Blinken şi Austin îşi încheie la Brisbane turneul în Pacific, destinat să consolideze relațiile SUA în regiune și să reducă influența Chinei
Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul apărării Lloyd Austin s-au întâlnit vineri cu premierul australian, Anthony Albanese, Australia fiind ultima etapă a unui turneu al celor doi oficiali americani în zona Pacificului cu scopul de a consolida poziţia Washingtonului în regiune, potrivit France Presse, citată de Agerpres.
SUA îşi intensifică eforturile pentru a se reangaja în Pacificul de Sud, unde China se impune ca o putere diplomatică şi militară în plină expansiune.
Deplasarea lui Blinken la Brisbane vine să încheie un turneu diplomatic fulger în cursul căruia a efectuat vizite în insulele Tonga şi în Noua Zeelandă, în timp ce Lloyd Austin a sosit din Papua Noua Guinee.
În Australia, cei doi responsabili americani s-au întâlnit cu premierul Anthony Albanese, cu şefa diplomaţiei Penny Wong şi cu ministrul apărării Richard Marles, înainte de discuţiile oficiale preconizate pentru sâmbătă.
Deşi cooperarea militară este de aşteptat să domine discuţiile, Blinken a profitat de această călătorie pentru a semnala că probleme ca schimbările climatice şi securitatea lanţului de aprovizionare figurează, de asemenea, pe ordinea de zi.
Tranziţia spre o energie curată este pe cale să devină un „pilon” al alianţei americano-australiene, a declarat vineri Blinken, în timpul unei vizite la Tritium, o companie locală care fabrică staţii de încărcare pentru maşinile electrice.
„Totul se rezumă la a dispune de tehnologia necesară pentru ca aceasta să funcţioneze din punct de vedere comercial”, a declarat el presei.
SUA consideră Australia drept un aliat util în eforturile lor pentru slăbirea influenţei puternice a Beijingului în sectoarele emergente de energie curată, cum ar fi fabricarea de maşini electrice.
Australia este unul dintre cei mai mari producători de litiu din lume, element-cheie al bateriilor reîncărcabile, dar care la ora actuală trimite cea mai mare parte a minereului său în China pentru prelucrare.
„SUA studiază posibilitatea de a se aproviziona cu tehnologii esenţiale şi componente mai degrabă din ţările aliate decât din China”, declară cercetătorul Tom Corben, de la Centrul de studii americane de la Universitatea din Sydney.
„Aceasta se aplică atât în domeniul climatic, cât şi în cel al apărării, dat fiind importanţa acordată unor elemente precum bateriile de nouă generaţie”, a declarat el pentru AFP.
Schimbările climatice par să fie o ameninţare la securitate în deplinul sens al cuvântului, pe măsura intensificării dezastrelor naturale din ce în ce mai grave care afectează Australia şi Pacificul pe ansamblu.
Potrivit expertului citat, discuţiile sunt o ocazie de a preciza detaliile AUKUS, noul pact de apărare dintre Australia, Marea Britanie şi SUA.
În cadrul „primului pilon” al acestui acord, Australia va achiziţiona o flotă de submarine cu propulsie nucleară, prezentată ca una dintre cele mai importante îmbunătăţiri militare din istoria sa.
Accentul se pune acum pe „al doilea pilon”, care vizează războiul cibernetic, inteligenţa artificială şi dezvoltarea rachetelor hipersonice.
O altă problemă-cheie care ar urma să fie abordată se referă la eforturile de consolidare a relaţiilor de lungă durată cu ţările din Pacific, pe care China le curtează.
La două zile după plecarea lui Blinken din Tonga, o navă spital chineză ‘Peace Ark’ a acostat în capitala Nuku’alofa, unde urmează să ofere servicii medicale gratuite pentru mii de pacienţi.
Nava a venit în regatul insular după ce a vizitat Kiribati şi va naviga, de asemenea, în Insulele Solomon şi Vanuatu.
Şeful Pentagonului a sosit în Australia din Port Moresby, din Papua Noua Guinee, unde SUA au semnat un acord de apărare la începutul acestui an, permiţând accesul trupelor la instalaţii militare strategice.
„Toate acestea se înscriu în cadrul eforturilor mai ample de a face poziţia forţelor americane în regiune mai rezistentă prin creşterea considerabilă a numărului de amplasamente pe care militarii chinezi trebuie să le ia în considerare”, explică Tom Corben.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank