
Blocul Naţional Sindical: Partenerii sociali trebuie consultaţi la elaborarea programului ReArm România şi la adoptarea unui program naţional de conversie ocupaţională a lucrătorilor
Blocul Naţional Sindical (BNS) anunţă, miercuri, că a solicitat întâlniri preşedintelui interimar Ilie Bolojan şi premierului Marcel Ciolacu pentru a se discuta despre elaborarea programului ReArm România şi la adoptarea unui program naţional de conversie ocupaţională a lucrătorilor, însă nu au primit niciun răspuns. Sindicaliştii vor să ştie exact ce programe de înzestrare nu vor mai fi finalizate şi care va fi impactul asupra industriei şi lucrărilor, transmite News.ro.
”Blocul Naţional Sindical (BNS), confederaţie naţională sindicală reprezentativă, a transmis, în data de 20 martie 2025, două solicitări către Administraţia Prezidenţială şi către Guvernul României pentru o întâlnire între reprezentanţii BNS şi preşedintele interimar pe de-o parte şi pentru o întâlnire între reprezentanţii BNS şi premierul Marcel Ciolacu, la care să ia parte şi miniştrii Finanţelor Publice, Muncii şi Solidarităţii Sociale, Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului şi Fondurilor Europene pe de altă parte, pentru a discuta două teme esenţiale pentru dezvoltarea economică, socială, precum şi pentru apărarea şi securitatea naţională în context european: Programul national ReArm România şi elaborarea şi adoptarea unui program naţional de conversie ocupaţională a lucrătorilor din economie în tranziţia către economia digitală şi verde”, anunţă, miercuri, BNS, într-un comunicat de pres.
Sindicaliştii afirmă că ambele solicitări au rămas fără răspuns din partea Administraţiei Prezidenţiale şi din partea Guvernului României.
”Ţinând cont de deciziile Comisiei Europene şi ale Parlamentului European, România, ca stat membru al UE, va trebui ca în cel mai scurt timp posibil să elaboreze şi să adopte programul naţional ReArm. BNS, în calitate de reprezentant semnificativ al lucrătorilor din industria de apărare şi industria aeronautică, şi-a aratat astfel disponibilitatea de a avea contribuţii pe componenta de resursă umană a acestui program”, au mai transmis sindicaliştii.
În data de 19 martie 2025, Comisia Europeană a prezentat Cartea albă pentru apărarea europeană – ”Readiness 2030” şi liniile generale ale Planului de reînarmare a Europei ”ReArm Europe – Readiness 2030” care este, în fond, un pachet ambiţios în domeniul apărării ce oferă statelor membre ale UE pârghii financiare menite să accelereze rapid investiţiile în capabilităţile de apărare,
De asemenea, Comisia Europeană a propus ca fiecare dintre cele 27 de state-membre să poată creşte cheltuielile pentru apărare cu 1,5% din PIB-ul anual, timp de patru ani, fără a risca sancţiuni pentru depăşirea deficitului bugetar de 3% din PIB.
”În acest context şi luând act de anunţul mutării industriei de apărare de la Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului la Ministerul Apărării Naţionale şi de consecinţele care decurg din această acţiune şi privind spre modul în care Guvernul României urmează recomandările Comisiei Europene de a utiliza din fondurile care constituie parte integrantă a Politicii de Coeziune pentru programul ReArm România, BNS consideră că este important să cunoaştem cum vor fi afectate programele aflate în derulare şi ce investiţii prevăzute nu vor mai fi duse la capăt”, au mai transmis sindicaliştii.
BNS a solicitat şi o consultare pe tema elaborării şi adoptării unui program naţional de conversie ocupaţională a lucrătorilor din economie în tranziţia către economia digitală şi verde.
”BNS consideră necesar un astfel de program de recalificare şi adaptare a forţei de muncă la noile realităţi economice. Având în vedere provocările generate de transformările tehnologice şi de cerinţele de sustenabilitate, BNS consideră esenţială o strategie naţională de recalificare şi adaptare a forţei de muncă la noile realităţi economice. BNS reiterează faptul că rămâne deschis dialogului şi îşi exprimă disponibilitatea de a contribui activ la conturarea unor politici publice coerente, care să asigure atât dezvoltarea capacităţilor naţionale de apărare, cât şi protejarea şi valorificarea forţei de muncă din România. Într-un context marcat de schimbări accelerate şi provocări multiple, participarea reală a partenerilor sociali la luarea deciziilor nu este doar necesară, ci vitală pentru un viitor echilibrat şi sustenabil”, arată BNS în comunicatul de presă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii