G4Media.ro

„Blitzkrieg” împotriva procurorilor corupți. Noua guvernare de la Chișinău a demarat procedurile…

Foto: Alexandr Stoianoglo / Captură video

„Blitzkrieg” împotriva procurorilor corupți. Noua guvernare de la Chișinău a demarat procedurile pentru curățarea justiției / Prima țintă: Procurorul General, Alexandr Stoianoglo

Noul ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco, a criticat marți seara activitatea procurorilor, în special pe dosarele de mare corupție și le-a transmis acestora că vremurile de impunitate în fața legii a celor care au comis infracțiuni a trecut.

Am văzut reacţia uşor obraznică a Procuraturii Generale. Sper că nu a fost redactată la Londra, chiar dacă nu m-aş mira. Fără a intra în mari discuții teoretice, vă spun ce înţeleg eu prin statul de drept.

Statul de drept este atunci când hoţii stau la puşcărie, dar nu la Londra. Statul de drept este atunci când procurorii nu lasă să iasă din ţară un miliard şi se fac că plouă. Statul de drept este atunci când deciziile judecătoreşti nu se vând ca la piaţă, iar dreptatea nu este doar numai pentru cei care au maşini şi vile scumpe şi milioane furate pe cont.

Şi mai ştiu ceva. Toate problemele în justiţia noastră vin de la impunitate, atunci când hoţii nu se tem că vor fi pedepsiţi. Dar aceste timpuri au trecut. Şi oamenii vor vedea asta în curând”, a scris Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Reacția sa vine după ce Procuratura Generală a precizat, ieri, printr-un comunicat că atât președintele Maia Sandu, cât și premierul Natalia Gavriliță „înţeleg slab principiile statului de drept”.

Nivelul înțelegerii de către actuala guvernare a principiilor statului de drept este neașteptat de slab și, la moment, nu vedem rostul de a mai comenta ceva. Răspunsul Procuraturii la orice atentat asupra independenței sale instituționale și procesuale va fi proporțional gravității unor astfel de atacuri”, a declarat Maria Vieru, purtătoarea de cuvînt a Procuraturii Generale pentru Anticorupție.md.

Mecanisme de demitere

De asemenea, ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, a declarat marți că a inițiat mecanismul de demitere a Procurorului General, Alexandr Stoianoglo.

Am înregistrat un proiect care vine să modifice legea cu privire la Procuratură, în sensul includerii unor mecanisme de evaluare a activității procurorului general și de instituire a răspunderii disciplinare a acestuia. Ambele mecanisme prevăd posibilitatea eliberării din funcție a procurorului general, în cazuri întemeiate, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor (CSP)”, a explicat Litvinenco.

El a mai spus că noul proiect vine să modifice și componența CSP.

Într-un briefing de presă ținut, marți, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS)  de la Chișinău, președintele Maia Sandu a criticat vehement inactivitatea procurorilor pe marile dosare de corupție ce trenează de mai mulți ani în diverse stadii.

Vedem lipsa de progrese din partea organelor statului pentru readucerea lor și tragerea la răspundere. […] Procuratura este în concediu și la propriu, și la figurat”, a declarat Maia Sandu. Procurorul general Alexandr Stoianoglo nu s-a prezentat marți la ședinta Consiliului Suprem de Securitate (CSS) pe motiv că este în vacanță.

Ea a mai avertizat că o serie de persoane care au comis ilegalități în Republica Moldova și au reușit să fugă de organele statului, Maia Sandu s-a referit la oligarhul Vlad Plahotniuc, mâna dreapta a acestuia – Serghei Iaralov, oligarhul Ilan Șor, „locotentul lui Plahotniuc” – Constantin Botnari, fostul deputat și omul de afaceri Vladimir Andronachi, fostul șef al Inspectoratului General de Poliție, Gheorghe Cavcaliuc și spălătorul de bani negri rusești – Veaceslav Platon. La fel, ea a spus că există „o listă lungă de oameni” care ar putea părăsi nestingheriți țara.

Foto: Procurorul General al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo. Sursa/Facebook

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Au sarit peste scrisori si modifica legea.
    Stelica stii sa faci si tu asa?

