G4Media.ro

Bitdefender: România, Croația și Ungaria, vizate de o campanie inedită de spam…

sursa foto: Pixabay/ Pete Linforth

Bitdefender: România, Croația și Ungaria, vizate de o campanie inedită de spam / Atacatorii trimit e-mailuri de șantaj, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.200 de euro în Bitcoin

Cercetătorii în securitate informatică de la Bitdefender au depistat o nouă modalitate prin care atacatorii au reîmpachetat o campanie amplă de mesaje de șantaj care păcălesc țintele că atacatorii ar avea acces la toate conturile și ar deține imagini compromițătoare despre activitatea lor online, se arată într-un comunicat al companiei.

De acestă dată, atacatorii se folosesc mailuri care par a fi răspunsuri trimise automat la corespondențe inițiate de către victimă, în speranța că acestea vor trece de filtrele de spam și vor ajunge în inbox-ul utilizatorilor.

Campania semnalată inițial în vară vizează acum mai ales țări din Europa de Est, în special România, Croația și Ungaria.

Încă din luna iulie, hackerii bombardează cât mai multe potențiale ținte cu mesaje înșelătoare în speranța că vor păcăli naivii să le cadă în plasă. Atacatorii se folosesc de pretextul unor breșe de securitate care ar fi expus conturile și parolele victimelor și susțin că ar fi cumpărat de la alți hackeri datele de acces pe care acestea le folosesc.

Asta le-ar fi permis ulterior să instaleze diverse amenințări informatice pe sistemul compromis și, deci, să spioneze întreaga activitate online a celui șantajat, inclusiv să aibă înregistrări video și audio cu momente intime din viața personală a țintei.

Similar cu alte campanii de șantaj identificate de cercetătorii Bitdefender, victimele au termen de 48 de ore să plătească atacatorilor contravaloarea a 1.200 de euro în Bitcoin. Cei șantajați sunt sfătuiți de către atacatori să nu răspundă mesajului primit și să evite să contacteze poliția sau vreun furnizor de soluții de securitate informatică.

„Popularitatea în creștere a monedelor digitale în Europa de Est i-a împins pe hackeri să exploateze noi oportunități de atac. Descentralizarea criptomonedelor oferă oportunități excelente pentru infractorii cibernetici de a spăla bani proveniți din activități ilicite, inclusiv atacuri ransomware și tentative de șantaj. Cât timp amenințările informatice nu mai sunt legate de anumite regiuni geografice sau țări și în lipsa unei autorități centrale care să monitorizeze tranzacțiile și activitățile cripto, hackerii vor putea să continue tentativele de șantaj bazate pe criptomonede pe parcursul anului 2022 și după”, a declarat Adrian Miron, Cyber Threat Intelligence Lab Manager la Bitdefender.

Mai bine de jumătate dintre e-mailurile care targetează utilizatori din România provin de pe IP-uri locale.

Recomandări:

  • Rămâneți calm și analizați situația – chiar dacă mesajul primit conține una dintre parolele pe care le-ați folosit anterior, cel mai probabil aceasta a fost sustrasă de atacatori după o breșă de securitate a vreunui furnizor la care ați avut cont. Dacă atacatorul susține că dispozitivul folosit e deja infectat cu diverse amenințări informatice, întrebați-vă de ce ar avea nevoie de implicarea victimei pentru a-i transfera bani, cât timp hackerul ar putea face asta singur pentru că pretinde că deține controlul dispozitivului și, în consecință, ar putea compromite oricând conturile bancare online.
  • Actualizați la intervale regulate toate parolele folosite. Nu utilizați aceeași parolă la mai multe conturi.
    Nu răspundeți la mesaje amenințătoare, mai ales celor care solicită plăți; raportați-le către autorități în cel mai scurt timp.
  • Instalați o soluție de securitate performantă pe toate dispozitivele folosite. O asemenea soluție va depista asemenea mesaje pe care le va marca drept spam.
  • Activați autentificarea în doi pași pentru fiecare cont, astfel încât să reduceți riscul spargerii parolelor și să vă asigurați un strat suplimentar de protecție pentru activitatea online.

Bitdefender este un lider recunoscut în domeniul securității IT, care oferă soluții superioare de prevenție, detecție și răspuns la incidente de securitate cibernetică.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Ce e inesit la asta? Am primit un astfel de email in urma cu 2 ani. Si e plin netu de exemple.
    Cel mai bun lucru de facut e sa ignore. Iar daca ai scheleti in dulap, sa scapi de ei. Ca doar nu te poate santaja nimeni, daca esti curat.

    • Corect, mie din cand in cand imi cer bitcoini pentru ca stiu ce parola foloseam pe linkedin in 2016 🙂

      Daca iti verifici emailurile pe haveibeenpwned.com ai sa cam stii ce parole ti-au fost compromise.

    • Exact, asta e dinainte de pandemie. Vedem cât de sigure sunt datele noastre personale pe servere. Asa e 4g, la voi cum sunt protejate? Au aflat toți ip-urile noastre!

  2. Fiți seriosi, santajul e in politievsi justitie.

  3. Eu am preferat sa platesc. Vreau sa fiu sigur ca nu incalc legea. Banii ii fac intr-o luna aici, pe forum.

    • Umbrela Bitdefender e tot din natie mafiota si corupta.

    • 1. asta nu e forum.
      2. daca ai preferat sa platesti, inseamna ca esti vinovat.
      3. se bate cap in cap cu afirmatia ca vrei sa fii sigur ca nu incalci legea. se intelege ca ai platit ca sa fii sigur ca nu incalci legea, ori plata nu iti asigura asa ceva.
      in final minciuni peste minciuni in doar 3 propozitii/fraze.
      bravo, ai reusit! acum mai bate campii un pic.

  4. e „bun” la ceva si bitcoin, nu m-as fi asteptat ca salvatorul de sub imperialismul bancar sa fie de fapt DOAR moneda pentru excrocherii, santaj si alte lucruri ilegale

  5. BTC e cea mai verificabila metoda de plata știuta de omenire, un hack-er decent nu ar accepta in veci aceasta forma de plata. Este o campanie mediatica de discreditare a BTC-ului.