Blinken: Acordul cu SUA privind schimbul de prizonieri nu conţine nicio o relaxare a sancţiunilor împotriva Iranului
Washingtonul nu are în vedere nicio relaxare a sancţiunilor împotriva Teheranului în cadrul acordului privind schimbul de prizonieri între SUA şi Iran, a afirmat joi secretarul de stat american Antony Blinken, citat de AFP, preluată de Agerpres.
În pofida absenţei relaţiilor diplomatice, Iranul şi Statele Unite au făcut schimb de prizonieri în mai multe rânduri înainte de acordul anunţat joi seara de Teheran, care presupune eliberarea a cinci prizonieri de fiecare parte, conform agenţiei de presă citate.
„Iranul nu va beneficia de niciun fel de relaxare a sancţiunilor”, a insistat Antony Blinken, întrebat de jurnalişti cu privire la posibilitatea dezgheţării unor fonduri iraniene în valoare de 6 miliarde de dolari.
„Fondurile Iranului ar trebui să fie utilizate şi transferate în conturi cu caracter restrictiv astfel încât acestea să poată fi folosite doar în scopuri umanitare”, a explicat şeful diplomaţiei americane.
Potrivit unei surse apropiate negocierilor, viitoarea etapă a acordului ar putea fi transferul acestor miliarde de dolari din fondurile iraniene îngheţate în Coreea de Sud spre un cont special în Qatar. Iranul i-ar putea utiliza pentru achiziţii umanitare cum ar fi produse alimentare şi medicamente.
Schimbul de prizonieri „nu va avea loc până când banii deblocaţi nu vor fi depozitaţi în conturile indicate de Iran”, a transmis joi seara agenţia oficială iraniană Irna, citând o sursă bine informată, potrivit AFP.
La Washington, Blinken a spus că SUA sunt în contact cu familiile celor cinci americani deţinuţi în Iran care au fost plasaţi în arest la domiciliu ca parte a acestui acord.
„Cred că acesta este începutul sfârşitului coşmarului lor şi al familiilor lor”, a adăugat el, precizând că, din informaţiile pe care le are, nu mai există alţi americani reţinuţi în Iran.
Cinci americani închişi în Iran au fost transferaţi în arest la domiciliu din închisoarea în care se aflau, au anunţat joi familiile lor şi Washingtonul. Teheranul a confirmat informaţia.
Patru prizonieri – iraniano-americanii Siamak Namazi, Emad Sharqi şi Morad Tahbaz, precum şi un alt prizonier al cărui nume nu a fost dezvăluit – au părăsit joi închisoarea Evin din Teheran, cunoscută pentru condiţiile sale de detenţie extrem de dure.
Cazul unui al cincilea deţinut, o femeie americană, face parte din negocieri. Aceasta a fost plasată în arest la domiciliu în urmă cu câteva săptămâni.
Toţi americanii deţinuţi sunt de origine iraniană. Iranul nu recunoaşte dubla cetăţenie şi nu mai are relaţii diplomatice cu SUA de la Revoluţia Islamică din 1979.
Cea mai mare parte a iranienilor închişi în SUA sunt cetăţeni cu dublă cetăţenie, acuzaţi că au eludat sancţiunile economice impuse de Washington. Printre aceştia se numără şi Reza Olangian, un irano-american condamnat la 25 de ani de închisoare în 2018 pentru că a încercat să exporte în Iran piese de schimb pentru rachete şi avioane militare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank