Blinken: SUA vor restricționa vizele pentru oficialii chinezi implicați în represiunea uigurilor
Departamentul de Stat va impune restricții de viză oficialilor guvernamentali chinezi despre care consideră că sunt complici în reprimarea grupurilor minoritare, a disidenților și a activiștilor din China sau din SUA, a declarat luni secretarul de stat Antony Blinken, ultima dintr-o serie de sancțiuni și liste negre care au escaladat tensiunile dintre SUA și China, relatează Forbes.com
Statele Unite vor folosi mijloace diplomatice și economice pentru a „promova responsabilitatea” pentru abuzurile privind drepturile omului, cum ar fi presupusele acțiuni ale oficialilor chinezi de a „hărțui, intimida, supraveghea și răpi” membri ai grupurilor minoritare, inclusiv unele persoane care au căutat adăpost în SUA, a declarat Blinken.
Blinken a cerut, de asemenea, Chinei să nu refuze familiilor activiștilor uiguri americani permisiunea de a părăsi China, ceea ce a caracterizat drept o formă de „represiune transnațională”.
Deși Blinken a pus luni accentul în principal pe represiunea uigurilor, el a spus că restricțiile privind vizele vor fi îndreptate și împotriva oficialilor implicați în persecutarea altor minorități etnice și religioase, a disidenților, a activiștilor pentru drepturile omului, a jurnaliștilor și a organizatorilor de muncă, fie în China, fie în străinătate.
Departamentul de Stat nu a precizat ce oficiali chinezi vor fi afectați de noile restricții.
Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, a declarat că, prin impunerea restricțiilor asupra oficialilor chinezi, SUA a încălcat normele internaționale și a intervenit în afacerile interne ale Chinei și a afirmat că China va lua „măsuri ferme și energice” pentru a-și apăra suveranitatea națională.
Context
În 2019, Administrația Trump a impus restricții de viză împotriva unor oficiali chinezi, invocând abuzuri împotriva grupului etnic Uigur, predominant musulman, din regiunea Xinjiang din vestul Chinei.
În ianuarie 2021, Departamentul de Stat al Administrației Trump a acuzat guvernul chinez de comiterea unui genocid împotriva uigurilor, precum și de alte atrocități, inclusiv sterilizări forțate, avorturi forțate și căsătorii forțate cu persoane care nu sunt uiguri.
În decembrie, SUA au impus sancțiuni radicale legate de drepturile omului împotriva oficialilor chinezi și au plasat companiile chineze, inclusiv compania de inteligență artificială SenseTime, pe o listă neagră de investiții.
La mai puțin de două săptămâni mai târziu, guvernul chinez a interzis patru membri ai Comisiei americane pentru libertatea religioasă internațională să viziteze China și a interzis organizațiilor și persoanelor fizice chineze să intre în contact cu aceștia.
Relațiile dintre SUA și China au fost testate și de refuzul Chinei de a condamna invazia Rusiei în Ucraina. La 14 martie, consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat că Statele Unite vor impune „absolut” consecințe asupra Chinei dacă aceasta va ajuta Rusia să scape de sancțiunile impuse din cauza invaziei.
Tensiunile diplomatice au crescut și mai mult miercuri, când Departamentul de Justiție a acuzat cinci persoane pentru că ar fi urmărit și hărțuit cetățeni chinezi care locuiesc în New York și în alte părți.
Procurorii susțin că acuzatul Qiming Lin, în vârstă de 59 de ani, din China, a încercat să saboteze campania pentru Congres a unui veteran al armatei americane care a participat anterior la protestele pro-democrație din China, remarcând că un asociat ar trebui „să-l bată până când nu va mai putea candida la alegeri” sau poate să însceneze un accident de mașină.
Alți inculpați au fost acuzați de infracțiuni care variază de la punerea de microfoane în vehiculul unui artist disident până la încercarea de a mitui un angajat al Serviciului Fiscal Intern pentru a obține declarațiile fiscale ale unui activist disident.
Oficialii chinezi au negat faptul că guvernul chinez ar fi fost implicat în această schemă sau în orice altă presupusă schemă ilegală din străinătate.
În februarie, SUA, Marea Britanie, Canada, Australia și Danemarca au organizat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din cauza îngrijorărilor legate de tratamentul aplicat uigurilor, disidenților și altor grupuri. Boicotul a găsit sprijin în rândul a 46% dintre americani, în timp ce 22% s-au opus, iar 31% au fost nesiguri, potrivit sondajului Pew Research Center.
Sursa foto: Twitter / Secretary Antony Blinken
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii