G4Media.ro

Bitdefender: Numărul atacurilor ransomware, care blochează accesul la datele oamenilor și apoi…

Sursa Foto: CERT.RO

Bitdefender: Numărul atacurilor ransomware, care blochează accesul la datele oamenilor și apoi solicită recompensă, a crescut de aproape șase ori în pandemie

Cercetătorii Bitdefender au constatat că numărul atacurilor cu amenințări informatice de tip ransowmare, care blochează accesul la datele oamenilor și apoi solicită recompensă, a urcat de aproape șase ori de la începutul pandemiei, se arată într-un comunicat al companiei transmis G4Media.ro

Ransomware rămâne una dintre cele mai prolifice amenințări informatice ale momentului, iar atacatorii au exploatat timpul tot mai mare dedicat folosirii dispozitivelor, atât pe fondul muncii de acasă, cât și al lipsei de alternative privind petrecerea timpului liber altfel decât online. La nivel global, numărul atacurilor ransomware a urcat cu 485%.

Victimelor infectate cu ransomware li se solicită sume cuprinse între sute de dolari în cazul persoanelor fizice și de sute de mii sau chiar milioane de dolari în cazul companiilor.

  • „Pandemia s-a dovedit a fi mană cerească pentru grupările de criminalitate informatică a căror activitate a explodat pe măsură ce timpul alocat dispozitivelor a crescut semnificativ, iar multe dintre serviciile consumate altădată fizic s-au mutat online. Hackerii au exploatat fiecare subiect posibil în ultimele 12 luni, începând de la harta infectărilor, tratamente pentru COVID și procurarea de măști, la începutul pandemiei, până la vaccinuri și interesul uriaș pentru servicii de banking și de curierat, mai recent”, spune Bogdan Botezatu, director de cercetare în amenințări informatice la Bitdefender.

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender sfătuiesc utilizatorii infectați să nu plătească atacatorilor taxele solicitate, ci să creeze copii ale datelor compromise și să se adreseze organelor de poliție.

Odată ce plătesc recompensa, victimele nu au nicio garanție că infractorii își vor onora promisiunea și le vor reda accesul la date și, în plus, ar putea fi țintite din nou de aceeași grupare, întrucât au deja un istoric de bun-platnici. Nu în ultimul rând, încasările îi vor ajuta pe atacatori să dezvolte amenințări informatice din ce în ce mai sofisticate, ceea ce va duce pe termen lung la și mai multe victime infectate.

În ajutorul victimelor vin și companiile de securitate informatică ce dezvoltă constant instrumente pentru decriptare astfel încât cei infectați cu ransomware să nu mai fie nevoiți să plătească recompensă, iar una dintre tendințele recente este ca victimele ransomware să aștepte apariția unui instrument gratuit pentru deblocarea datelor chiar dacă acesta nu există, ceea ce afectează semnificativ încasările grupărilor de criminalitate organizată.

În 2020, peste 1,3 milioane de oameni au folosit instrumentele de decriptare furnizate gratis de către Bitdefender pentru a-și recupera datele blocate fără să plătească vreo recompensă.

Pentru a preveni infectarea cu ransomware, oamenilor li se recomandă să păstreze copii ale datelor importante, să folosească o soluție de securitate performantă și să evite să acceseze linkuri sau fișiere din email-uri nesolicitate.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securității IT, care oferă soluții superioare de prevenție, detecție și răspuns la incidente de securitate cibernetică. Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienți în 170 de țări și birouri pe toate continentele. (Sursa: Bitdefender)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Titlu alternativ: Bitdefender moare de foame si vrea sa scoata un banut de pe urma romanilor fara experienta in ITC.
    Bitdefender mai nou a devenit o firma de infirmieri la azilul de batrani.
    Parerea mea este in continuare ca industria antivirusurilor se duce de rapa si oamenii vor trebui sa se auto-educe. Un antivirus nu te protejeaza de la a fi fraier.
    Sfat: folositi Windows Defender!

    • Sfat: Folositi o distributie Linux, de exemplu Ubuntu Linux, Fedora. O sa uiti ce e ala antivirus. PS: Fedora Silverblue si se lasa hackerii de meserie.

  2. „amenințări informatice de tip ransowmare, care blochează accesul la datele oamenilor și apoi solicită recompensă”
    Dar dacă un program îți împiedică accesul la scannerul de rețea, daca stă secunde întregi sa permita sau nu funcționarea Chrome, daca îmi împiedică accesul la alte calculatoare din rețeaua locală deși e configurată ca ‘private network’, ce sa spun? asa face bitdefender… Culmea e că cere și bani că să-l instalezi. Exact ca un ransomware. Doar că la un nivel mai mic…