G4Media.ro

Bloomberg: Aliații SUA din Europa susțin că Beijingul dezvoltă drone de atac…

Sursa foto: Wikimedia Commons / Tasnim News Agency – Mostafa Tehrani

Bloomberg: Aliații SUA din Europa susțin că Beijingul dezvoltă drone de atac pentru Rusia

Companii chineze și ruse dezvoltă o dronă de atac similară unui model iranian desfășurat în Ucraina, au declarat oficiali europeni familiarizați cu această chestiune, un semn că Beijingul s-ar putea apropia de furnizarea genului de ajutor letal împotriva căruia au avertizat oficialii occidentali, relatează Bloomberg.

Companiile au purtat discuții în 2023 cu privire la colaborarea pentru a reproduce drona Shahed a Iranului și au început să dezvolte și să testeze o versiune în acest an în vederea pregătirii pentru expedierea către Rusia, au declarat oficialii, care au cerut să nu fie identificați pentru a discuta informații private. Dronele chinezești nu au fost încă utilizate în Ucraina, au spus aceștia.

Furnizarea către Rusia a unei drone de atac de tip Shahed ar marca o aprofundare a sprijinului acordat de Beijing Rusiei, în ciuda avertismentelor repetate din partea SUA și a aliaților săi. Președintele Xi Jinping a încercat să prezinte China ca fiind neutră în conflictul din Ucraina, chiar dacă oficialii occidentali spun că a furnizat componente și alt sprijin forțelor președintelui Vladimir Putin.

În același timp, oficialii americani au declarat că China se abține de la furnizarea directă de arme și artilerie, ceea ce ar semnala o escaladare fără precedent și ar declanșa aproape sigur acțiuni mai ferme – cum ar fi sancțiuni – împotriva celei de-a doua mari economii a lumii. Unele națiuni cred că furnizarea de drone Rusiei în scopuri de atac ar depăși limita ajutorului letal, au declarat doi dintre oficiali.

O persoană familiarizată cu problema a declarat că evaluarea SUA este că China cântărește dacă să trimită vehicule aeriene fără pilot complet construite, dar între timp trimite kituri care pot fi transformate în drone de atac.

SUA încă nu a ajuns la concluzia că China trimite Rusiei ajutor letal, a declarat persoana respectivă, recunoscând în același timp că alte națiuni ar putea avea o interpretare diferită. China nu furnizează arme părților implicate în conflictul din Ucraina și controlează strict exporturile de articole cu dublă utilizare, a afirmat Liu Pengyu, purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei în SUA, într-un comunicat.

„În ceea ce privește criza din Ucraina, este destul de clar pentru comunitatea internațională cine face apel la dialog și luptă pentru pace și cine alimentează lupta și incită la confruntare”, a declarat Liu. „Îndemnăm țările relevante să înceteze imediat să alimenteze lupta și să incite la confruntare”.

Rusia a folosit mii de drone Shahed împotriva Ucrainei de la începutul războiului, construind chiar și o fabrică pentru a produce în masă tehnologia dezvoltată de Iran, care este relativ ieftină de construit, dar costisitoare pentru apărare. Dar Rusia se bazează în continuare pe țări precum Coreea de Nord și Iran pentru aprovizionare și pe China pentru piese și componente esențiale.

O îngrijorare este că China ar putea produce o dronă similară cu Shahed într-un ritm mult mai rapid decât Iranul sau Rusia, au declarat oficialii. Oficialii nu au identificat drona în curs de dezvoltare, dar site-urile chineze de apărare și mai multe mass-media au raportat că țara dezvoltă o dronă de atac kamikaze numită Sunflower 200, care este descrisă ca fiind similară ca aspect cu drona iraniană Shahed 136.

Bloomberg a raportat în aprilie că China furniza Rusiei imagini prin satelit în scopuri militare, microelectronică și mașini-unelte pentru tancuri, precum și o serie de tehnologii utilizate în arme sau necesare pentru producerea acestora. „China depune toate eforturile și are toate șansele să susțină că este cumva un jucător neutru în acest război din Ucraina, dar, în realitate, RPC furnizează o listă lungă de componente cu dublă utilizare, cum ar fi mașini-unelte și microelectronică, care permit Rusiei să continue acest război de agresiune în Ucraina”, a declarat marți ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, pentru Bloomberg, referindu-se la China după numele său oficial, Republica Populară Chineză.

„Aici, în cadrul NATO, ne asigurăm că putem expune faptul că Republica Populară Chineză nu mai este un jucător neutru și avertizăm China cu privire la riscul de a sprijini Rusia în acest război de agresiune neprovocat”, a spus ea.

În luna mai, ministrul britanic al apărării, Grant Shapps, a provocat o dispută cu Washingtonul atunci când a sugerat că China lucrează pentru a oferi Rusiei ajutor letal. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a declarat că, până în prezent, SUA nu au văzut China furnizând arme direct Rusiei. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat la summitul G-7 că președintele Xi i-a dat cuvântul său că nu va furniza arme Rusiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...