Blinken merge în Africa pentru a contracara influența rusă
Șeful diplomației americane se va deplasa în Africa de Sud, Republica Democrată Congo și Rwanda în luna august, a anunțat vineri Departamentul de Stat, în contextul în care Statele Unite încearcă să contracareze influența diplomatică rusă, potrivit Le Figaro.
Antony Blinken va urmări să arate „țărilor africane că au un rol geostrategic critic și că sunt aliați cruciali în cele mai presante probleme ale timpului nostru, de la promovarea unui sistem internațional deschis și stabil la combaterea efectelor schimbărilor climatice, a insecurității alimentare și a pandemiilor globale”, a precizat Departamentul de Stat într-un comunicat. Ambasadoarea SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, va vizita luna viitoare Ghana și Uganda, în timp ce șefa agenției americane pentru dezvoltare, Samantha Power, a efectuat recent o călătorie în Kenya, un aliat de lungă durată al SUA, și în Somalia.
Eforturile diplomatice au loc în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov s-a angajat într-un turneu în Africa, în care a acuzat sancțiunile occidentale pentru creșterea prețurilor la alimente, o afirmație respinsă de Washington. Blinken va vizita Johannesburg și capitala sud-africană Pretoria între 7 și 9 august, apoi capitala Republicii Democratice Congo, Kinshasa, înainte de a se îndrepta spre Rwanda, care se confruntă cu noi tensiuni cu vecinul său congolez, pe care îl acuză că îi susține pe rebelii din „Mișcarea 23 martie” (M23). La Kigali, șeful Departamentului de Stat al SUA va cere eliberarea politicianului de opoziție Paul Rusesabagina, care execută o pedeapsă de 25 de ani de închisoare. Rezident permanent în Statele Unite, Rusesabagina a devenit celebru datorită filmului „Hotel Rwanda” din 2004, care spune povestea modului în care acest hutu moderat a salvat sute de vieți în timpul genocidului din 1994.
Aceasta va fi cea de-a doua călătorie a lui Antony Blinken în Africa Subsahariană de la preluarea mandatului. Anul trecut a vizitat Kenya, Nigeria și Senegal. Înainte de invazia rusă în Ucraina, diplomația americană în Africa s-a concentrat în principal pe concurența cu China, care a făcut investiții semnificative în infrastructură pe continentul african și, spre deosebire de SUA, a făcut acest lucru fără a cere niciun angaajment în ceea ce privește democrația sau drepturile omului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii