G4Media.ro

Blestemul din spatele educației: Școala începe pe fondul celui mai mare conflict…

Blestemul din spatele educației: Școala începe pe fondul celui mai mare conflict din coaliție. Cum s-au certat în public Cîțu și Cîmpeanu cu Voiculescu

Blestemul școlii românești – scandalul politic – se-mplinește înainte de cea mai importantă zi din ultimele 3 luni: reînceperea cursurilor în format fizic. Cel mai mare conflict din coaliția de la guvernare a izbucnit în weekendul dinaintea primei zile de școală. După o pauză de 12 săptămâni în care copiii nu și-au mai văzut colegii și profesorii, iar predarea a fost exclusiv online la școlile de stat, după o sincopă fără precedent în contextul european și care a alimentat o frică de îmbolnăvire ajunsă aproape la paroxism, cei 200.000 de profesori, alături de 3 milioane de elevi și de familiile acestora au aflat că cea mai mare problemă a momentului sunt niște formulare, pe care miniștrii n-au putut să le pregătească fără cusur nici măcar în lunile de când au închis toate școlile de stat din România.

Decența la care ar fi îndemnat momentul de luni, cu o încărcătură simbolică și emoțională extraordinară, nu și-a găsit ecoul la premierul Florin Cîțu, decis să se răcorească acum de loviturile primite de la ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, singurul ministru care a criticat decizia cabinetului său de a deschide școala, dar a fost apoi de acord cu ea, după cum a anunțat Klaus Iohannis.

Paradoxal, chiar miniștrii cu cele mai importante atribuții în gestionarea deschiderii școlii au găsit weekend-ul dinaintea marelui eveniment ca cel mai bun moment pentru o trosneală politică.

Premierul liberal Florin Cîțu i-a anulat sâmbătă, în cadrul unei declarații virulente, o decizie propriului său ministru al Sănătății. O decizie care afectează familiile a milioane de elevi pe care luni i-au chemat la școală și care au privit meciul politic fără să înțeleagă nimic, pe fond: nu e în interesul sănătății copiilor și-al familiilor ca elevii să fie testați la școală, cât mai rapid cu putință, dacă au semne de posibilă infecție COVID-19 în timp ce sunt la cursuri?

Nu, aflăm de la premierul liberal, care i-a retezat-o scurt ministrului USR-Plus al Sănătății: „Nu trebuie să vină lumea cu formularul completat la școală. Ar trebui să citim comunicatul Ministerului Educației în acest sens, a spus sâmbătă Florin Cîțu. „Cineva s-a grăbit sa pună acel document [consimțământul părinților pentru testarea copiilor la școală – N.Red.]în spațiul public, a continuat Cîțu.

Recomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie”, anunțase Ministerul Sănătății vineri, cu o zi înainte să fie contrazis de premier. Tot vineri, în cadrul unei conferințe de presă susținute la Educație alături de ministrul Sorin Cîmpeanu, ministrul Vlad Voiculescu a declarat că părinții vor găsi formularele de consimțământ “pe site-ul ministerului. Recomandarea este să le completeze cât mai repede“. “Este recomandarea noastră ca toți părinții să-și dea acordul pentru testare. E o măsură pentru siguranța tuturor“, a anunțat vineri Vlad Voiculescu, iar în cursul serii a publicat pe site-ul Ministerului Sănătății formularul de consimțământ.

Despre ce este vorba, pe fond?

Statul român a cumpărat teste rapide antigen pe care oficialii au anunțat că le vor distribui în școli, așa cum au făcut și alte țări europene, pentru ca atunci când un elev are simptome de COVID-19 la școală sau a intrat în contact cu un coleg confirmat să poată fi testat rapid de personalul medical din unitatea de învățământ. Scopul: de a-i extrage imediat din școală pe cei infectați și de a preveni răspândirea infecției în clase, în familie și în comunitate. Pentru ca testele să poată fi folosite oricând este nevoie, ministrul Voiculescu le-a transmis părinților să descarce de pe site-ul Ministerului Sănătății formularul prin care își exprimă acordul ca copilul să fie testat la școală când prezintă simptome sugestive infecției COVID-19 și să trimită documentul completat și semnat chiar din prima zi de cursuri.

De la acest moment, a început o adevărată isterie: anunțat cu doar 3 zile înainte de începerea școlii, documentul a produs confuzii în rândul unei părți a părinților și nemulțumire din partea juriștilor din școli și guvern: formularul nu are un câmp în care părinții să-și poată exprima refuzul explicit. Școala are nevoie să consemneze și refuzul lor, pentru a putea face dovada lipsei de intervenție prin testare atunci când un elev are simptome de COVID-19 sau a intrat în contact cu un coleg infectat.

De remarcat și flic-flac-ul făcut de ministrul Educației, care în aceeași zi a fost și cu, și împotriva ministrului Sănătății. După ce vineri a susținut o conferință de presă chiar alături de Vlad Voiculescu și nu a avut nicio reacție când acesta a declarat: „Este recomandarea noastră ca toți părinții să-și dea acordul pentru testare”, sâmbătă la prânz Cîmpeanu a anunțat, pe contrasens față de atacul dur lansat cu doar o oră înainte de premierul Cîțu, că „Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”.

Tot sâmbătă, 6 februarie 2021, în cursul serii, ministrul Educației a preluat în discurs cuvintele șefului său de la Guvern și a declarat la Realitatea TV că formularul de consimțământ pentru testarea antigen a copiilor cu simptome va fi modificat. “Cineva s-a grăbit, într-adevăr, din păcate. Acest formular va fi schimbat, vor fi adăugate informații ca să fie adus în conformitate cu legislația în domeniu (…) Probabil că din dorința de a face bine, în spiritul prevenției, s-au strecurat și astfel de erori care sunt generate doar de grabă, nu de rea intenție”, a declarat Cîmpeanu, care a semnat alături de Voiculescu ordinul comun care vorbește și despre testarea antigen rapidă în școlile din subordinea sa.

Acel formular în școală trebuie primit de cadre didactice, de diriginte, de învățător. Cadrele didactice din școlile din România nu pot face astfel de operațiuni fără ca Ministerul Educaţiei, prin inspectoratele școlare către școli, să decidă acest lucru. Iar Ministerul Educației nu a făcut niciun anunț, ieri [ieri – vineri, 5 februarie – N.Red.]. Ministerul Educației a venit astăzi [sâmbătă, 6 februarie – N.Red.] cu un comunicat care face de fapt o traducere a precizărilor din ordinul de ministru comun educaţie-sănătate“, a continuat ministrul Cîmpeanu.

Însă oficialul nu a explicat de ce nu a sesizat această problemă nici atunci când a semnat ordinul comun cu ministrul Sănătății, ordin care face referire la existența formularelor de consimțământ pentru testarea antigen în școală, nici la conferința de presă susținută vineri alături de Voiculescu și nici în comunicatul de presă de sâmbătă în care, dimpotrivă, anunță că „Ministerul Educației va sprijini Ministerul Sănătății pentru transmiterea recomandării de a colecta (benevol/non-obligatoriu) formularele de consimțământ informat pentru testare în cazul apariției unor situații speciale”. 

Când interesul părinților, al copiilor și al profesorilor de a afla concret cum vor face de luni școală este enorm, când teama acelorași atinge cote alarmante, Executivul este interesat în primul rând de meciul politic din curtea sa și doar colateral de problema educației. Putea fi soluționat altfel conflictul documentului greșit? Fără îndoială, el putea fi discutat în coaliție și modificat formularul pentru cei peste 5 milioane de părinți.

Dar ce vedem constant, din 11 martie 2020 de când guvernul Orban și președintele Klaus Iohannis au închis pentru prima dată școlile în criză pandemică, este că politicul primează. Nu educația, nu copiii, nu părinții, nu sănătatea și nu evoluția statului. Să ne amintim că primele discuții despre școală și pandemie au fost, de fapt, despre alegerile anticipate „puse în pericol” în februarie și apoi anulate de pandemie.

Școlile nu au mai fost deschise niciodată, până în septembrie 2020, cu excepția claselor terminale care au fost primite doar 2 săptămâni în iunie pentru pregătire și apoi pentru examene.

În timpul verii, Cotroceniul a patronat un grup de lucru interministerial condus de Raluca Turcan, astăzi ministru al Muncii în Guvernul Cîțu, care a avut scopul declarat de a pregăti deschiderea și desfășurarea școlii în anul 2021-2022. Ce a constatat o țară întreagă, la finalul verii, este că grupul interministerial a pregătit de fapt o singură zi: 14 septembrie, deschiderea școlilor din punct de vedere administrativ.

Componenta educațională a rămas în mare parte o improvizație anunțată de pe o săptămână pe alta: tezele au fost anulate chiar în timpul anului școlar, cu puțin timp înainte de momentul în care trebuia susținute; profesorii nu au aflat de la Minister nicio soluție pentru evaluarea online securizată sau standardizată a elevilor; mult anunțata adaptare a programei școlare la predarea online nu a avut loc niciodată, iar programele remediale esențiale pentru recuperarea materiei pierdute au fost inexistente în primul semestru din acest an școlar și abia acum a fost adoptată modalitatea de plată, încă neaplicabilă din cauza lipsei normelor metodologice și în vigoare doar pentru elevii până în clasa a VIII-a.

Numărul elevilor la clasă nu a fost micșorat nici măcar acum, în contextul pandemiei globale, deși a fost promis toată vara. Nici after-school-urile generalizate anunțate chiar de fostul vicepremier Raluca Turcan la preluarea mandatului în Guvernul Orban nu există nici astăzi, când Turcan este ministru în Guvernul Cîțu, deși aici s-ar fi putut realiza educație remedială tot timpul verii sau măcar din prima zi de școală din septembrie 2020. Predarea online nu a putut impulsiona nici măcar construirea Bibliotecii Școlare Virtuale, prevăzută de lege din 2011 și unde elevii ar fi putut găsi în online și altceva în afara conținutului de care se plânge orice părinte: ore model filmate de profesori, pe diferite niveluri de înțelegere, precum și material educațional multimedia.

Orizontul celor două rânduri de alegeri din septembrie și decembrie 2020 a paralizat orice modificare: ca să nu deranjeze normele și interesele din învățământ, guvernele liberale nu doar că nu au livrat ceea ce au promis, dar nici ce este obligatoriu să facă; programele școlare pentru liceu pe care trebuie să le modifice și să le aplice de anul viitor nu există nici astăzi în formă finală.

În septembrie 2020, anul școlar a debutat în plină campanie electorală, în contextul în care România avea deschise toate activitățile.

La doar o lună după alegerile locale din 27 septembrie 2020, președintele Klaus Iohannis avea să anunțe intempestiv închiderea din 9 noiembrie a tuturor școlilor și grădinițelor de stat din România. În total dezacord cu majoritatea statelor europene care au ținut deschise școlile, România s-a închis educațional de pe 9 noiembrie 2020 și până astăzi, 7 februarie 2021, dar a lăsat celelalte sectoare deschise. Magazine neesențiale, mall-uri, frizerii, mobilitate fără mari limite – toate au rămas aproape ca în vremurile normale, încă din primele zile de închidere a școlilor. Între timp s-au deschis și restaurantele în Capitală și în cele mai multe orașe.

Culmea, deși una dintre cele mai sărace țări europene, cu o prăpastie între rural și urban consemnată de toate evaluările din ultimii ani, România a decis să mențină deschise în acest an școlar numai after school-urile. Decizie care a dus, în cea mai mare parte, la posibilitatea de educare în continuare doar a copiilor din familii cu venituri care le permit să plătească un after school, o grădiniță sau o școală privată. Familiile sărace, vulnerabile nu au primit nicio soluție din partea guvernelor liberale care s-au succedat în această pandemie. Ce a făcut, de exemplu, Marea Britanie în aceeași situație? A menținut școli publice deschise exact pentru familiile aflate în situații fără ieșire, pentru familiile de medici și profesori.

O altă problemă care astăzi nici măcar nu este discutată în Capitală este mobilitatea. Vedem o de la Iași o soluție: primarul Mihai Chirica a anunțat că a decis împreună cu profesorii ca jumătate din capacitatea de transport public să fie dedicată elevilor timp de o oră, între 7 și 8 dimineața (sursa și detalii).

În București, unde este cunoscută problema aglomerărilor din stații, din mijloacele de transport în comun și din fața școlilor, dezbaterea Cum evităm aglomerația spre/dinspre școală și ce rute de transport le oferim elevilor nici măcar nu există. Primarul Nicușor Dan nu a anunțat până astăzi nici măcar o consultare a Inspectoratului Școlar sau a primarilor de sector pe această temă, deși așteptarea populației era ca apropierea de oamenii școlii și de elevi să fie mult mai mare din partea singurului primar din istoria Capitalei care este matematician cu 2 medalii de aur „pur” la Olimpiada Internațională de Matematică.

De unde a pornit conflictul Cîțu-Voiculescu

Tensiunile din coaliție au început în primele zile ale anului și au devenit evidente în ultima săptămână, perioadă în care în special un ministru USR PLUS a intrat în coliziune cu numeroși demnitari PNL.

Ministrul Sănătății a avut la începutul lunii ianuarie 2021 un conflict cu primarul Emil Boc, pe tema centrelor de vaccinare și a finanțării acestora. Imediat presa a pus dezacordul în contextul contrelor la nivel de partide USR-PLUS – PNL.

Apoi, Voiculescu a anunțat, imediat după ce președintele Klaus Iohannis dădea ca dată de începere a școlilor 8 februarie, că decizia se poate revoca dacă numărul cazurilor de la ATI sau din spitale va crește. A dat și o cifră – peste 1.500 de internări la ATI.

După ce a lăsat de înțeles de mai multe ori că raportarea cazurilor pe sistemul actual, implementat de Guvernul Orban, deci de PNL, este nerelevant, Voiculescu a anunțat că trebuie schimbată. Ministerul Sănătății a trecut apoi la o raportare paralelă a cazurilor de infectare cu SARS-CoV-2, diferită față de cea a Grupului de Comunicare Strategică. Pe site-ul ms.ro, al Ministerului Sănătății, de o săptămână comunicatele zilnice de la GCS, care erau automat publicate, nu se mai regăsesc. În schimb, apare o statistică zilnică pe pagina de Facebook a Ministerului Sănătății, cu o grafică diferită. Asta în timp ce guvernul continuă să publice pe site-ul oficial statisticile GCS.

Ar fi de remarcat și momentul în care Vlad Voiculescu a fost întrebat, în preziua deciziei de la Cotroceni, pe 1 februarie, dacă școlile ar trebui sau nu să se redeschidă. „O să evit să mă pronunț. Întrebați-mă altceva, vă rog”, a răspuns Vlad Voiculescu, după cum a relatat G4Media.ro.

În același timp, ministrul Educației s-a pronunțat public în repetate rânduri pentru deschiderea școlilor, la fel și premierul Cîțu, ambii vorbind despre condiționarea redeschiderii de situația epidemiologică.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

55 comentarii

  1. Eu nu am vazut niciun conflict, doar oameni care discuta cu pareri diferite iar in final ajung la un numitor comun. Mi se pare ca se exagereaza in articol, nu mai are presa ce sa mestece de cand PSD-ul e in opozitie?

    • Cand am ajuns la sf. articolului am remarcat ca „cititi continuarea pe edupedu…”
      Mie mi se pare ca ne pregatim de o lupta… dar poate sunt predispus

    • Si mie mi se pare ca face din tantar armasar.

    • Raducule, ți se pare că nu sunt destule subiecte de interes de când PeeeSeeeDeee-ul este în opoziție? Ți se pare că imbecilii ăștia de la PNL și USR nu furnizează destul material pentru presă? Dacă răspunsul este nu, înseamnă că ești rupt de realitate, sau că ești un Postaci ordinar al unuia dintre cele 2 partide aflate la guvernare. Aaaa, sau nu-mi spune, m-am prins, ești postac anti-PeeeSeeeDeee. Te-am prins, bagabontule!!!

    • Draga Raluca,
      Doar in comunism se visa la armonia perfecta unde liderul suprem dadea legi si decrete care erau OK pentru toata lumea. De aceea dupa revolutie majoritatea romanilor nu mai erau obisnuiti sa judece, sa analizeze ce e bine si ce e rau. Inghiteam tot ce se difuza in mass-media. „Contradictia naste progresul” asa suna o teorie a capitalismului pe care socialismul ne-o prezenta ca pe ceva distrugator la adresa societatii.

  2. Care Coaliție?
    Coaliția VAX?
    Romania esueaza cu atâtea coaliții bazate pe căpătuială si incompetență!

    Nu doar educația e problema!
    Economia a varza,
    Bugetul nici la 1 martie 2021.

    Aparatul bugetar stufos creste cu angajatilor pilelir din coaliție!

    Autostrăzile inaugurare cu mare pompa in noiembrie s-au terminat in campie!

    Primul tren cu Aeroportul Otopeni e blocat pentru reparatii.

    Prefecții si Subprefecti hamesiti asteapta Cascavalul!

    Pasaricile deghizate in amante si-au schimbat locurile de munca!

    Primăriile Rurale nu au fost comasate nici reorganizare desi satele romanesti sunt goale!

    Primăriile din marile Municipii se învârt in jurul cozii cum sa acceseze Fonduri Europene!
    Pentru panselute, borduri si alte kakaturi !

    Parlamentul cu 300 de indivizi s-a dizolvat!

    Securitatea cetățeanului este Zero pentru ca in Miliție sunt lupta intestine!
    MERCI.

  3. Nu educația e problema.
    Coalitia e problema.
    Este nefunctionala, facuta din orgoliile nemasurate ale asa zişilor lideri politici.
    Pentru Romania e toxică!
    De 3 luni se ceartă pe Caşxaval!
    Vor ajunge nicaeri!
    Autodizolvarea a solutia si formarea unui guvern tehnocrat condus de un economist tanar!
    Care sa îndrepte Romania spre progres!
    Ceea ce se face acum cu împărțirea posturilor de Prefecți / Suprefecti este asemănătoare cu ceea ce se făcea in epoca Fanarioților.
    Fanarioți de azi din PNL&USRPLUS&UDMR trăiască!
    Tara sa o jefuiască!

  4. Nepenalizarea coord de centre de vaccinare pt vaccinarile neprogramatilor a schimbat complet algoritmul de vaccinare.
    Acum oricine are o pila la un centri de vaccinare se poate imuniza. Platforma nu mai are nici un rol, deoarece nu mai sunt nici doze nici locuri. Dozele noi se redirectioneaza catre rapelurile celor vaccinati deja si programati.si catre cei peste rand. Multe persoane programate au fost reprogramate desi au peste 65 ani,! Aceste aspecte ai fost semnalat pe fb rovaccinare dar nu a fost oferit nici un raspuns. Raspunsurile sunt vagi, gen „in curand vor veni, peste putin timp …, vom modifica platforma ca sa…”. E clar ca aceste neintelegeri au impact asupra vaccinarii asa cum s-a stabit printr-un act oficial. Administratorul fb rovaccinare nu vrea sau nu poate raspunde la intrebari de ce de 1 luna nu sunt locuri si aici apar multe judete, unele nu au mai primit doze de mult timp, alte orase au cate un centru. Fb rovaccinare este un fel de ziarul Scanteia cu propaganda de rigoare. Da e bine ca se vaccineaza, dar de ce nu se respecta strategia? Ar trebui o investigatie asupra acestui fenomen, scos in evidenta si de Stelian Tanase pe fb sau.

  5. Stimată doamnă Pantazi, cred că a venit vremea să scrieți articole prin care sa informați lumea despre problemele reale din învățământul românesc, nu povesti.Daca nu știți care sunt acestea, mergeți prin școli , stați de vorbă cu elevii și cu părinții și astfel le veți descoperi.

    • Corect, ziariștii stau la căldurică, prin birouri și lângă putere… reportaje pe teren, cu probleme reale, astea sunt doar pentru recorder..

  6. Dl VV nu a făcut decât să fie Gică contra de când e ministru. Vrea repede acele acorduri ale părinților, dar au ajuns acele teste rapide în scoli? Câte școli au medic care sa aplice acel test?
    Din păcate, dl ministru al sănătății e într-o perpetuă campanie de imagine. penibil dialogul cu colega primar…

    • „Vrea repede acele acorduri ale părinților”

      Pai cat ar mai trebui asteptat? Ca azi a inceput scoala! Ce se intampla daca un copil are febra, dureri in gat sau piept sau diaree? Ca nu i se poate face niciun test, fara acordul parintilor. Si poate sa vina chiar si parintele rapid la scoala, ca e degeaba. Pentru ca nu mai exista niciun alt formular de semnat, odata ce guvernul a renuntat la formularul propus de ministerul sanatatii. Ca nu au propus inca nimic in schimb pana acum. Deci, cine a avut dreptate aici? Ministerul Sanatatii sau premierul Citu?

      Citu s-a transformat rapid si el intr-un politruc de doi bani. E sarcina de partid sa i se puna talpi ministrului Voiculescu. Si stiti de ce? Pentru ca omul a inceput sa umble la sefii numiti politic de prin spitale si DSP-uri. Doar ca asta nu se poate spune public. Vezi si ce atacuri cotite a avut primarul Boc la ministrul Voiculescu. Ca doar nu era sa spuna ca spemega pentru ca Voiculescu l-a demis pe dubiosul Petru Șușcă de la conducerea celui mai mare spital din Cluj! Petru Șușcă fiind omul de incredere al lui Boc, numit acolo prin delegare de ani si ani de zile.

  7. Cineva dorește cu orice preț sa amplifice micile nepotriviri și neînțelegeri evidente într-o guvernare în coaliție. Guvernarea începe sa aibă rezultate, firmele lovite de pandemie primesc bani europeni prin granturi, vaccinarea merge bine, se redeschid școlile, iar extinderea proiectul de extindere a distrbutiilor de gaze este gata. Va dați seama, sute de localități mici și mijlocii se vor încălzi cu gaze, înlocuind lemnele. Pesedistilor nu le rămâne decât sa tipe la posturile preferate și sa plimbe o suta de și dicalisti în toată tara, cu aceleași lozinci de acum 20 de ani, iar AUR se mulțumește cu dedicații muzicale jignitoare și aplaudă vopsirea monumentelor maghiare din Transilvania.

    • Ce ai tras pe nas???

    • „Va dați seama, sute de localități mici și mijlocii se vor încălzi cu gaze, înlocuind lemnele. ”
      CINCINALU’N PATRU ANI JUMATE!

    • Aurele, nimeni nu amplifică lucrurile, acele „mici neînțelegeri” sunt mari cât un elefant, dar ca să le poți vedea, trebuie să ai un cap limpede, dar propaganda anti-psd v-a încețoșat și msi rău gândirea aia care oricum era șubredă. Televiziunile, presă, etc. reușesc să manipuleze mințile slabe și persoanele care nu se informează și mai ales cele cu un coeficient de inteligență scăzut, iar în România, slavă Domnului, avem mulți din ăștia așa că tine.

  8. VV e singurul care se chinuie sa ia niste masuri corecte si e chiar preocupat de gestionarea cat mai corecta a epidemiei. Dar n-are cu cine. Citu e cufundat intr-un politicianism si lichelism adanc de mana cu tovarasul Campeanu care nu tine cont de nimic. Citule, te visezi prezidentiabil? Nu uita ca masa critica de votanti – cea care a adus USR sus nu se da in vant dupa masuri populisite si superficialitatea de care dai dovada. Este total iresponsabil ce faci Citule. Dar tine-o tot asa. Chiar daca nu toate au succes, cu atat mai mult vom aprecia toate actiunile lui Voiculescu.

    • Exact. Acum văd că nu mai renunță Cîțu la mandat cu două ore înainte, ci e cel mai tare din parcare și pare că se pune împotriva doar ca să se pună împotriva. La naiba, alegerile sunt peste patru ani, dacă ar face treabă bună acum, lumea și-ar aminti și de el, nu știu de ce e așa speriat. Oamenii ăștia efectiv văd totul prin prismă politică.

    • Ai dreptate Andrei, Vlad Voiculescu este atât de ocupat de pandemie încât și-a găsit timp să „TOARNE” un film cu mahalagioaică de Clotilde, un film de-a dreptul grețos în care 2 nulități incompetente se visează salvatorii României. Așa că lasă-mă să te întreb, ce dracului fumezi și pe ce planetă trăiești? Răspunsul în privat, te rog. Mulțumesc!

  9. Julien, ia-ti-l pe Voiculescu si spala-te cu el pe cap !
    Nici cu Robocop 2 (Campeanu) nu mi-e rusine dar Voiculescu chiar exagereaza !

    PS. Daca Werner tot a vrut sa aiba guvernul sau (si l-a obtinut !) atunci sa faca bine sa il invite pe Ciolos la o cafea la Cotroceni si sa-i ceara sa-l convinga pe Voiculescu ori sa se potoleasca si sa invete ce inseamna munca in echipa, ori sa se retraga „din motive personale”.

    PPS. In alta ordine de idei e de remarcat ce frumos au mai frecat menta in vara asta membrii grupului de lucru interministerial menit sa pregateasca desfasurarea anului scolar 2021-2022 !

    • Ce-i reprosezi lui Voiculescu ?
      -ca i-a spus lui Boc sa-l intrebe pe Citu de unde bani pt centrele de vaccinare ? De aceste centre se ocupa Citu si departamentul pt vaccinare. In mod normal Citu trebuia sa intervina si sa spuna adevarul, dar s-a scuns ca un sobolan
      -ca a spus sa se ia in calcul la nr total de infectati testele rapide+ focarele, iar Citu a zis NU? Are sau nu dreptate VV? Pana cand continuam sa ne mintim ?
      -ca face controale la centrele de vaccinare si propune sanctiuni pt cei care testeaza pilele inaintea celor programati, Citu a spus NU? Aprobi atitudinea lui Citu?
      -ca publica un formular pe site ul ministerului pe care-l poate descarca toata lumea si prezenta la scoala din prima zi, fara sa-si mai faca probleme dupa, iar Citu si Campeanu spun NU ? Unde-i greseala lui VV?

      Poate ca in comunicare Voiculescu are probleme, dar comunica transparent si intentiile lui sunt bune. Sa plece din minister pt asta ar fi o mare greseala.

      Eu ii reprosez lui VV ca nu da replici celor care-l acuza pe nedrept, ca se lasa calcat in picioare. Iti dau un exemplu –fostul ministru Tataru declara presei ca raportul dupa tragedia de la Piatra Neamt este pe masa MS (adevarul –raportul era la Arafat, a fost trimis la MS acum cateva zile), tot Tataru spune ca pe masa MS este o OUG prin care s-a aprobat o suma substantiala, nu-mi amintesc , pt investitii la sectiile de urgenta (adevarul descoperit de echipa lui Ghinea- acea ordonanta era pe masa guvernului, nu avea toate avizele si a trebuit sa fie modificata in Memorandum).

      Cum iti imaginezi activitatea unui ministru al sanatatii, care in pandemie nu se ocupa de urgente, pt ca –Arafat, nu se ocupa de vaccinare, pt ca – Citu, nu se ocupa de masurile sanitare in scoli, pt ca –Campeanu ? Toti astia sterg pe jos cu el, fara ca VV sa aiba responsabilitate deplina in niciun domeniu.

      PS dezolant comentariul tau

    • @SusuflerO
      Ce-i reprosezi lui Voiculescu ?
      -ca i-a spus lui Boc sa-l intrebe pe Citu de unde bani pt centrele de vaccinare ? De aceste centre se ocupa Citu si departamentul pt vaccinare. In mod normal Citu trebuia sa intervina si sa spuna adevarul, dar s-a scuns ca un sobolan
      -ca a spus sa se ia in calcul la nr total de infectati testele rapide+ focarele ? Are sau nu dreptate ? Pana cand continuam sa ne mintim ?
      -ca face controale la centrele de vaccinare si propune sanctiuni pt cei care testeaza pilele inaintea celor programati ?
      -ca publica un formular pe site ul ministerului pe care-l poate descarca toata lumea si prezenta la scoala din prima zi, fara sa-si mai faca probleme dupa ?

      Poate ca in comunicare Voiculescu are probleme, dar comunica transparent si are intentii bune. Sa plece din minister pt asta ar fi o mare greseala.

      Eu ii reprosez lui VV ca nu da replici celor care-l acuza pe nedrept, ca se lasa calcat in picioare. Iti dau un exemplu –fostul ministru Tataru declara presei ca raportul dupa tragedia de la Piatra Neamt este pe masa MS (adevarul –raportul era la Arafat, a fost trimis la MS acum cateva zile), tot Tataru spune ca pe masa MS este o OUG prin care s-a aprobat o suma substantiala, nu-mi amintesc , pt investitii la sectiile de urgenta (adevarul descoperit de echipa lui Ghinea- acea ordonanta er ape masa guvernului, nu avea toate avizele si a trebuit sa fie modificata in Memorandum).

      Cum iti imaginezi activitatea unui ministru al sanatatii, care in pandemie nu se ocupa de urgente, pt ca –Arafat, nu se ocupa de vaccinare, pt ca – Citu, nu se ocupa de masurile sanitare in scoli, pt ca –Campeanu ? Toti astia sterg pe jos cu el, fara ca VV sa aiba responsabilitate deplina in niciun domeniu.

      PS dezolant comentariul tau

    • @sincer

      Bun comentariu. De la cineva care a stat si a pus toate lucrurile cap la cap.

      Dar e din ce in ce mai greu sa faci asta, pentru ca presa „prietena” deja a pus tunurile pe Voiculescu. Devine din ce in ce mai greu sa ai informatii corecte, nu auzi decat aceleasi texte: „e nepregatit, se cearta, nu lucreaza in echipa” si asa mai departe.

      Exemplu: E data peste tot declaratia fostului ministru Tataru, dar absolut nimeni din presa nu mai sapa sa vada care e realitatea in cazul acelei propuneri de OUG din toamna lui 2020 pentru a vedea ca Tataru minte de ingheata apele.

      Atacurile dure impotriva lui Voiculescu sunt date in realitate de faptul ca Voiculescu a avut curajul sa ii atinga pe sefii de spitale si DSP-uri numiti acolo prin sprijin politic, prin negocieri directe PNL sau PSD. Discutam de sume si de interese uriase puse in joc, pe care Voiculescu tinde sa le strice.

      P.S. Situatia in sectorul 1 e absolut similara: discutam de sute de milioane de lei pe care primarul Coltilde Armand refuza sa le mai dea mafiei de sector, cea ce a facut sa infurie cumplit acea mafie, proptelele politice (PSD si PNL, cot la cot) si toate „presa” aferenta.

      O sa fie o lupta dura si inegala pentru primarii si ministrii USRPlus in aceste conditii. Cred ca sunt zero sanse ca sa aiba mandate de 3-4 ani, inevitabil PNL va decide la un moment dat sa guverneze cu sprijin tacit PSD. Nu le ramane decat sa isi faca treaba si sa comunica cat mai bine ce fac si de ce.

  10. Jenant
    Ce pacat ca nu exista niscai teste minune care sa cearna jurnalistul autentic de productii ca randurile forțate de mai sus

  11. un text aiurea fara nici o miza ij joc

  12. Doamna are, evident, un limbaj partizan (partidului caruia ii foloseste e evident).

  13. Problema zilelor de azi e că toată lumea crede că există vreun conflict deşi cineva zilele trecute s-a scăpat şi a descris exact situaţia şi nu putea să o spună mai bine şi a ieşit „REVOLTA ESTE DOAR ÎN CAPUL VOSTRU”.
    Deşi trebuie să fi dintre cei nerevoltati acolo la mansardă să nu observi că PNL de la începutul coaliţie au ţinut-o doar în sabotaje faţă de USR-Plus iar povestea se va sfârşi exact cum trebuia să se termine, adică să fie marginalizaţi pe scena politică urmând scenariu clasic de extincţie politică pentru PNL.
    USR-Plus ştie ce fac ăştia aşa că îi lasă până nu mai rămâne nimica din ei iar la momentul potrivit când vor deveni irelevanţi politic cei de la PNL le vor oferi şansa ca chiar cei de la PNL să rupă alianţa terminându-se într-o aruncare în gol politic iar cei de la PSD vor fi foarte fericiţi să le dea chiar ei brânci în gol.
    După ce revoltaţii nu vor mai fi nici o problemă iar USR-Plus le va lua ce au mai bun din partid se vor confrunta iarăşi faţă în faţă cu PSD iar cine va rămâne la urmă e cel câştigător.
    Problema la PNL e că sunt acel gen de specimen care din cauza lăcomiei ajung să se înece cu propria lor prostie.
    Oricum PNL nu a fost un combatant real niciodată pentru că niciodată nu au reuşit să ia puterea singur şi nici nu vor reuşi vreodată pentru singurul motiv că nu sunt capabili să fie uniţi, chiar dacă nu ar fi fost alianţa cu USR-Plus şi ar fi fost singuri aţi fi asistat la revolte din astea între ei pentru că băieţii ăştia niciodată nu au fost un partid şi doar o adunătură de partide fiecare cu interesele şi împărţelile lor. După cum se vede partea PD trage într-o parte iar partea PSD născută din USL şi îngroşată cu noii veniţi în cealaltă parte iar din ce a mai rămas din PNL sunt sufocaţi de toţi ceilalţi care nu fac parte din partidul original.
    La ruperea alianţei partea PSD va merge la partidul mamă sau se va transforma în noul PRO-Romania iar partea PD va deveni noul ALDE iar ce a mai rămas din PNL va merge cu USR-Plus şi asta se va întâmpla imediat după congres (acelaşi FSN care se remodelează).
    Până la momentul ruperi nu veţi vedea decât un joc stupid de sabotare din partea reformiştilor PNL care să nu facă alianţa să funcţioneze şi desigur să se facă reformele care le aşteaptă populaţia.
    Aşa că nu vă mai isterizaţi că singura revoltă e în capul vostru pentru că se ştia că PNL va sfârşi în felul ăsta din ziua când Dragnea a primit trei guverne să termine ce trebuia să termine pentru că singuri şi-au scris viitorul şi fiecare pas pe care îl fac e spre distrugerea lor.

    • Prietene, ești într-o eroare totală sau încerci să dezinformezi cu nerușinare. USR-istii au fost cei care i-au sabotat pe PNL-isti încă de la formarea Guvernului. Întârzierea formării guvernului s-a datorat USR-ului care i-au șantajat pe PNL-iști că să pună mâna pe ministerele cheie. USR-istii sunt principalii vinovați pentru care încă nu avem bugetul aprobat. De ce, pentru că nesimțiții ăia de la USR vor mai mulți bani la ministerele pe care le conduc ei față de anul trecut. Pai stai mă frate că nu este așa. Suntem într-o pandemie de 1 an de zile, o parte din bani trebuie redirecționați pentru combaterea pandemiei și efectelor acesteia, suntem într-o criza financiara cu un DEFICIT ENORM, în toată administrația publică se anunță restructurări de personal și tăieri de salarii și sporuri…iar USR-ISTII VOR MAI MULȚI BANI PENTRU MINISTERELE PE CARE LE CONDUC? Pai stai mă gogule că nu este așa. Asta depășește orice nesimțire din partea USR-istilor. Adică CRIZĂ este doar pentru PROȘTI? Ce facem, urinăm pe ea de pandemie că vor Barna, Drulă și Năsui BANI CU NEMILUITA?

    • Eugene, mama, mai ia o pauza ceva. O sa faci un anevrism de la cate comentarii scrii zilnic.
      Asa de rau te muncesc astia? Of…

    • @Eugen

      ” Întârzierea formării guvernului s-a datorat USR-ului care i-au șantajat pe PNL-iști că să pună mâna pe ministerele cheie”

      Hai sa nu mai deformam atat de brutal realitatea. Alegerile au avut loc pe 6 decembrie, investirea guvernului a avut loc pe 23 decembrie. Adica dupa o perioada absolut rezonabila de negocieri intre trei partide, inclusiv pe probleme de program politic. Deci nu a fost nicio intarziere fata de termenele normale.

      Exemplu: in 2016, PSD a castigat detasat alegerile, nu s-a pus problema de negocieri cu ALDE au alte cele. Alegerile au avut loc pe 11 decembrie, guvernul Grindeanu a fost investit pe 4 ianuarie 2017.

      In 2012, USL a castigat majoritatea absoluta la alegerile din 9 decembrie 2012. Guvernul Ponta a fost investit pe 21 decembrie 2012, adica dupa o perioada similara de negocieri. Si discuta de o alianta politica cu program politic unic de guvernare si cu liste unice de parlamentari.

  14. PNL a venit la guvernare ptr propriul interes al clientelei politice, a mediului de afaceri ptr a pune mana pe banii împrumutați de Câțu, banii de la UE , banii noștri. Nu au avut niciodată gând să guverneze ptr popor, ptr , copii , ptr clasa muncitoare. Voiculescu vrea să privatizeze sistemul medical, ceilalți tot ce a mai rămas de prin țară. Începerea școlilor înseamnă contracte ptr diferite clanuri politice .

