G4Media.ro

Blinken denunţă un „sistem stricat” care dezavantajează diplomaţia americană: „Alimentează discursurile false…

Sursa foto: Evelyn Hockstein / AFP / Profimedia

Blinken denunţă un „sistem stricat” care dezavantajează diplomaţia americană: „Alimentează discursurile false despre declinul și diviziunea noastră”

Antony Blinken, care se apropie de finalul mandatului său în fruntea diplomaţiei americane, a denunţat energic miercuri lentoarea cu care Senatul american confirmă oficialii numiţi în posturile de ambasador, subliniind că acest lucru aduce beneficii adversarilor Statelor Unite, relatează AFP, transmite Agerpres.

„Sistemul este stricat”, a deplâns el într-un discurs despre eforturile de modernizare a Departamentului de Stat, templul diplomaţiei americane cu circa 14.400 de angajaţi la nivel mondial.

Acest lucru „ne subminează competitivitatea. Acest lucru descurajează serviciul public”, a spus el. „Şi, desigur, toate acestea alimentează discursurile false ale adversarilor noştri despre declinul şi diviziunea noastră”, a adăugat Blinken.

El a subliniat că, sub conducerea sa, Departamentul de Stat s-a angajat să se reorganizeze pentru a face faţă influenţei tot mai mari a Chinei în lume, inclusiv prin crearea unei „Case a Chinei” interne care să ghideze politica americană, şi prin alocarea de resurse în domenii cheie precum sănătate, tehnologii emergente şi recrutare diversificată.

Însă, a subliniat el, acele eforturi au fost îngreunate de lentoarea cu care Senatul american aprobă nominalizările, menţionând ca exemplu faptul că timpul mediu de aşteptare pentru un ambasador, între nominalizarea sa şi confirmarea sa de către Senat, a fost de 240 de zile, faţă de 50 de zile în 2001.

Senatul american are singura autoritate de a aproba sau nu toţi oficialii la rang înalt numiţi de preşedinte, de la judecători la Curtea Supremă până la miniştri şi înalţi oficiali, inclusiv ambasadori.

Însă luptele interne între democraţi şi republicani întârzie adesea acest proces, fiecare senator având un drept de veto.

Astfel, în jur de 15 misiuni americane sunt complet lipsite de ambasadori, potrivit cifrelor oferite de Asociaţia americană a serviciului de externe, inclusiv în Cambodgia, Germania şi Turcia.

A fost nevoie de mai mult de un an pentru ca Senatul să îl aprobe pe actualul ambasador al SUA la Beijing, Nicholas Burns, în pofida faptului că Statele Unite consideră gigantul asiatic ca fiind principala sa ameninţare strategică.

Postul de ambasador în Israel a rămas vacant luni de zile, în plin război cu Hamas, înainte de sosirea lui Jack Lew.

Candidata la postul de ambasador al Statelor Unite în Libia, Jennifer Gavito, diplomat de carieră, a declarat recent că renunţă după mai bine de doi ani de aşteptare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.