Bitdefender protejează primul dispozitiv românesc ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională
Bitdefender, lider global în securitate cibernetică, securizează în faţa ameninţărilor informatice primul dispozitiv românesc ajuns pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi contribuie astfel la succesul proiectelor de cercetare de top la nivel mondial, anunţă compania de securitate IT.
Potrivit unui comunicat transmis vineri Agerpres, dispozitivul denumit DropCoal, dezvoltat de compania autohtonă Romanian InSpace Engineering (RISE), studiază amestecul lichidelor şi permite observarea modului în care interacţionează în absenţa gravitaţiei.
Lansat pe 5 noiembrie 2024, DropCoal a ajuns cu succes pe ISS, la 400 de kilometri deasupra Pământului. Experimentul studiază amestecarea a două picături de lichid în gravitaţie zero, o cercetare care poate ajuta la îmbunătăţirea modulului de administrare a medicamentelor pentru astronauţi şi la dezvoltarea unor soluţii mai eficiente pentru alimentarea cu combustibil a navelor spaţiale. RISE controlează dispozitivul de la sol printr-o conexiune securizată cu Staţia Spaţială.
Dispozitivul este proiectat să înregistreze fiecare detaliu al interacţiunilor dintre picături cu o cameră ultrarapidă.
Soluţia Bitdefender GravityZone asigură protecţia cibernetică a dispozitivului DropCoal şi garantează funcţionarea sigură şi neîntreruptă pe parcursul întregii misiuni.
„Colaborarea cu Bitdefender a fost vitală. Am avut nevoie de o soluţie de securitate care să îndeplinească cerinţele stricte ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) şi care să ne garanteze siguranţa datelor în orice condiţii. Soluţia Bitdefender GravityZone a fost personalizată pentru nevoile unice ale acestui proiect, iar faptul că acest parteneriat s-a realizat între două echipe româneşti este o mândrie pentru noi”, spune Claudiu Cherciu, inginer de sistem în cadrul RISE.
Potrivit sursei citate, protejarea unui dispozitiv în spaţiu vine cu provocări complexe: semnal întârziat, imposibilitatea intervenţiilor fizice pentru reparaţii şi un mediu complet izolat. În acest context, soluţia Bitdefender GravityZone a fost adaptată special pentru cerinţele misiunii DropCoal, astfel încât să ofere protecţie continuă, fiabilă şi eficientă pe întreaga durată de şase luni a experimentului.
„DropCoal nu este doar un experiment ştiinţific, ci şi o demonstraţie a capacităţii României de a contribui la proiecte tehnologice de anvergură internaţională. Faptul că tehnologia Bitdefender protejează acest proiect arată cât de versatile şi robuste sunt soluţiile noastre, chiar şi în cele mai dificile medii”, a declarat Paul Butnaru, director de management de produs în cadrul Bitdefender.
Pentru a îndeplini standardele riguroase ale Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), soluţia GravityZone a fost concepută să ofere: detecţie automată a ameninţărilor – sistemul identifică şi neutralizează riscurile cibernetice în timp real şi asigură continuitatea experimentului fără o conexiune constantă la internet; monitorizare cu consum redus de resurse – soluţia GravityZone rulează cu un impact minim asupra resurselor sistemului; capacitate de operare offline – soluţia permite actualizări chiar şi într-un mediu complet izolat, cum este cel de la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale.
„Proiectul DropCoal, securizat de Bitdefender GravityZone, arată că România poate juca un rol esenţial în domenii de vârf şi că expertiza locală are capacitatea de a depăşi provocări complexe, indiferent de mediu. Bitdefender, prin tehnologia sa avansată, demonstrează că inovaţia românească poate proteja nu doar clienţi din peste 170 de ţări, ci şi proiectele care modelează viitorul”, se subliniază în comunicat.
Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securităţii IT, care oferă soluţii superioare de prevenţie, detecţie şi răspuns la incidente de securitate cibernetică. Fondată în 2001, compania Bitdefender are clienţi în peste 170 de ţări şi birouri pe toate continentele.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.