G4Media.ro

„Blestemul faraonilor”, adus în spațiul virtual: Povestea lui Tutankhamon, expusă în cadrul…

Sursa foto: Pixabay / Alexandra Koch

„Blestemul faraonilor”, adus în spațiul virtual: Povestea lui Tutankhamon, expusă în cadrul unei expoziții VR, la Hamburg

Celebrul faraon a murit în urmă cu mai bine de 3.000 de ani. Acum, într-o expoziție imersivă, el îi ghidează pe vizitatorii muzeului înapoi în Egiptul antic și le povestește despre viața sa.

Când copilul rege a murit în 1323 î.Hr. la frageda vârstă de 18 sau 19 ani, a trebuit să înfrunte judecata lui Osiris. La trei milenii mai târziu, Tutankhamon nu mai este singur în fața gardienilor lumii subterane: Vizitatorii îl pot urma în viața eternă pe „Câmpurile lui Laru” – viața de apoi a vechilor egipteni.

Expoziția imersivă, care a avut premiera germană vineri, la Hamburg, folosește tehnologie de ultimă generație pentru a face posibilă această experiență: Cu ajutorul iluziilor multimedia de imagine și sunet și al ochelarilor VR, vizitatorii sunt scufundați în lumea demult pierdută a Egiptului antic, care continuă să fascineze oamenii până în ziua de azi.

Descoperirea mormântului

În urmă cu 101 ani a fost făcută una dintre cele mai spectaculoase descoperiri din lume. Timp de șase ani, arheologul britanic Howard Carter a săpat în nisipul deșertului din zona Văii Regilor din Egipt, în apropiere de Luxor, în căutarea mormântului faimosului faraon copil Tutankhamon – dar fără succes. Finanțatorul său, Contele de Carnarvon, devenise nerăbdător, iar Carter avea o ultimă șansă de a descoperi cripta.

Apoi, la 4 noiembrie 1922, un băiat din zonă, pe nume Hussein Abd el-Rassul, care aducea apă muncitorilor, a lovit o treaptă de piatră sub dărâmături. Mai târziu, lui Carter i-a plăcut să povestească faptul că băiatul ar fi vrut să îi imite pe arheologii din Europa și, prin urmare, a scormonit cu un băț. În acest proces, spunea el, a lovit suprafața de piatră.

Din acel moment, cuprinsă de nerăbdare, echipa de excavare nu s-a mai oprit. Au descoperit în total 16 trepte și au găsit, de asemenea, două sigilii cu marca regală a lui Tutankhamon. Dar abia după ce Lordul Carnarvon a sosit din Anglia, Carter a deschis anticamera mormântului, la 26 noiembrie 1922, și a avut loc adevărata descoperire.

„Poți vedea ceva?” Se spune că lordul Carnavon, care stătea în pasajul întunecat, ar fi întrebat.

„Da, lucruri minunate”, i-a răspuns Carter.

Bărbații dăduseră peste comori neprețuite pe care niciun ochi uman nu le mai văzuse de mai bine de 3.000 de ani. „Am avut impresia că ne uitam în sala de recuzită a operei unei civilizații dispărute”, și-a descris Carter mai târziu primele impresii. „Detalii din interiorul camerei au ieșit încet din ceață – animale ciudate, statui, aur. Peste tot, strălucirea aurului.”

Cine a fost, de fapt, copilul faraon

Cel mai faimos dintre cele aproximativ 5.400 de obiecte descoperite în criptă este masca mortuară albastră și aurie de 11 kilograme a lui Tutankhamon însuși. Carter a găsit-o în camera sicriului. Înconjurat de patru relicvarii din lemn aurit, un sarcofag din piatră și trei sicrie în formă de mumie așezate unul în altul, faraonul îmbălsămat zăcea într-un sicriu de 225 de kilograme din aur pur. Masca mortuară îi acoperea fața.

Într-o altă cameră, o statuie a zeului egiptean al morților, Anubis, păzea un relicvariu care conținea măruntaiele lui Tutankhamon.

Descendența lui Tutankhamon este un subiect dezbătut de cercetători. Mulți experți cred că este fiul faraonului Akhenaton, a cărui soție regală a fost Nefertiti. Dar Akhenaton a avut mai multe consoarte și concubine, iar un studiu genetic efectuat pe mumii sugerează că Tutankhamon a fost copilul unei amante, posibil sora tatălui său, identificată prin teste ADN ca fiind o mumie necunoscută, denumită „doamna cea tânără”.

Tânărul faraon a urcat pe tron în jurul vârstei de opt sau nouă ani. La început, a fost numit Tutankhaton – „imaginea vie a lui Aton” – deoarece, la nașterea sa, zeul Aton era încă venerat. Mai târziu, când preoțimea a început să-l venereze pe zeul Amon, și-a schimbat numele în Tutankhamon.

Copilul, rege al Noului Regat al celei de-a 18-a dinastii a murit în anul 1323 î.Hr. la vârsta de doar 18 sau 19 ani. Examinările mumiei indică faptul că Tutankhamon a murit într-un accident, deși acest lucru nu se știe cu siguranță.

Se pare însă că tânărul faraon a fost destul de fragil în timpul vieții sale. O echipă de oameni de știință din Tübingen, Germania, Bolzano, în nordul Italiei, și Cairo a descoperit cu ani în urmă că acesta suferea de o boală osoasă severă și de malarie, precum și de malformații genetice, cum ar fi o fisură palatină și un picior strâmb.

În timpul vieții sale, Tutankhamon nu a fost un faraon puternic. Astăzi, întreaga lume îi cunoaște numele. KV62, denumirea științifică a mormântului său (KV vine de la King’s Valley), este și astăzi un magnet turistic. Spre deosebire de comorile găsite în interiorul său, sarcofagul cu trupul mumificat al faraonului se află încă în camera funerară. Pe pereții acesteia, picturi magnifice ilustrează viața și moartea lui Tutankhamon.

Acum, toate acestea pot fi experimentate fără a călători în Egipt, În noua expoziție imersivă, Tutankhamon prinde viață și își spune povestea. Vizitatorii se plimbă cu el prin Egiptul antic, explorând Valea Regilor, templele, comorile și secretele unei civilizații pierdute. Nimeni nu trebuie să se teamă de „blestemul faraonilor”, pe care se presupune că l-a folosit pentru a-și proteja mormântul împotriva intrușilor – pentru că aici totul este pur virtual.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...