
Bloomberg are un început dificil cu integrarea AI în produsele sale jurnalistice
Gigantul media financiară Bloomberg a experimentat utilizarea inteligenței artificiale pentru a-și sprijini jurnalismul, însă nu fără probleme, relatează The New York Times.
Publicația a fost nevoită să corecteze cel puțin 30 de rezumate generate de A.I. anul acesta. Un astfel de incident a avut loc miercuri, când Bloomberg a publicat o știre despre tarifele impuse de președintele Trump industriei auto. Articolul a raportat corect că Trump urma să anunțe tarifele chiar în acea zi, însă rezumatul generat automat a prezentat eronat momentul în care urma să aibă loc o acțiune tarifară mai amplă.
Bloomberg nu este singura publicație care testează A.I. în jurnalism. Alte instituții media, precum Gannett, utilizează rezumate generate automat, iar The Washington Post a implementat instrumentul „Ask the Post”, care oferă răspunsuri bazate pe articolele publicate.
Totuși, problemele nu au întârziat să apară și în alte redacții. La începutul lunii martie, The Los Angeles Times a retras un instrument bazat pe A.I. după ce acesta a descris eronat Ku Klux Klan, omițând caracterul său rasist.
Bloomberg News a declarat că publică zilnic mii de articole și că „în prezent, 99% dintre rezumatele generate de A.I. îndeplinesc standardele noastre editoriale”.
„Suntem transparenți în privința corecturilor și a utilizării A.I.”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Bloomberg. „Jurnaliștii au control deplin asupra rezumatelor, atât înainte, cât și după publicare, și pot elimina orice rezumat care nu respectă standardele noastre.”
Compania a anunțat pe 15 ianuarie introducerea rezumatelor generate automat, fiecare având trei puncte principale ce sintetizează conținutul unui articol.
John Micklethwait, redactorul-șef al Bloomberg, a explicat într-un eseu publicat pe 10 ianuarie că cititorii apreciază aceste rezumate, însă jurnaliștii sunt mai sceptici. „Reporterii se tem că oamenii vor citi doar rezumatul, nu și articolul integral”, a scris el.
Totodată, el a recunoscut că „un rezumat A.I. este la fel de bun ca articolul pe care se bazează. Iar obținerea acestor articole rămâne în continuare în sarcina oamenilor”.
Printre erorile corectate de Bloomberg se numără cifre greșite, atribuiri incorecte și referințe eronate la alegeri prezidențiale din SUA.
De exemplu, un rezumat a fost eliminat pe 6 martie deoarece susținea incorect că Trump impusese tarife bunurilor canadiene în 2023, nu în 2024. Un alt rezumat, din 18 martie, despre fondurile sustenabile, a confundat fondurile active cu cele pasive, rezultând în date inexacte.
În cazul articolului despre tarifele impuse de Trump publicat miercuri, corectura a explicat că rezumatul a fost eliminat pentru că „a indicat greșit momentul unei acțiuni tarifare mai ample”, iar o versiune revizuită a menționat lipsa „atribuției corecte a informației despre momentul impunerii tarifelor”.
În ciuda acestor probleme, Bloomberg susține că feedbackul general privind rezumatele generate de A.I. a fost pozitiv și că procesul este în continuă îmbunătățire.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.