G4Media.ro

Blindatele speciale americane, rol decisiv în salvarea celor opt soldaţi români răniţi…

sursa foto: U.S. Navy/ Petty Officer 1st Class Joseph WPfaff

Blindatele speciale americane, rol decisiv în salvarea celor opt soldaţi români răniţi în Afganistan

Cei opt soldaţi români răniţi luni după explozia unei maşini-capcană în Afganistan sunt în stare stabilă şi nu există riscul vreunui deces, a anunţat ministrul Apărării. Supravieţuirea soldaţilor se datorează în mare măsură şi utilizării de către trupele române din Afganistan a unor vehicule speciale furnizate de SUA, numite Mine-Resistant Ambush Protected (MRAP), au declarat pentru G4Media.ro oficiali din Ministerul Apărării.

Cei opt militari din Batalionul 30 Protecţia Forţei „Vulturii Carpaţilor” din Câmpulung Muscel au fost răniți luni, 30 aprilie, în Afganistan, în jurul orei 9.00, ora României, în timpul unei misiuni în zona de responsabilitate, fiind ținta unui autovehicul capcană (VBIED – Vehicle-Borne Improvised Explosive Device), potrivit Ministerului Apărării. Militarii din Batalionul 30 execută în perioada februarie – august 2018 misiuni specifice de asigurare a protecţiei forţei din Baza Aeriană Militară Kandahar şi misiuni de instruire, consiliere şi asistenţă a Forţelor Naţionale Afgane.

Atacurile cu mine şi cu automobile-capcană sunt cele mai frecvente tipuri de agresiuni din partea insurgenţilor afgani, iar militarii români au fost deseori ţinta unor asemenea atacuri. În primii ani ai misiunilor române în Afganistan, trupele utilizau pentru deplasarea în teren vechile transportoare blindate (TAB), complet nepregătite pentru asemenea atacuri. Ulterior, militarii români au folosit vehicule americane tip Humvee, dar nici acestea nu făceau faţă tipului de atac de la sol, potrivit surselor militare consultate de G4Media.ro.

În 2010, Ambasada SUA anunţa că armata americană oferă 60 de vehicule militare tip MRAP forţelor române din Afganistan. De atunci, toţi militarii români din Afganistan folosesc doar acest tip de blindat, special creat pentru a rezista la atacurile de la zona solulului, a declarat pentru G4Media.ro purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naţionale, colonelul Oliver Anghel. „Vehiculele nu sunt cumpărate, ci sunt date în folosinţă de armata SUA trupelor române”, a mai declarat Oliver Anghel pentru G4Media.ro.

„Aceste vehicule au salvat viaţa multor militari români. Blindajul lor special îi protejează pe militarii aflaţi în interior de exploziile provocate de insurgenţi. MRAP-urile sunt dezvoltate de armata SUA exact pentru acest tip de teatru de război, complet diferit de cele clasice, cu armatele aflate faţă în faţă. De când le folosim, de circa opt ani, numărul soldaţilor români ucişi în Afganistan a scăzut, în comparaţie cu perioada în care foloseau TAB-urile sau Humvee. Incidente există în continuare, dar numărul de incidente cu pierderi de vieţi omeneşti s-a diminuat”, a declarat pentru G4Media.ro un înalt oficial din Ministerul Apărării.

În 2012, şeful Statului Major al Forţelor Terestre de la acea dată, generalul Sorin Ioan, vorbea într-o emisiune la Radio România Actualităţi despre avantajul oferit trupelor române de aceste vehicule speciale: „Maşinile MRAP pe care le-am preluat de la americani asigură o protecţie foarte mare. Într-adevăr au mai fost atacuri, dar nu am avut victime. Ele sunt configurate special pentru acest tip de misiune; prin blindaj, prin ecartul ei, prin condiţiile de supraveghere, aparatura modernă din interior, se pot preveni efectele nedorite ale atacurilor cu dispozitive explozive improvizate. Sunt 114 MRAP-uri, pe toată zona Afganistanului şi toate unităţile desfăşurate, aşa cum vedeţi în mai multe baze, dispun de această tehnică”.

MRAP este un tip de vehicul dezvoltat iniţial pentru trupele americane aflate în război în Irak, confruntate cu dispozitive explozive improvizate. Ele sunt produse de mai multe companii americane şi britanice şi au intrat ulterior în uz şi în Afganistan. Un astfel de vehicul cântăreşte între 14 şi 18 tone din cauza blindajului şi costă în jumătate de milion şi un milion de dolari (sursa: Wikipedia).

Citeşte aici o cronologie realizată de Agerpres cu atacurile asupra trupelor române din Afganistan de la începerea conflictului şi pânî în prezent

Foto: Vehicule MRAP în misiune în Afganistan (sursa: Wikipedia)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii

  1. Pe militari i-au protejat, dar pe cei 11 (unsprezece) copii morți și 16 (șaisprezece) civili răniți în același atac nu i-au protejat…
    Sunt cât se poate de pro-occidental și pro-american, dar de fapt ce protejează NATO acolo? Că numai pace nu pare a fi.

  2. Încearcă același lucru ca în Irak, să ofere timp pentru funcționarea mai bună a instituțiilor de guvernare, atât cele tribale cât și cele ale administrației publice, o eventuală refacere a unei economii locale, integrarea a cât mai mulți oameni într-un mod de funcționare al societății mai apropiat de normalitate. Este însă mult mai dificil decât în Irak, care a fost totuși un stat funcțional și înainte de război, cu o oarecare industrie și resurse de exploatat. În Afghaniland, cu capre și opiu, sunt încă prea multe motive ca suficient de mulți indivizi să vadă mai multe oportunități într-un stat-lipsă, eșuat sau paralel cu sistemul internațional, cum era și fostul Califat ISIS (sclavie, trafic cu chestii interzise, contrabandă). Din nefericire pare momentan că va rămâne o capcană, în care e costisitor să stai dar și mai costisitor să ieși.
    Ce mai protejează NATO acolo? În primul rând un echilibru regional, între Iran, Rusia, Pakistan și parțial China. Și cel puțin 3 din cele 4 enumerate au o cotă de vină pentru victime, la fel cum două sunt o cauza majoră a genocidului din Siria. În acest context e puțin probabil că absența NATO ar reduce semnificativ numărul de victime civile, dar prin prezență măcar există o posibilitate ca un plan de refacere și consolidare a Afghanistanului să reușească cât de cât în următorii 10-15 ani (un stat tampon dar funcțional în care să nu mai moară mii de oameni pe an în atacuri teroriste).