termen lung.

    • si monezile alea de aur si argint unde le tii? ca daca le tii ca pe lingouri la banca, iti mananca chiria alora ce scoti prin cresterea pretului. plus ca nu le poti vinde instant. daca ai nevoie rapida de banii aia, surpriza, dureaza pana ii ai. iar daca le tii in casa….te cam risti.