Blinken anunţă „progrese” în discuţiile dintre Armenia şi Azerbaidjan: „Rămâne să muncim din greu pentru a ajunge la un acord final”
Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a salutat joi unele „progrese”, în lipsa unui acord, la finalul a trei zile de discuţii la Washington între Armenia şi Azerbaidjan în legătură cu disputata regiune Nagorno-Karabah, scrie AFP, citată de Agerpres.
„Rămâne să muncim din greu pentru a ajunge la un acord final”, a spus secretarul de stat în cursul unei sesiuni de închidere a discuţiilor care au început marţi în capitala federală americană.
Aceasta a fost a doua rundă de discuţii între cele două ţări sub auspiciile Statelor Unite, după prima rundă la începutul lui mai.
El a mai salutat, alături de omologii săi armean, Ararat Mirzoian, şi azer, Djeyhun Bairamov, „spiritul de candoare şi deschidere” care a predominat în timpul discuţiilor şi a spus că doreşte să le „continue” în săptămânile următoare.
Tonul a fost, însă, mai sobru decât în cursul întâlnirii de la începutul lui mai, când Antony Blinken a vorbit despre un acord de pace „la îndemână”.
Miercuri, în mijlocul discuţiilor de la Washington, patru soldaţi armeni au fost ucişi în Nagorno-Karabah de tiruri azere.
Consilierul pentru securitate naţională, Jake Sullivan, i-a primit miercuri la Casa Albă pe cei doi miniştri de externe şi a lansat un apel la dezescaladare.
Premierul armean, Nikol Paşinian, a avertizat miercuri împotriva unui „risc ridicat de destabilizare în Caucazul de Sud” în urma acestui incident din Nagorno-Karabah.
Discuţiile au avut loc cu uşile închise la un centru de conferinţe din apropiere de Washington.
Azerbaidjanul şi forţele separatiste armene, sprijinite militar de Erevan, s-au înfruntat în două războaie, unul la destrămarea URSS, celălalt în toamna lui 2020.
Un armistiţiu, semnat sub egida Moscovei, a fost urmat de desfăşurarea unui contingent de forţe ruseşti de menţinere a păcii, dar tensiunile rămân ridicate, iar negocierile pentru semnarea unui tratat de pace trenează.
Din decembrie, Erevanul şi-a acuzat vecinul în special că împiedică aprovizionarea regiunii secesioniste, prin blocarea coridorului Laşin, mai scrie AFP.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank