G4Media.ro

Bloc din București, distrus după anvelopare. Firma care a făcut reabilitarea termică…

Bloc din București, distrus după anvelopare. Firma care a făcut reabilitarea termică îi aparține unui deputat ALDE și a intrat în faliment

Nouă apartamente dintr-un bloc din Sectorul 2 al Capitalei sunt puternic afectate de infiltraţii, după cum arată imaginile de la fața locului. Problemele au apărut după ce imobilul a fost reabilitat termic, printr-un contract de 230.000 de euro, de firma băcăuană Consizio serv SRL, care ulterior a renunţat la lucrări, intrând în insolvență și apoi în faliment. Firma este deţinută de deputatul ALDE de Bacău, Avram Constantin.

Blocul W1 este situat în Sectorul 2 al capitalei, pe strada Vatra Luminoasă, numărul 70. și are 44 de apartamente, cu circa o sută de locatari. În 2010, primăria Sectorul 2 i-a anunţat că blocul în care locuiesc va fi anvelopat termic prin programul municipalității. Din cele 44 de apartamente însă, 9 sunt acum aproape distruse din cauza infiltrațiilor.

Momentul în care firma de construcție a început „anveloparea” este punctul declanșator al problemelor. Al inundațiilor, al infiltrațiilor şi al apariţiei mucegaiurilor de tot felul. În loc să aibă apartamente mai călduroase și mai arătoase, așa cum le-au promis autoritățile, locatarii s-au trezit cu pereții coșcoviți și plini de igrasie, că le pică tencuiala de pe tavan și nu în ultimul rând că nu le mai merge instalația electrică.

Bogdan Matei, vicepreședintele asociației de proprietari, pe lângă apartamentul său, distrus în proporție de 20%, ne-a arătat şi apartamentul unui vecin care a ales să se mute din bloc pentru că locuința sa a fost complet distrusă din cauza infiltrațiilor. Tencuiala picată și mucegaiul pe care îl vezi la tot pasul, instalația electrică scurt- circuitată în rânduri repetate, făceau practic imposibil traiul în condiții de minimă siguranță. Într-una din poze se poate vedea cum pe unul dintre pereții de rezistenţă, tencuiala s-a măcinat atât de tare încât este vizibil cablul electric din zid.

Pe același palier, la o ușă alăturată, doamna Alice, în vârstă de 94 de ani, se luptă cu aceleași probleme. Cu igrasia și mucegaiul. Majoritatea pereților sunt coșcoviți ,iar la prima zăpadă sau ploaie ușoară este nevoită să pună tot felul de vase în mijlocul casei pentru a aduna apa care picură din tavan. Asta pentru că izolația de pe acoperişul blocului este desprinsă şi pe alocuri spartă.

Bogdan Matei, vicepreședintele asociației de proprietari și totodată unul dintre păgubiți, spune că firma Consizio Serv a abandonat lucrările la doi ani după ce le-a început: „Având mai multe pachete licitate şi câştigate, a avut subcontractori la acest imobil în număr de trei. Fiecare a făcut câte o bucată după care nu au mai avut capabilitatea să meargă mai departe şi a preluat o altă companie subcontractantă”.

Șeful Serviciului de Reabilitare din Primăria Sectorului 2, Dan Coveșanu, spune că la doi ani după ce lucrarea a fost contractată, firma „a intrat în insolvenţă şi apoi în faliment. Anul acesta, în octombrie 2018 s-a reziliat contractul.”

Acţionarul unic al firmei Consizio Serv SRL este actual deputat ALDE de Bacău, Avram Constantin. Potrivit datelor din declarațiile sale de avere și din CV-ul oficial, din 1997 până în 2004 Avram Constantin a fost directorul firmei, în perioada 2004 – 2010 acționar unic și din 2010 până în 2012, manager general. Anul 2012 corespunde și cu anul în care lucrările de anvelopare a blocului din Vatra Luminoasă au fost abandonate.

Locatarii cu apartamentele distruse din cauza infiltrațiilor spun că își vor căuta dreptatea în instanță. „Sunt sesizări repetate. Sunt începute din 2013 de când a existat un incident major cu inundarea a 10 apartamente pe una din coloane. Sesizările au fost făcute an de an, iar în ultimă instanţă, am făcut o expertiză pe cheltuială proprie pe care am pus-o la dispoziţia Primăriei Sectorului 2. Ea arată ce paşi trebuie făcuţi pentru a remedia aceste lucruri. Primăria a răspuns echivoc de fiecare dată”, a declarat Bogdan Matei, vicepreședintele asociației de proprietari.

Întrebat dacă a avut cunoștință de această situație și ce anume are de gând să facă pentru a-i ajuta pe proprietarii celor 9 apartamente afectate, șeful reabilitărilor din Sectorul 2 spune că anveloparea blocului (care presupune refacere completă a acoperişului și a instalațiilor) va trebuie refăcută cu un alt constructor, prin licitație publică. „Nu este normal, dar firma este în faliment. Am reziliat contractul. Nu mai avem cu cine lucra. Toate apartamentele vor fi refăcute, iar costurile le vom recupera prin instanţă de la constructorul iniţial”, a declarat Dan Coveșanu, șeful serviciului reabilitare din Sectorul 2.

Deputatul ALDE spune însă că firma nu a fost condusă de el, în ciuda datelor publice. „Greşit. Firma „Consizo” nu a fost condusă de mine. Eu sunt acţionarul majoritar la o firmă care datorită neplăţilor din circuit şi-a încetat activitatea. (…) Ca orice om regret astfel de situaţii, dar faptul ca firma nu a fost plătită la timp şi nemaiavând resursele financiare necesare continuării activităţii, lucrurile s-au blocat. Absolut tot”, a declarat acesta pentru TVR. El spune că pagubele ar putea fi acoperite din banii de garanţie pe care Primăria Sectorul 2 i-a oprit firmei de construcţie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Cetățenii cinstiți își părăsesc casele și țara, cu munca de o viață distrusă, și nu plâng pe la televiziuni, nu sunt deplânși..
    În timp ce, cei care i-au furat și năpăstuit apar pe toate TVurile și se plâng că au fost hăituiți și „paradiți”…
    În ce tara trăim??? Hoția e pe față! Sper sa gasim cat mai repede antidotul și să scăpăm de ciuma asta și de căpușele care încearcă să ne sufoce…

  2. Cum de aproape toți parlamentarii au firme și firmulițe care au sau au avut contracte cu statul??
    Banii presupica și i-au luat pe toți, repede și la.timp…

  3. Astia sigur sunt votantii PSD. Ironic ei sufera cel mai mult de pe urma Gruparii Infractionale PSD-ALDE-UDMR.

    • Poate tot raul e spre bine, votantii acestor snapani se vor satura sa plateasca salarii si pensii speciale unor excroci !Sa speram ca ii vor tine minte pt. totdeauna!

  4. Tot in sectorul 2 din Bucuresti, blocul 114 B a intrat in reablitare prin 2011. Lucrările au fost sistate de numeroase ori, sistate sunt si acum si nimeni nu știe dacă si când se vor relua. Întreruperile repetate si degradarea lucrărilor efectuate pana acum Inseamna o paguba importanta. Un stil de lucru haotic pe bani publici.

    • Totul e construit in fals ! Domnul Marmureanu spunea ca la urmatorul cutremur major se vor prabusii mai multe cladiri noi, construite dupa ’89, decat vechi.

  5. Romania este patria structurilor criminale de falsificare, avize, proiecte si autorizatii de constructii cu ramificatii in Siguranta in functionare, IGSU, ITM, ISC, partide politice, etc !

    • Mafia asta criminala s-a vazut clar la Colectiv, si nu se schimba nimic, scarbosul ala de la ISU e tot acolo, si patroneaza coruptia structurilor.
      Referitor la cumatrul asta alde, deputat din 2012, iata ce-am gasit eu pe internet : firma jigodiei astea depunea ultimele acte la ANAF in 28.11.2013, pai nu cumva el mai avea o firma cand era deja in parlament de 1 an? Cine ar trebui sa se sesizeze aici, nu ANI?
      Din 1996 si pana cand se alege in 2012, este consilier judetean la CJ Bacau, ajunge vicepresedinte, chiar si subprefect. In 1997 isi face firma asta, si sunt sigura ca dupa modelul teldrum sifona bani, dar probabil nu la anvergura lui draknea. Vad ca la nivel de 2010 ajunsese sa suga si pe la primariile din Bucuresti, cine i-o fi facut intrarea?
      In 2014, el cu gura lui declara ca este actionar majoritar, cu toate ca era deputat din 2012. O spunea in instanta, unde firma Consizo era executata pentru un credit de 1 milion de dolari, bani pe care-i garantase cu bunuri imobiliare personale, si pe care se pusese poprire, fiindu-i scoase la licitatie publica. Si deh, ca sa mai iasa la lumina, sare guvernul sa-l ajute, si-o pune pe nevasta-sa în consiliul de administrație al aeroportului Mihail Kogălniceanu, adică acolo unde operează trupele aliate din NATO. Aproape inutil sa spun ca n-are absolut nicio legatura ca meserie vorbind, din moment ce era o pensionara cu venit minim.

  6. Pompierii ar trebui transferati urgent la MApN pentru a nu-si mai premedita incendiile si falsifica avizele.

  7. Îmi pare rau pt. cei cu locuințe în blocuri anvelopa te, dar lucru de calitate și moca, nu se poate, nu ,,iegzista” !

  8. Cam asta ne asteapta pe toti. Toata lumea s-a bucurat de aceasta anvelopare gratuita, fara sa tina cont ca este o solutie ieftina din toate punctele de vedere. Dovada ca bocurile noi premium nu folosesc acest sistem. Anveloparea are o durata de viata foarte limitata, iar blocul va avea nevoie de o intretinere periodica foarte stricta. La un bloc obisnuit peretii sunt proiectati sa se ude si usuce in mod natural, iar daca sunt folosite materiale de calitate, blocul poate rezista 30-50 de ani fara reparatii majore. La blocurile anvelopate in schimb, dupa cum se poate vedea de altfel, orice intarziere a reparatiilor are efecte catastrofale. Apa, odata patrunsa sub invelisul de polistiren, nu se mai poate evapora si distruge rapid peretii si chiar structura de rezistenta. Cei care au gandit acest sistem stiau foarte bine ca e o gaina cu oua de aur.