Blocaj politic în Franța: Atât partidele de stânga, cât şi cele de dreapta resping apelul lui Emmanuel Macron pentru deblocarea Parlamentului și îi cer să spună ce compromisuri ar face în schimbul susţinerii
Atât partidele de stânga, cât şi cele de dreapta au respins joi apelul preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, la deblocarea parlamentului, cerându-i şefului statului să precizeze ce compromisuri este dispus să facă în schimbul susţinerii, informează Reuters.
Miercuri seara, înainte de a pleca spre Bruxelles pentru a participa la summitul Uniunii Europene, Macron a ţinut un discurs televizat în care a recunoscut că alegerile parlamentare de luna aceasta au evidenţiat „diviziunile profunde” din societatea franceză.
Preşedintele a exclus formarea unui guvern de uniune naţională şi le-a cerut liderilor partidelor rivale să ia în considerare posibilităţile de alcătuire a unei coaliţii cu alianţa sa de centru sau susţinerea reformelor prin aprobarea fiecărei legi în parte.
Manevra politică a fost respinsă din toate părţile spectrului politic ca o încercare de a obţine consensul asupra politicilor şefului statului, fără a ca acesta să facă în schimb prea multe concesii.
„Dacă îşi menţine proiectul, nu are o majoritate absolută”, a declarat deputata socialistă Valerie Rabault postului de radio France Inter, susţinând că „el (Macron) va fi cel care blochează Franţa, nu noi”.
Senatorul Bruno Retailleau, din partidul de dreapta Republicanii, a exclus orice coaliţie, susţinând că preşedintele nu se bucură de încredere. „Pentru noi, va merge caz cu caz”, a afirmat el.
Apelul a fost respins şi de Louis Aliot, vicepreşedintele Adunării Naţionale (RN) conduse de Marine Le Pen, contracandidata de extremă dreaptă a lui Macron la alegerile prezidenţiale. RN este acum cel de-al doilea partid parlamentar din Franţa.
Liderul extremei stângi, Jean-Luc Melenchon, a numit discursul preşedintelui „un ghiveci”.
Reuters apreciază că aceste reacţii lasă puţine şanse pentru ieşirea rapidă din impasul politic. Voturile alegătorilor francezi au dus la o situaţie neobişnuită în Franţa – un parlament fără o majoritate clară. Alianţa de centru a lui Macron ar fi avut nevoie de încă 44 de deputaţi pentru a dispune de majoritatea absolută, în timp ce extrema dreaptă îşi dispută cu o alianţă de stânga din care fac parte şi extremiştii postura de principală forţă de opoziţie. Conservatorii ar putea fi cei care decid cine va conduce.
Purtătoarea de cuvânt a guvernului de la Paris, Olivia Gregoire, a nuanţat poziţia lui Macron, care ceruse partidelor să îşi clarifice poziţiile în două zile. Ea a estimat că vor fi necesare săptămâni de consultări politice şi că preşedintele „a început un dialog care nu se va încheia în 48 de ore”.
sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
9 comentarii