Blinken, întâlnire la Beijing cu Xi Jinping: „China și SUA ar trebui să fie mai degrabă parteneri, decât adversari” / Alegeți între stabilitate și „spirala descendentă”, transmite Beijingul
Liderul chinez Xi Jinping a declarat că SUA și China ar trebui să fie „mai degrabă parteneri, decât adversari”, în cadrul unei întâlniri pe care a avut-o vineri cu înaltul diplomat american Antony Blinken în Marea Sală a Poporului din Beijing, relatează CNN.
Întâlnirea, care a avut loc în ultima zi a vizitei de trei zile a lui Blinken în China, are loc în contextul în care cele două țări încearcă să continue să stabilizeze relațiile dificile și să extindă comunicarea – inclusiv cu privire la o serie de dispute, de la tehnologie la Taiwan.
„China ar dori să vadă o SUA încrezătoare, deschisă și prosperă. Sperăm că Statele Unite vor vedea dezvoltarea Chinei într-o lumină pozitivă”, a declarat Xi către Blinken.
„Odată ce această problemă fundamentală va fi rezolvată… relațiile sino-americane se vor îmbunătăți cu adevărat și vor avansa”, a spus el. „China și SUA ar trebui să fie parteneri, mai degrabă decât adversari; să se ajute reciproc să reușească, mai degrabă decât să se rănească reciproc.”
Comentariile lui Xi vin în contextul în care oficialii chinezi se arată iritați de acțiunile pe care Washingtonul le-a luat în numele securității naționale în fața unei Chine din ce în ce mai asertive, dar pe care Beijingul le consideră ca fiind menite să îi suprime dezvoltarea. Printre acestea s-au numărat controale americane asupra exportului în China de bunuri de înaltă tehnologie care ar putea avea utilizări militare, precum și restricții asupra investițiilor americane în anumite sectoare de înaltă tehnologie din China.
Miercuri, președintele SUA, Joe Biden, a semnat un proiect de lege care ar putea duce la interzicerea la nivel național a platformei de socializare TikTok dacă ByteDance, compania mamă chineză a companiei, nu o vinde – legislație pe care Beijingul a criticat-o anterior.
Blinken i-a spus lui Xi că SUA s-au „angajat să mențină și să consolideze liniile de comunicare” cu China și „să trateze în mod responsabil diferențele noastre, astfel încât să nu avem nicio eroare de comunicare, nicio percepție greșită și niciun calcul greșit”.
Printre exemplele de progrese recente pe care Blinken le-a citat se numără „restabilirea comunicării între militari, combaterea traficului de droguri și gândirea împreună asupra viitorului inteligenței artificiale”.
Întâlnirea lor a urmat după o întrevedere de cinci ore față în față între Blinken și omologul Wang Yi, pe care ambele părți le-au caracterizat ca fiind „substanțiale și constructive”.
Dar Wang a fost, de asemenea, clar cu privire la tensiunile ascuțite care există încă între cele două superputeri ale lumii. La începutul întâlnirii lor, Wang a declarat că China și SUA se confruntă cu o alegere între stabilitate și o „spirală descendentă”.
„Ar trebui ca China și Statele Unite să păstreze direcția corectă de a merge înainte cu stabilitate sau să se întoarcă la o spirală descendentă? Aceasta este o întrebare majoră care se află în fața celor două țări ale noastre și ne testează sinceritatea și capacitatea”, a declarat Wang lui Blinken în timpul unei întâlniri la Casa de oaspeți de stat Diaoyutai, după ce a afirmat că legăturile dintre SUA și China „încep să se stabilizeze”.
„Ar trebui ca cele două părți ale noastre să conducă cooperarea internațională împotriva problemelor globale și să obțină câștiguri pentru toți? Sau să se angajeze în rivalitate și confruntare – sau chiar să alunece în conflict, ceea ce ar fi o pierdere pentru toți?”, a spus el, vorbind prin intermediul unui interpret.
