G4Media.ro

Blocat în Rusia de la debutul invaziei Ucrainei, postul de radio „Ecoul…

Sursa: Captura Site Ecoul Moscovei

Blocat în Rusia de la debutul invaziei Ucrainei, postul de radio „Ecoul Moscovei” şi-a reluat activitatea de la Berlin

Blocat în Rusia de la debutul invaziei Ucrainei, radioul Eho Moskvî (Ecoul Moscovei) şi-a reluat emisiunile de la Berlin pentru a combate „propaganda” regimului lui Vladimir Putin, transmite News.ro.

Emblematicul post de radio Eho Moskvî a anunţat la începutul lunii martie, ca şi alte mass-media independente ruse, că întrerupe activitatea în faţa acţiunilor ca urmare a ofensivei ruse în Ucraina.

Unii dintre angajaţii săi au reuşit de atunci să ajungă în alte ţări, precum Lituania, Letonia, Georgia şi chiar Germania.

Este şi cazul redactorului-şef adjunct, Maxim Kurnikov, 38 de ani, care a ajuns la Berlin şi a reuşit să producă un flux audio accesibil într-o aplicaţie.

„Funcţionează ca un post de radio”, a explicat el pentru AFP, în legătură cu noul post, numit simplu Eho şi ale cărui emisiuni au început luni.

Succesul a fost imediat, potrivit creatorului său, care asigură că face parte dintre cele mai descărcate aplicaţii în Rusia. Autorităţile de la Moscova au încercat să-l blocheze dar fără succes.

În jur de 125 de persoane lucrau până la începutul lui 2022 în Rusia pentru Eho Moskvî. Printre cei care au reuşit să părăsească ţara, mulţi jurnalişti au încercat apoi să-şi continuie munca prin Youtube.

„Am reunit toate canalele de Youtube ale echipei noastre şi am realizat un flux audio al acestora”, spune Kurnikov. Echipa reuşeşte astfel să ofere transmisii live timp de zece până la douăsprezece ore pe zi. Reluările completează programul în rest.

Un site web şi două canale Telegram fac, de asemenea, parte din noul proiect, accesibile în Rusia prin intermediul aplicaţiei şi fără a fi nevoie măcar să modifice VPN-ul pentru a evita blocarea site-urilor.

„Vrem să oferim cititorilor şi ascultătorilor noştri o imagine completă a ceea ce se întâmplă în Rusia”, explică Maxim Kurnikov.

În prezent, la proiect iau parte un total de 20 de jurnalişti, cărora li s-ar putea alătura în curând alte zece persoane, potrivit lui Kurnikov. Jumătate din echipă ar trebui să lucreze în birouri din capitala Germaniei şi chiar într-un studio, finanţat din donaţii.

Scriitorul german de origine rusă Vladimir Kaminer, un fidel ascultător de radio, a susţinut activ noul proiect. Când a aflat că Maxim Kurnikov se află în Germania, l-a adus la Berlin.

„M-am gândit că ar fi grozav ca cineva să vorbească cu ruşii din Europa”, spune scriitorul în vârstă de 55 de ani, denunţând „propaganda de stat” care a însoţit invazia Ucrainei.

Începutul ofensivei ruse şi reprimarea oricărei critici îndreptate împotriva armatei sau a politicii lui Putin au determinat multe mass-media la suspendare şi exil.

Postul de televiziune independent Dojd şi-a suspendat astfel activitatea după blocarea site-ului său. Şi site-ul de ştiri Znak a făcut la fel.

Site-ul The Village, care a fost o referinţă pe agenda culturală la Moscova, a luat, la rândul său, decizia de a-şi reloca activitatea la Varşovia, în Polonia. Novaia Gazeta, al cărei redactor-şef a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2021, propune o nouă ediţie de la Riga.

Dar nu toţi jurnaliştii au părăsit Rusia. Redactorul-şef al revistei Echo of Moscow, Alexei Venediktov, de exemplu, a rămas în Rusia de unde gestionează un canal de Youtube care face şi parte din noul proiect.

„Faptul că încă ne păstrăm vocile în Rusia este cel mai important lucru pentru noi”, subliniază domnul Kournikov.

Acesta este însă nevoit să rămână pentru moment la Berlin de unde prezintă şi un format pentru canalul de televiziune al popularului cotidian Bild, difuzat pe canalele Youtube şi Telegram în limba rusă.

În Rusia, jurnalistul a denunţat într-adevăr ofensiva, care a devenit o infracţiune pedepsită cu închisoarea. Kurnikov este, în plus, ofiţer de rezervă şi, prin urmare, cel mai probabil ar fi mobilizat pentru a lua parte la un război împotriva căruia luptă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...