
Blocuri între case, cu străzi neasfaltate din Sectorul 5. Primăria Capitalei a dat undă verde pentru elaborarea unui PUZ cu derogare de la regimul de înălțime. Petiția locuitorilor
Primăria Capitalei a eliberat în 2023 un document oficial, sub semnăturile primarului general Nicușor Dan și arhitectului-șef, care permite elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), act premergător care ar deschide calea pentru construcția de blocuri de până la 4 etaje într-o zonă exclusiv de case care are acum limită de înălțime de un etaj și mansardă.
De acest plan ar beneficia un singur dezvoltator-proprietar de teren care a început demersurile începând din 2021, înainte de anularea în instanță a PUZ Sector 5, însă în perioada în care aplicabilitatea PUZ Coordonator Sector 5 era suspendată prin HCGMB nr. 68 din 26.02.2021. Acesta a venit cu aceleași argumente, iar Primăria Capitalei nu i-a refuzat proiectul.
În avizul de oportunitate este descris cadrul general prin care beneficiarului, Corneliu Teaha, i se creează posibilitatea de a schimba încadrarea juridică din L1e (locuințe individuale cu P+1) la L3a (subzona locuinţelor colective medii, P+3-4 niveluri, situate în ansambluri preponderent rezidenţiale).
Mai precis, proiectul solicitat, care a primit aviz de oportunitate de la Primăria Capitalei, ar permite schimbarea limitei de înălțime de la 1E+M, un etaj plus mansardă, la 3 etaje cu retragere, cu abatere de min-max 10-14 m. Odată cu înălțimea, se permite și construcția de locuințe colective, adică blocuri, în loc de case, locuințe individuale, cum sunt în prezent.
Această derogare s-ar aplica terenului în suprafață de 5.477 mp pe care proprietarul, Corneliu Teaha, vrea să-l dezvolte imobiliar în scop comercial. Locuitorii spun că zona este racordată la utilități edilitare, dar are drumuri private, iar străzile publice sunt în parte neasfaltate sau prost întreținute de Administrația Străzilor de la PMB (foto articol). Zona vizată de PUZ este ocupată în proporție de 70-80% cu locuințe individuale, respectiv case, în consecință de schimbarea regimului de înălțime nu ar mai putea beneficia multe alte proiecte imobiliare.
Reacția locuitorilor la posibila dezvoltare imobiliară de pe strada Nandru
Rezidenții din vecinătatea străzii Nandru au reacționat în scris și i-au transmis primarului general Nicușor Dan că se opun construirii blocurilor în zona caselor lor, pentru că „ar avea un impact negativ semnificativ”.
Propunerea, așa cum este descrisă într-o scrisoare deschisă, îi „îngrijorează” pe locuitori deoarece: contravine caracterului rezidențial al zonei, crește densitatea populației și a traficului – străzile adiacente nu sunt pregătite pentru a avea un trafic suplimentar -, va avea un impact negativ asupra infrastructurii – apă-canal care vor deveni suprasolicitate.
Locuitorii mai enumeră și lipsa de spații verzi, unități școlare sau sanitare din zonă. Pe lângă strada Nandru, alte proiecte din proximitate au excedat deja regimul de înălțime și trimit în stradă sute de mașini zilnic. Aceștia acuză două administrații locale, atât Primăria Capitalei, pentru avizul de oportunitate, cât și Primăria Sectorului 5, pentru certificatul de urbanism eliberat, că săvârșesc un act de abuz de putere în cazul în care vor fi expropriați pentru extinderea drumurilor „în interes privat al dezvoltatorului și nu un interes public în beneficiul întregii comunități care locuiește în zonă”.
Potrivit lor, avizul de oportunitate din 30.08.2023 a fost emis fără să respecte principiile și regulile urbanistice.
Proprietarii de pe strada Nandru îi amintesc primarului general că s-a poziționat constant împotriva PUZ-urilor care permit construirea de blocuri în cartiere de case, considerându-le dăunătoare pentru devoltarea urbană armonioasă a Bucureștiului.
„În acest context, vă solicităm să vă respectați propriile principii și să vă opuneți ferm acestui PUZ care permite construirea de blocuri într-un cartier de case. (…) Domnule primar general, contăm pe consecvența dumneavoastră și pe angajamentul față de un urbanism echilibrat și sustenabil”, scriu ei în finalul plângerii, care nu a primit un răspuns din august 2024.
Ce răspunde Primăria Capitalei
Primăria Capitalei a confirmat, într-un răspuns pentru G4Media, demersurile începute și aprobate administrativ, în faza preliminară, pentru dezvoltarea imobiliară, fără a justifica de ce a acordat derogare de la regimul de înălțime prevăzut în Planul Urbanistic General.
Pentru un teren de 5.476 mp situat pe Strada Nandru nr. 51-53, Sector 5, proprietarii au inițiat în 2021 demersurile pentru elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) cu scopul construirii unui imobil de locuințe colective cu regim de înălțime S+P+4E, se menționează în răspunsul oferit G4Media.
Potrivit Direcției Generale de Urbanism și Amenajarea Teritoriului din cadrul Primăriei Capitalei, terenul este reglementat de Planul Urbanistic General (PUG) ca zonă destinată locuințelor individuale și colective mici, cu regim de înălțime maxim P+2. Deoarece suprafața depășește 3.000 mp, elaborarea unui PUZ este obligatorie. Totodată, Primăria Capitalei nu explică de ce acceptă creșterea înălțimii și modificarea caracterului zonei din locuințe individuale (case) în locuințe colective (blocuri).
În 2023 a fost emis un Aviz de Oportunitate, se mai arată în răspuns, care propune locuire colectivă, incluzând și funcțiuni conexe precum spații comerciale și mici dotări de cartier, cu un procent de ocupare a terenului (POT) de maximum 40%. Documentația urmează să parcurgă toate etapele legale de consultare publică, avizare și aprobare, se mai precizează în răspuns.
Autoritățile municipale informează, totodată, că de la emiterea Avizului de Oportunitate și până în prezent, elaboratorul documentației sau beneficiarii nu au făcut niciun demers pentru continuarea procedurii de aprobare a PUZ-ului.
Imagini din zona străzii Nandru, București, Sectorul 5, în proximitatea Bd. Prelungirea Ghencea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.