    • Stelica nu are majoritate in parlament. asa ca, si daca vrea, vrea degeaba.
      Mare prostie cu interzicea OUG pe justitie. Acum se vad efectele.

    • Cate propuneri de desfiintare SIIJ a facut Stelian, propuneri care au fost refuzate de PNL si UDMR?
      Cand o sa aiba USR+ 50% din parlament atunci sa adresezi mesajul de genul acesta.

    • Mda, acceptam ca nu poate face nimic si sa stea degeaba acolo.
      E pus acolo sa gaseasca solutii nu sa iasa pe sticla sa se vaite de udmr.
      Pana la urma el nu poate sa taie nici macar un spor de transport al CSM-ului, nu poate sa modifice o lege de pensionare, reuseste sa scoata la concurs niste posturi.
      Asta ramane dupa 1 an de Stelica, marele revolutionar de la justitie.
      Prea putin, prea degeaba, incompetenta maxima.
      Vine acum marsul LGBT, poate sa iasa si el ca oricum nu are oua!

    • nu a zis nimeni ca Sandu DESFIINTEAZA procuratura generala. si oricum, meciul e doar la inceput si e lung. nu e exclus sa se termina la fel de prost ca la noi (care mai tineti minte catusele de la ora 19:00).

    • si ca o prima observatie: consiliul suprem al procurorilor se „innoieste” prin modificarea legii in sensul impunerii unei varste de max 65 ani. ghici cine iese din joc. o fi constitutional? o avea rost sa joci cinstit cu talharii? daca ne amintim cum a iesit durlesteanu (poate gresesc numele) din schema pentru a deveni premierul lui dodon, se pare ca fratii nostri au decis: nici o mila. ce pot sa zic. succes!

    • nu e vorba ca acceptam. tu daca erai messi si jucai cu 10 gloabe, crezi ca luai liga campionilor? nici gand. si acum tine cont ca nici stelian ion nu e messi si poate intelegi mai bine.
      daca nu ai parghii, nu ai. si nu s-a incheiat inca.

  2. Ce gluma buna , nu s-a reusit in Romania si se spera ca se reuseste in Moldova unde s-au furat 1 miliard de euro.

    • In Romania nu s-a reusit pentru ca nu s-a vrut.
      In Moldova de peste Prut a avut loc o schimbare istorica, un partid pro european si ferm anticoruptie are guvernul, parlamentul si sustinerea populatiei care s-a saturat sa fie furata.

      Romanii nu s-au saturat sa fie furati. Nu vin la vot si accepta coruptia de toate culorile.
      E evident pentru toti care vor sa vada ce fel de partid este peneleu( ca de udemereu nu cred ca avea cineva vreo iluzie).

      Iar Stelian Ion este prea slab si impaciuitor.
      Plusere ar trebui sa il schimbe chiar ei cu unul mai infipt si bataios care sa fie toata ziua in mass media si sa puna presiune zilnic pe udemereu si Iohannis legat sectia speciala si toate celelalte masuri la care au zis Da pe foaie dar Nu si nu in fapte.

    • Poate reusi, la cei 60% pondere a PAS in parlament se pot face multe.

    • Cand o sa aiba USR+ 55% din majoritate, atunci poate vor fi reforme. Cu USL+UDMR la putere nu se va putea, cand fac scut in jurul mafiei.

    • Si daca schimbi partidul de guvernamant, nu se sinucid peste noapte toti baronii locali, toti mafiotii cuplati la aparatul birocratic. Sa nu fim naivi. Nu se rezolva problemele unei natii dintr-o singura semnatura. Va fi mult de lucru in Moldova. Si populatia trebuie sa puna osul activ. In Romania populatia pune osul activ la sprijinul mafiotilor. Cee ace e probabil la fel si in Moldova? Nu e ca si cand noi am crescut cu comunism si ei cu laptele si mierea democratiei.

  3. incepe operatiunea hotii nostri sunt mai buni ca hotii lor

  4. Văd că despre corupții noștri nu zice nimeni o vorbă…

  5. Oricine ar veni în fruntea justiției în România nu va putea mișca ceva. Când un partid dornic de reforme va avea majoritatea in parlament abia atunci lucrurile pot incepe sa se miște. Cu un PNL scindat și UDMR la guvernare nu poți face mare lucru.