G4Media.ro

Bloomberg: Cantități fără precedent de petrol rusesc se îndreaptă spre China și…

Sursa foto: Unsplash/ Kinsey – ilustrație generică

Bloomberg: Cantități fără precedent de petrol rusesc se îndreaptă spre China și India

Un volum record de ţiţei rusesc este încărcat în petroliere, cantităţi fără precedent urmând să ajungă în India şi China, în condiţiile în care alte state au restricţionat importurile, din cauza războiului din Ucraina, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Între 74 şi 79 milioane de barili de ţiţei din Rusia (membru în grupul OPEC+, compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători) s-au aflat săptămâna trecută în tranzit şi în depozite plutitoare, mai mult decât dublu faţă de nivelul de 27 milioane de barili de ţiţei în februarie, înainte de invadarea Ucrainei, arată datele analiştilor de la Kpler. Aceştia susţin că Asia a depăşit Europa, fiind pentru prima dată cel mai mare cumpărător luna trecută, iar decalajul se va adânci în mai.

Datele indică cum a fost modificat comerţul energetic global de război, în condiţiile în care Marea Britanie, SUA şi multe companii din UE au refuzat să cumpere ţiţei rusesc, forţând Moscova să caute cumpărători în Asia. India şi China au importat milioane de barili de ţiţei din Rusia, profitând de discounturile ridicate.

„Unii cumpărători interesaţi din Asia sunt motivaţi mai mult economic decât de o poziţie politică, SUA urmăresc cu atenţie achiziţiile Indiei de ţiţei rusesc, deci acest flux s-ar putea confrunta cu riscuri”, susţine Jane Xie, de la Kpler.

Cantităţile combinate de ţiţei rusesc care au ajuns la principalii cumpărători din Asia – India şi China – au atins în aprilie un nivel record, în special în urma creşterii achiziţiilor din India, apreciază Xie.

Petrolierele fac astfel călătorii mai lungi din porturile ruseşti către Asia, în loc să meargă în Europa, în mod obişnuit o călătorie dus spre China durează aproximativ două luni.

La 26 mai, era transportată pe apă o cantitate de aproximativ 64,3 milioane de barili de ţiţei din Rusia, faţă de 24,7 milioane de barili de ţiţei la finalul lunii februarie, arată datele Kpler.

Sursa foto: Unsplash/ Kinsey – ilustrație generică

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

23 comentarii

  1. Asa ar trebui dar nu ai cum sa bagi china si India sub sancțiuni.

  2. Ingenios: prin sancțiuni am create o criza de energie, care a crescut substanțial prețul petrolului si gazului, deci ruznacii primesc mai multi bani pentru exporturilor lor.

    • Sper că eşti doar naiv, deşi nu cred.
      Ruşii dau petrolul pe mai nimic fiindcă au nevoie de valută, ca să mențină artificial o rublă aparent puternică, dar netranzacționabilă. Dacă ar avea şi de la ăştia tupeul să ceară să fie plătiți în ruble la cursul pretins de ei în momentul ăsta, şi-ar închide şi ultima uşă spre lume.

    • ingenios: cum sa mintim prin omisiune. chinezii iau petrolul rusesc la pret foarte mic. de aia il si iau ca nevoie nu au. dar cand esti repetent la economie…..

    • @andrei – sigur mai @andrei, chinezii nu au nevoi de petrol, asa este. Funcționează cu suc de păpădie.

    • Walter, rubla nu este menținută puternic prin economie, ci prin masuri dictate. Figurând cu o rubla așa-zis puternica, prin exportul în moneda de facturare, pentru intern, e un oarecare avantaj. Problema este la importuri. Atunci paritatea nereala își arata colții. Dar având în vedere ca majoritatea tarilor nu mai exporta nimic la rusi, efectele sunt deja vizibile. Acum rusii beau Caca Cola sau alte aberații…

  3. Fii si tu mai subliminal Oier Unu. Nu te mai repezi ca cur ca…

  4. Turbează trolii nespălați iubitori de obiele ciolovece. URMEAZĂ DESFIINȚAREA PETRODOLARULUI CÎT MAI CURÎND!!!!!

  5. Daca UE+US trece de criza asta de hidrocarburi fosile va stăpâni lumea!
    Nu este un secret că sunt pe terminate, dar dacă poți avea o societate complexă fără ele, toată planeta va dori tehnologia!

  6. in numele tai ia deciziile putin, lasa vrajelile!

  7. Una e să transporti pe conductă și alta pe vapoare.
    Nu au nici vapoare de transportat cât vindeau ei spre Europa.
    Un vapor face 1 luna pe drum și transporta 300k de m3, față de 8 mil pe zi cât exporta spre Europa.
    Și preț mai mic, plus asigurare de transport, plus volum mai mic.

  8. Sfat pentru „analistii” de tastatura. Petrolul se tranzactioneaza in dolari, peste tot. Rusia trebuie sa schime dolarii, in ruble. Nu prea au ruble de unde sa mai scoata. De aia il si vand asa de ieftin, ca nu-l cumpara nimeni.

  9. ehe..cumpara China si India. Si cine impiedica aceste doua tari sa tranzactioneze cu tari din UE, etc. Practic, Rusia vinde la preturi mici si-si rezolva problemele urgente; China si India fac stocuri si pot vinde mai departe acest petrol la preturi avantajoase pentru ele catre tarile UE, SUA etc.
    Sunt curios cum o sa reglementeze americanii si europenii petrolul care poate fi revandut de chinezi si indieni

    • Auzi, vinde către SUA care e principalul producător, ireal. Tu știi ce înseamnă să aduci din India petrolul? Cât costa și cât de ineficient e? Când poți sa aduci mai aproape din orientul mijlociu?

  10. Daca ne-ar spune Bloomberg si la ce pret se vinde, ar fi jurnalism adevarat.
    Inteleg ca productia de petrol a rusiei a scazut cu o treime.

  11. Eee…pardon de scuzați…UE merge pe electric!!!

  12. Sunat la băieți să-i deturneze până la un port neprietenos.

  13. Nu funcționează împotriva Rusiei.
    1 pana în aprilie deja au câștigat cât alte dați într-un an.
    2. Uniunea spunând ca taie țițeiul rusesc s ajutat pe rusii făcând sa crească repede preturile la energie.
    3. Europa nu poate produce competitiv fără energie ieftina și abundenta
    4. Ce nu cumpăra Europa cumpăra alte tari unde o sa crească competicvitatea și rămânem în urma.
    5. Sancțiunile ar trebui sa ne afecteze pe noi mai puțin decât pe rusii. Momentan este invers!
    Rusii au energie mâncare și materii prime.
    Lumea are nevoie de toate pt economie.
    O sa fie interesant sa vedem ce face Eu când se trezește cu milioane de africani care vin în Eu ca le este foame…

  14. Dar un referendum sa îți dam cuie nu vrei tu?

  15. Daaa…. Ce prosti! Sa cumpere mai ieftin. Nu-i înțeleg. De ce sa nu cumpere mai scump la ordinul SUA? Auzi, ce nesimțiți! India și Pakistanul, (împreună!!!!), construiesc un gazoduct până la ruși. Și au interzis exportul de grau și zahăr…. Pai când se mai întâlneau ei cu preturile astea? Concluzia e una singura: ei sunt prosti și noi deștepți.

  16. Aștept momentul în care China și India vor fi pline de petrol ieftin (nu mai durează), ce vor mai face ciolavecii cu al lor? 🤔🤔🤫🤫🤫