G4Media.ro

Bitdefender: Cum se folosesc hakerii de popularitatea Bitcoin, Tesla și a lui…

Sursa: bitdefender

Bitdefender: Cum se folosesc hakerii de popularitatea Bitcoin, Tesla și a lui Elon Musk în cea mai nouă campanie de fraudă

Înșelătoriile cu criptomonede s-au dovedit a fi scheme eficiente de inginerie socială care păcălesc victimele cu milioane de dolari în fiecare an, informează Bitdefender. Compania susține, într-un comunicat, că atacatorii informatici au conceput în lunile mai și iunie noi campanii de spam menite să înșele oamenii mizând pe iluzia îmbogățirii rapide prin criptomonede și folosindu-se abuziv de numele lui Elon Musk, avertizează cercetătorii Bitdefender.

CEO-ul Tesla, Elon Musk, este vectorul preferat al infractorilor cibernetici care se folosesc de numele acestuia și de reputația Tesla pentru a goli conturile victimelor. Cercetătorii din laboratoarele antispam Bitdefender au observat în ultimele săptămâni o creștere semnificativă a interesului pentru acest subiect, zeci de mii de mesaje legate de Tesla fiind trimise de către atacatori.

Sursa: Bitdefender

Deși cele două campanii de spam diferă ca stil, ambele mizează pe popularitatea lui Elon Musk și pe interesul ridicat pentru piața criptomonedelor.

Tesla ar oferi Bitcoin în valoare de 5.000 de dolari

Campania a debutat în 15 mai, când atacatorii au trimis zeci de mii de mesaje oferind destinatarilor șansa să participe la un concurs cu premii în Bitcoin organizat de către departamentul de marketing al Tesla. Informațiile se află în fișierul PDF atașat, iar victima trebuie să trimită o anumită valoare în Bitcoin într-un portofel ca să primească în schimb 5.000 de dolari. Mesajul nu are niciun conținut, ci doar un PDF atașat care nu este infectat.

Una dintre adresele de e-mail folosite în această campanie de spam a fost identificată de laboratoarele Bitdefender într-o altă campanie de șantaj care viza victimele scurgerilor de date ale unei companii care produce portofele hardware pentru criptomonede.

Tesla a cumpărat bitcoin de 1,5 miliarde de dolari și oferă premiu jumătate din sumă

În a doua campanie, victimele primesc un QR code într-un e-mail mult mai complex și aparent legitim în care sunt îndemnate să facă o tranzacție cu Bitcoin cu valoare cuprinsă între 0,1 și 50 de unități. Victimelor li se promite că ar primi înapoi dublul sumei transferate către portofelul atacatorilor. Și în acest caz, mesajul pretinde a veni de la Elon Musk și Tesla.

Sursa: Bitdefender

„Câtă vreme numele lui Elon Musk și interesul crescând pentru criptomonede sunt teme de actualitate, este previzibilă o creștere a campaniilor de tip spam pe acest subiect. Chiar dacă pentru moment amenințările informatice lipsesc din aceste mesaje, singurul lor scop fiind de fraudă, e de așteptat ca atacatorii să exploateze subiectul și să încerce să și infecteze țintele pe viitor. Deși gradul de informare legat de aceste înșelătorii a crescut considerabil printre oameni, astfel de campanii frauduloase sunt și vor rămâne extrem de eficiente în viitor, deși par tentative banale și evidente de fraudă pentru cei mai mulți oameni care folosesc internetul”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securității IT, care oferă soluții superioare de prevenție, detecție și răspuns la incidente de securitate cibernetică.

Compania a inovat constant în domenii precum antimalware, Internetul Lucrurilor, analiză comportamentală și inteligență artificială, iar tehnologiile Bitdefender sunt licențiate către peste 150 dintre cele mai cunoscute branduri de securitate din lume.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. si care credeam ca aceste crypto monede nefiind controlate de guvernele malefice vor fi folosite pentru binele planetei … cand colo sunt folosite pentru excrocherii si ca sa imbogateasca pe unii mai smecheri

    • crypto e un scam in esenta, o schema ponzi, un caritas, un piramidal

      cand am sa cumpar o paine cu crypto , cand crypto va fi reglementat international, cand crypto nu va fi doar un virtual al unuia cu o placa video puternica care nu face absolut nimic in afara de a sta in fund si a se imbogati, cand interlopi si dicatori ar putea fi trasi la raspundere chiar daca ruleaza tranzactii cu crypto, atunci am sa ma pot gandi ca crypto nu e un scam

      in rest e abureala prentru fraieri pentru a fi excrocati de unii cu un dram mai multa de inteligenta si cu ceva cunostinte it

  2. Aceasta metoda de SCAM cu 5000BTC giveway sau alte cantitati folosindu-se de Elon Musk are aprox 1 an vechime.

    Acum a ajuns maintream si media ii da atentie, dar nu e noua.

  3. De la minimul de 0,0008 $ la pornire acum 11 ani la peste 63000 $ acum cateva luni (crestere 78 MILIOANE ori valoarea initiala) si o crestere progresiva a dificultatii care ar asigura (proiectii) ca ultimul bitcoin ar fi minat abia peste 100 ani, deci imaginati-va pretul ASTRONOMIC la care ar trebui sa ajunga bitcoin pentru ca afacerea sa fie inca in picioare….mie, unuia, imi suna prea bine ca sa fie adevarat.
    BTW, nu prea as mai caracteriza bitcoin ca o piata bull. stagnarea si chiar declinul din ultimele luni sunt un semn ca bitcoin si-a atins maximul. Au mai fost cresteri si scaderi bruste, dar au fost variatii de moment. Tendinta actuala de scadere progresiva e un semn rau. nu mai vorbim de capitalizari de piata de miliarde (ca acum cativa ani), acum suma care e bagata in bitcoin e considerabila si nu are cum sa creasca semnificativ fara ca ceva sa se schimbe in modul cum e vazut bitcoin. Si asta nu are cum sa se intample, cat timp bitcoin e proiectat sa creasca ca o bula (dificultatea minarii creste mult peste capacitatea tehnica de a mina ieftin).
    Parerea mea e ca viitorul criptomonedelor apartine acelei monede care poate sa inlocuiasca monedele traditionale. Sa ofere stabilitate, predictibilitate, acoperire universala. Bitcoin nu poate face asta. Iti imaginezi primindu-ti salariul in bitcoin, nestiind daca vei fi mai bogat sau mai sarac de la o luna la alta? iti imaginezi un credit luat in bitcoin? Eu nu.