Bivolii, posibila salvare a Deltei Văcărești din inima Bucureștiului. Cum ar putea fi stopată distrugerea ecosistemului
Foştii administratori ai Deltei Văcăreşti din inima Bucureștiului susţin că în lipsa unui sprijin concret din partea autorităţilor, ecosistemul rezervaţiei naturale, lăsat acum de izbelişte, ar putea fi salvat cu ajutorul bivolilor.
Odată cu eliminarea custozilor ariilor protejate, măsură luată de către Guvernul României în urmă cu doi ani, printre cele 530 de parcuri naturale lasate în voia sorţii se număra şi Delta Văcăreşti din Bucureşti. Foştii administratori ai ariei protejate urbane spun ca dacă nu se va interveni în ecosistem cât mai repede, în câţiva ani, parcul natural va dispărea.
Asta pentru că vor seca şi mai multe bălţi decât în prezent, stuful va invada majoritatea ariei protejare, iar în lipsa pazei, cei rău intenţionaţi vor arunca şi mai multe gunoaie şi vor continua să incendieze vegetaţia. Totul cu efecte devastatoare asupra cele 169 de specii de păsări care se găsesc aici, asupra peştilor, reptilelor, dar şi asupra unor animale precum vulpea, iepurele sau vidra. Tema cea mai mare a foştilor custozi este că, odată lasată în paragină, Delta Văcăreşti va deveni ţina rechinilor imobiliari.
Ea ar putea fi salvată prin luarea câtorva măsuri simple, cu un sprijin financiar infim. În prezent, pentru a mai salva ce se mai poate, dar şi pentru a face loc păsărilor şi animalelor, stuful invadator este extras manual cu ajutorul voluntarilor.
„O soluţie este managementul prin intermediul bivolilor. Se îngrădeşte un spaţiu, se aduc câteva exemplare (4-5), nu foarte multe. Bivolul este un animal care stă acolo, mănâncă, crează şi recrează permanent un habitat excelent pentru zona umedă. Pentru păsări, pentru reptile şi pentru amfibieni. Desigur că există şi alte măsuri de management, dar asta ar fi cel mai puţin costisitoare”, a declarat luni Dan Bărbălescu, membru al Asociaţiei „Parcul Natural Văcăreşti”.
„Bivolii acţionează prin scăldare. Se scaldă la marginea bălţilor şi împiedică stuful să se extindă spre luciul de apă”, explică Florin Stoican, preşedintele Asociaţiei „Parcul Natural Văcăreşti”.
Foto: Delta Văcărești, cucerită de stuf (Sursa: G4Media.ro)
Potrivit activiştilor de mediu, pentru refacerea ecosistemelor, bivolii au fost introduşi şi în câteva arii protejate din Marea Britanie sau Ucraina. Ucrainienii au un proiect pilot chiar în Delta Dunării. Aşa menţin zonele umede în echilibru natural.
Luni, Ministrul Mediului Costel Alexe alături de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) şi de reprezentaţii Parcului Natural Văcăreşti au semnat un protocol de colaborare în vederea dezvoltării Deltei Văcăreşti. Actul are valoare simbolică şi nu prevede măsuri concrete.
„Ne-am asumat că în acest an vom finanţa elaborarea planului de management pentru Parcul Natural Văcăreşti. El va costa câteva sute de mii de euro. Sperăm noi, nu foarte mult. Bani cu care va trebui să identificăm din nou toate aceste specii de păsări şi animale care sunt aici, toate măsurile pe care trebuie să le întreprindem şi noi ca minister şi ei ca asociaţie pentru a asigura conservarea biodiversităţii”, a declarat Costel Alexe, ministrul Mediului Apelor şi Pădurilor.
Parcul Natural Văcăreşti se întinde pe o suprafaţă de 189 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaştini, ochiuri de apă, stufăriş, perdele de trestie şi stuf. În zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile şi amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii. În Europa, singura astfel de zonă umedă urbană este Wetland Centre din Londra, care se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 40 de hectare.
Foto: Captură youtube
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii