G4Media.ro

Bloggeri militari ruși susțin că Rusia a folosit în Ucraina „cea mai…

Captură X

Bloggeri militari ruși susțin că Rusia a folosit în Ucraina „cea mai mare bombă non-nucleară” din lume, ODAB-9000 / Ucrainenii dezmint informația

Imagini recent publicate arată cum forțele ruse lovesc un oraș ucrainean, folosind ceea ce surse pro-Kremlin au afirmat că este una dintre cele mai puternice arme non-nucleare din lume, scrie publicația americană Newsweek.

Marți dimineața, au început să circule pe mediile ruse și ucrainene înregistrări video cu o „bombă cu vid” lansată asupra orașului Vovceansk din regiunea Harkov din nord-estul țării.

Agenția de știri ucraineană InsiderUA a postat videoclipul pe canalul său Telegram, citând bloggeri militari ruși care au afirmat că bomba era ODAB-9000, o bombă cu planare de trei tone, denumită uneori „tatăl tuturor bombelor”.

În videoclip, bomba poate fi văzută coborând din colțul din dreapta sus al ecranului, explodând în orașul deja abandonat și deteriorând clădirile din jur.

 

Un canal Telegram pro-ucrainean a distribuit videoclipul, dar a declarat că muniția era bomba termobarică ODAB-3000 și că utilizarea explozibilului mai puternic era o minciună răspândită de „rasiști”, un termen ucrainean folosit pentru a se referi la membrii și susținătorii forțelor armate ruse.

O bombă termobarică sau „de vid” atrage oxigenul pentru a genera combustii intense, la temperaturi ridicate. Potrivit Revistei Internaționale a Crucii Roșii, o revistă academică axată pe dreptul internațional, elaborată de organizația umanitară, utilizarea armelor termobarice în zonele construite, civile, ar putea constitui o crimă de război.

„Milbloggeri” ruși au continuat să distribuie imaginile și să reitereze afirmațiile potrivit cărora bomba a fost ODAB-9000, pe care unul a numit-o «cea mai puternică muniție non-nucleară din lume».

„A fost luată decizia de a folosi ceva grozav în Volceansk: Bomba cu vid ODAB-9000. Prima utilizare în timpul întregului război”, a scris un alt canal pro-Kremlin proeminent.

„Mă îndoiesc că vreunul dintre [ei] a supraviețuit”, a adăugat acesta, folosind o insultă etnică pentru ucraineni.

Canalul Telegram pentru unitatea operațională și tactică (OTU) din Harkov a răspuns la afirmații:

„Informațiile privind presupusa utilizare a bombei aeriene ODAB-9000 de către forțele de ocupație ruse în Vovceansk nu sunt adevărate”, a spus acesta înainte de a face referire la o declarație dată de purtătorul de cuvânt al OTU din Harkov, Vitali Saranțev.

„Pentru utilizarea acestei muniții, este necesar un purtător adecvat, care teoretic ar putea fi, de exemplu, un bombardier strategic Tu-160, dar mișcarea unei astfel de aeronave nu a fost înregistrată”, a fost citat Saranțev. „A fost folosită o muniție cu greutate și putere mai mică, a cărei explozie a fost folosită de propagandiști pentru a crea o imagine „spectaculoasă””.

Saranțev a declarat că imaginile cu lovitura și afirmațiile potrivit cărora ODAB-9000 a provocat explozia au fost probabil menite să demoralizeze forțele armate ale Ucrainei, precum și populația locală.

Potrivit Dr. Sidharth Kaushal, Sea Power Research Fellow la Royal United Services Institute, imaginile sunt neconcludente și nu pot explica dacă bomba era, de fapt, o armă termobarică ODAB-9000 sau o bombă aeriană FAB-9000, așa cum a susținut contul X Crash Report.

Cu toate acestea, Kaushal a declarat că utilizarea bombelor cu vid în Ucraina nu a fost neobișnuită, indicând utilizarea în trecut de către Rusia a TOS-1 și TOS-2, lansatoare de rachete capabile să tragă focoase termobarice, precum și ODAB-1500.

Indiferent de modelul exact al bombei, explozia devastatoare arată impactul continuu al atacului Moscovei asupra orașelor ucrainene.

Bombele ghidate cu precizie, cum ar fi FAB-1500, au fost desfășurate împotriva părților estice ale Ucrainei cu o frecvență tot mai mare de la începutul conflictului. Oficialii ucraineni au acuzat, de asemenea, Moscova că a utilizat bombe cu vid în timpul perioadei inițiale a invaziei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.