  15. Personalul medical din scoli e superb, dar lipseste aproape cu desavarsire, asadar ce testare in scoli??? In colegiul meu sunt doua asistente, una generalista si una la stomatologie, iar medicii corespunzatori vin de doua ori pe saptamana, cateva ore. De-altfel, asistentele cred ca au fost distribuite la DSP, nu le-am vazut de multa vreme in scoala, si nici pe doctori. Anul trecut i-am vazut doar o data, cand s-a facut vizita medicala a personalului didactic, la inceputul anului scolar, in septembrie. Ca sa revin la subiect, in cabinetele medicale scolare teoretic sunt doar asistentele care ar putea aplica acel test antigen, insa fara doctor prezent zilnic si toata ziua, avem cursuri in scoala de la ora 7 pana la ora 19.
    Pe de alta parte, sunt foarte multe scoli care n-au niciun fel de cabinet, copiii sunt informati ca se pot duce la cabinetul de la colegiul cutare, intre orele cutare. Si-atunci, ce testare in scoli? Copilul cu simptome se duce acasa si decide parintele ce face mai departe.

    • Fiecare școală să aibă asistent medical ,iar paza fiecărei școli să fie asigurată de Jandarmeria Română. Sunt sătul sa văd firme de security cu bătrâni agenți peste 65 de ani care sunt plătiți vai mama lor , dar firma primește contracte babane din bani publici. Tot timpul suntem redirecționați către privat in sistemul medical , ba că nu sunt fonduri ba programarea este peste 4 luni. La ce plătim taxe la stat să merg la privat ? Așa vor sa facă si cu sistemul de învățământ să il transforme in privat, deja avem cămine, creșe, after scool, licee , de facultăți nu mai vb ca sunt fabrici de diplome cu cursanți care nu au trecut pragul scolii niciodată.

    • Pe cine criticati doamna, pe ministrul de la PNL sau pe cel de la Plus?
      Ca nu e clar, si poate se supara ambele lagare … ar fi pacat. 🙂

      PS: Nu decide parintele ce face cu copilul, caci daca nu il testeaza la scoala (si raporteaza la DSP), il duce la medicul de familie, care – ghici? – il testeaza, caci altfel nu se mai intoarce la scoala fara aviz.
      Deci alegerea este sa ia copilul si dunga la medicul de familie, daca vrea sa mai frecventeze copilul scoala pana se termina balamucul cu pandemia.
      Daca nu se duce la medicul de familie, practic abandoneaza scoala.

      Nu asa sta treaba si la co-le-gi-ul unde frecventati dvs.? Dar cum?

  16. Fiecare școală să aibă asistent medical ,iar paza fiecărei școli să fie asigurată de Jandarmeria Română. Sunt sătul sa văd firme de security cu bătrâni agenți peste 65 de ani care sunt plătiți vai mama lor , dar firma primește contracte babane din bani publici. Tot timpul suntem redirecționați către privat in sistemul medical , ba că nu sunt fonduri ba programarea este peste 4 luni. La ce plătim taxe la stat să merg la privat ? Așa vor sa facă si cu sistemul de învățământ să il transforme in privat, deja avem cămine, creșe, after scool, licee , de facultăți nu mai vb ca sunt fabrici de diplome cu cursanți care nu au trecut pragul scolii niciodată.

  17. Cine a scris frate articolul asta ? Dupa 5 propozitii nu am inteles nimic. G4 angajeaza un jurnalist care stie sa se exprime mai scurt si mai clar. Observ ca jurnalistii nu sunt mai inteligenti ca politicienii pe care ii critica. Am vazut pe G4 niste articole atat de proaste incat zici ca au facut scoala online. Mergeti frate la scoala ! E valabil si pentru comentatorii de serviciu

  18. Lanticuri, ghiuluri, smartphone, seturi de oale si promovari institutionale fac legea in invatamant.

  19. In articol politizati gretos chestiunea in cauza, iar comentariile duc discutia intr-o politizare si mai mare a problemei, care de fapt este foarte stricta : ce facem daca un elev are simptome asemanatoare covid in scoala? Nu poate fi testat in scoala, pentru ca am explicat in comentariul anterior situatia cabinetelor scolare, asadar ce facem? Ma apuc eu, profesor, sa-i administrez testul antigen? Nu, in niciun caz, pentru ca eu sunt la scoala sa predau, nu sa fac teste copiilor. Si-atunci ce facem? Am raspuns, anuntam parintele care vine si ia copilul, si decide ce face mai departe.

  20. USR sa sara! Haideti troli id…ti sariti la comanda! Stransi uniti in jurul partidului, dati de pamant cu toti! Asa cum am zis anterior, USR este doar un mic PNTCD galagios, enervant, cocote cu un kilometraj depasit, cu pretentii de inalta societate, care servesc din orice pozitie precum Nasui. Nu veti face nimic, veti fi rapusi de conflicte intestine. Panaceul vostru este „reforma”. Asa va acoperiti lipsa de performanta, lipsa de inteligenta, lipsa de solutii. Dam afara tot, taiem tot, servim tara din orice pozitie. Nu cred ca veti rezista un an. Imberbi, orbi pana la nesabuinta, ingrati si fara demnitate, au ars oameni in spitale si voi incercati sa pozati in reformisti. J…guri ordinare! N…trebnici, nu aveti nici macar un sfert din decenta lui Ponta. Chiar daca era un mincinos nativ dar a avut mai multa demnitate decat Voiculescu.

    • Lăsați , stați calm, la următoarele alegeri unul din partidele aflate acum la guvernare o să dispară decor scena politică românească . Până acum imi doream sa dispară UDMR dar de acum imi doresc sa dispară PNL și USR

    • Sa te vedem ce o sa mai zici dupa alegerile viitoare. Pana atunci, tu spera :))))

  21. Tovarasica asta e venita de la Antena 3 sau cu pluta…

  22. Cred ca este timpul ca si presa din Romania sa se modernizeze. Si ma voi referi in continuare la G4Media, Digi24 singurele entitati (stiri, TV) pe care le urmaresc si de la care am pretentii. De la G4Media chiar mai multe, pare cel mai aproape de presa independenta si profesionalista pe care ne-o dorim.

    1-Orice subiect de presa in Romania e definit „scandal”. Ziaristii preseaza politicienii cu intrebari, acestia sint nevoiti sa raspunda ceva, asa ca se intimpla sa se contrazica intre ei. Iar daca ei raspund o data dar nu si a 2a oara pt ca au raspuns deja o data, patesc ca VV cu manipularea deja clasica „Va rog sa ma intrebati altceva”.

    „Scandal” ni se spune cind sute de turisti inconstienti merg in Mexic tara puternic infectata, cind sint cozi lungi la vama pt ca se fac controale antiCovid (in timp ce toate vamile au aceste cozi iar statele civilizate descurajeaza orice urma de turism).

    Comunicatele oficiale ale autoritatilor intr-adevar nu trebuie sa se contrazica si aici actualul guvern trebuie se indrepte, avem pretentii si de la el.

    2- Chiar asa o natie de inapoiati sintem incit nu putem completa un formular de accept sau refuz al unor teste??? Nu se poate ca pt categoriile defavorizate acolo unde parintii nu stiu carte, sa fie indrumati pt aceste formulare de catre profesori? In acest hal am ajuns ca natie sau presa a mai generat un nou „scandal”?

    3- Sint studii care arata ca aprox.23% din cazurile de infectari provin din scoli. Scoala a fost o problema in orice tara din exact aceleasi motive ca si la noi.

    4- In Romania toti sint „esentiali”. Digi cere ca profesorii sa fie vaccinati prioritar, apoi cere ca si chelnerii (!!!), in timp ce eu cunosc persoane a caror slujba se deruleaza jumatate de timp in spitale (inclusiv spitale Covid) si nu pot sa se inscrie la vaccinare de atitia „esentiali”. Profesorii, chelnerii, bancherii, angajatii prefecturilor,etc… totusi nu lucreaza in medii Covid.

    • Mircea, lasă-mă să te corectez, tu nu te uiți la entitatea DIGI24, tu ești MANIPULAT de către DIGI. Un OM INTELIGENT își ia INFORMAȚIA din mai multe surse. Numai fi prost și uitate la absolut toate televiziunile de știri, îți garantez că o să găsești informații utile și emisiuni bune și la Realitatea, B1TV, RTV, A3, etc. Plus că este foarte important să vezi cum tratează același subiect fiecare televiziune împreună cu invitații din platou, iar apoi poți trage singur concluziile pe acel subiect. Numai așa poți să realizezi cum te manipulează Prelipceanu, Negruțiu, Pândaru și alți „acoperiți” care activează pe la televiziunea securiștilor. Faptul că te uiți numai la UM024, nu te face mai inteligent, crede-mă, ți-o spun din proprie experiență și îți mai dau un sfat prietenesc, uitate la absolut toate televiziunile de știri și citește cât mai multe publicații de știri și apoi îți garantez că ai să îți dai seama că lucrurile nu sunt chiar așa roz cum credeai tu sau cum ți le prezintă DIGI24 si G4media. Crede-mă pe cuvânt, nu ești mai superior decât acei spălați pe creier care se uită DOAR la Antena 3.

    • De pe posturile TV pe care le mentionati dvs. manevrez rapid telecomanda. G4media si Digi sint mult mai aproape de profesionalism decit acelea, cu un plus clar pt G4Media.
      Dovada ca nu sint manipulat este chiar faptul ca le critic.

      Desigur ca imi iau informatia din mai multe locuri si dorinta mea ar fi ca media romaneasca sa atinga si ea standarde occidentale. Ca ziaristii sa nu mai creeze „scandal” din orice, sa lase invitatul sa vorbeasca ca de aia l-au invitat, sa ceara pareri si sa nu emita sentinte. Si mai ales sa-si trateze publicul ca pe niste oameni inteligenti si sa inceteze cu chestia asta ca peste tot trebuie date directive de la centru pina si pt un biet formular.

  23. Aveti un Prim Ministru foarte slab. Se ocupa de fleacuri. Il interesaza cine pune pe portalul ministerului formularul respectiv. Problema se putea rezolva foarte elegant. Exprimarea publica in defavoarea unui ministru scade credibilitatea guvernului.
    Scria cineva ca articolul este politizat. Trebuie sa o contrazic pe stimata doamna, articolul reflecta o realitate a momentului, este bine documentat cu date si citate din declaratii, felicitari autoarei.
    Cel care politizeaza este chiar Prim Ministrul d-voastra, care este PM tarii, nu a unor ministri din guvern. Posibil ca doreste sa acumuleze capital politic.

    Am vazut zilele acestea reportajele Recorder la apele romane. Am urmarit si reactiile politice. Presedintele Iohannis spunea ca problema de la Mures este o exceptie. Primul Ministru a trimis o echipa de control la Prut (cazul recent). Atat. Din cate am inteles exista 13 sau mai multe judete in care s-a procedat in aceeasi maniera, au fost schimbati specialisti cu politruci.
    Ce asteapta primul ministru, de ce nu trimite controale la toate punctele acestea ? Doarme bine noaptea domnul Prim Ministru si Ministrul Mediului ? Probleme de genul acesta trebuie sa rezolve un PM, nu fleacuri.

    • @diasporean Se vede de la o posta ca ești diasporean de aur. Să-ți fie de bine, și sa strălucești suficient.

  24. @diasporean Se vede de la o posta ca ești diasporean de aur. Să-ți fie de bine, și sa strălucești suficient.

    • @Aurel Cormiz. Gresesti domnule. Sunt votant de dreapta. N-am votat niciodata PSD, iar despre existenta AUR am aflat dupa alegeri. In fine, crezi ce doresti, asta nu schimba situatia, primul ministru al vostru tot slab ramane. Toate cele bune.

  25. Eu nu am vazut nici o cearta in declarația „cineva S-a grăbit…etc”.

    …Dar, mass-media service cleptocratiei isi doreste eșuarea coaliției de guvernare.

  26. România TV

  27. @Eugen.Am capul mai limpede decât îți închipui, iar una din calitățile mele este ca nu ma uit deloc dar deloc la Antena și la România TV și nici nu urmăresc site- ul stiri pe surse. De aici îți poți da seama ca am un pic de școală.

  28. @un diasporean Da , sunt de acord, fiecare crede ce vrea, dar ce putea face într-o luna în situația aceasta extrem de complicata. Peste 6 luni putem discuta, și dacă nu se întrezărește nici un rezultat pozitiv atunci da, putem spune la unison ca e slab. Dar după doar o luna?