În timpul unei întâlniri ulterioare cu ușile închise, Wang a acuzat SUA că „iau măsuri nesfârșite pentru a suprima economia, comerțul, știința și tehnologia Chinei” și că au exagerat cu îngrijorările recente legate de „supracapacitatea” industrială a Chinei care inundă piețele globale.
„(Măsurile SUA) nu sunt concurență loială, ci reținere, și nu elimină riscuri, ci creează riscuri”, a spus el, potrivit unei redactări a presei de stat chineze.
În comentariile adresate lui Wang înainte de sesiunea cu ușile închise, Blinken a subliniat o „responsabilitate comună” între cele două țări pentru a se „asigura că suntem cât se poate de clari în ceea ce privește domeniile în care avem diferențe”.
„Sper că putem face progrese în ceea ce privește chestiunile asupra cărora președinții noștri au convenit că ar trebui să cooperăm, dar și să ne clarificăm diferențele, intențiile noastre și să ne spunem foarte clar unul altuia care este poziția noastră”, a declarat Blinken.
Călătoria este cea mai recentă dintr-o serie de angajamente la nivel înalt care a inclus o întâlnire la nivel înalt între președintele Biden și liderul chinez Xi Jinping în California în noiembrie, după o perioadă de tensiuni imense.
Cele două părți au discutat, de asemenea, despre următorii pași în ceea ce privește angajamentele asumate de cei doi lideri cu privire la avansarea cooperării în domeniul combaterii narcoticelor, comunicarea între militari, discuții privind riscurile și siguranța inteligenței artificiale și facilitarea schimburilor interumane, a declarat Departamentul de Stat al SUA în urma întâlnirii.
„Pace și stabilitate”
Călătoria lui Blinken în China – a doua în decurs de un an – are loc, de asemenea, în contextul în care cele două țări navighează pe o serie de probleme geopolitice și regionale spinoase, de la sprijinul acordat de China Rusiei la agresiunea sa în Marea Chinei de Sud și față de Taiwan.
Printre preocupările cheie pentru SUA se numără ceea ce Washingtonul a descris ca fiind sprijinul industrial și economic al Chinei pentru Rusia, despre care spune că a permis Moscovei să își continue războiul împotriva Ucrainei. Beijingul a criticat anterior SUA pentru că a făcut „acuzații nefondate” cu privire la „schimburile comerciale și economice normale” dintre China și Rusia.
Blinken și Wang au discutat despre „preocupările legate de sprijinul (Chinei) pentru baza industrială de apărare rusă”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matt Miller, după întâlnirea lor.
Cei doi au discutat, de asemenea, despre „importanța menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan, despre activitățile (Chinei) în Marea Chinei de Sud și despre necesitatea de a evita o nouă escaladare în Orientul Mijlociu și în Peninsula Coreeană”, potrivit lui Miller.
Nota de lectură a Chinei notează că cele două părți au făcut un schimb de opinii cu privire la „problema ucraineană, conflictul palestiniano-israelian, Coreea de Nord, Myanmar și alte probleme”.
Wang a făcut apel la SUA să „înceteze să mai constrângă țările din regiune să aleagă o tabără” și a declarat că regiunea Asia-Pacific „nu ar trebui să devină un câmp de luptă pentru marile puteri”, într-o aluzie probabilă la preocupările sale legate de creșterea relațiilor de apărare ale SUA cu aliații asiatici de lungă durată.
În ceea ce privește Taiwanul, Wang a repetat avertismentul tipic al Beijingului conform căruia „problema Taiwanului este prima linie roșie insurmontabilă” în relațiile dintre SUA și China.
Partidul Comunist Chinez, aflat la putere, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său, deși nu l-a controlat niciodată, și și-a intensificat în ultimii ani intimidarea militară asupra insulei democratice.
Acesta critică relația neoficială dintre SUA și Taiwan, precum și vânzările de arme către Taiwan, pe care SUA sunt obligate să le facă în conformitate cu Legea privind relațiile cu Taiwanul.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank