Bloomberg: Criza energetică europeană, șansa de aur a Rusiei / Vladimir Putin vrea să pună presiuni pe Uniunea Europeană pentru a rescrie regulile pieței de gaze naturale / Primul pas – aprobarea rapidă a Nord Stream 2
Președintele rus Vladimir Putin vrea să pună presiuni pe Uniunea Europeană (UE) pentru a rescrie unele dintre regulile pieței sale de gaze după ani de ignorare a preocupărilor Moscovei, pentru a le îndepărta de la stabilirea prețurilor la contracte pe termen lung, favorizate de Gazprom, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
De asemenea, Kremlinul face presiuni pentru aprobarea rapidă a controversatei conducte Nord Stream 2 către Germania pentru a spori livrările de gaze.
Putin urmează a susținut un discurs miercuri la conferința Săptămânii Energiei Ruse de la Moscova. Pe fondul unor fluctuații zilnice record de până la 40% din prețurile gazelor europene, el a făcut o intervenție calculată pentru a calma piața săptămâna trecută, spunând că Gazprom poate spori aprovizionarea pentru a ușura lipsurile.
Cu toate acestea, chiar și atunci când Kremlinul îl consideră pe Putin ca salvator al energiei Europei, Rusia nu are iluzia că va obține concesii politice din partea UE sau va ușura relațiile tensionate ca urmare a crizei, potrivit unui oficial guvernamental și unui consilier politic apropiat de președinție.
„Putin simte o oportunitate din criză”, a spus Andrei Kortunov, șeful Consiliului pentru afaceri internaționale ruse, fondat la Kremlin. „Rusia dorește să împiedice UE să împiedice certificarea Nord Stream 2 și să înceapă discuții asupra prețurilor stabile pe termen lung pentru gaz”, a mai spus el.
Rusia s-a opus de mult timp să ofere pieței o pondere mai mare în stabilirea prețurilor, preferând să se bazeze pe contracte pe termen lung mai puțin volatile, care ar putea limita o parte din pierderile neperformante atunci când prețurile sunt ridicate, dar oferă protecție slăbită atunci când acestea scad. Cu toate acestea, liberalizarea pieței gazelor din UE a forțat Gazprom să-și adapteze formulele de stabilire a prețurilor.
„Cumpărarea gazului la prețuri rezonabile este, bineînțeles, bună”, a declarat directorul general adjunct al Gazprom, Elena Burmistrova, la Forumul Internațional al Gazului din Sankt Petersburg, pe 7 octombrie. „Dar este chiar mai bine să știm exact în avans cât va costa în o lună, un sfert și un an”, a mai zis ea.
Putin acuză oficialii „snobi” ai UE pentru declanșarea crizei energetice
Vladimir Putin a acuzat parțial criza energetică de oficialii și consilierii „snobi” ai UE despre care a spus că au pus presiuni asupra schimbării prețurilor„și nu vor să audă nimic altceva”.
Liderii UE vor discuta despre creșterea prețului gazului și despre măsurile de reducere a impactului acestuia la un summit de la Bruxelles săptămâna viitoare.
Europa se bazează pe Gazprom pentru aproximativ o treime din aprovizionarea cu gaze naturale. Există opțiuni limitate pentru livrări din alte surse, cum ar fi gazul natural lichefiat. Odată cu apropierea rapidă a iernii, Europa poate deveni și mai dependentă de Rusia pentru aprovizionarea suplimentară, în încercarea de a evita lipsurile când vine vremea rece.
Rusia încă injectează gaze în instalațiile de depozitare interne și va finaliza procesul până pe 1 noiembrie, a declarat miercuri reporterilor la Moscova, adjunctul ministrului energiei, Evgeny Grabchak. Țara are acum suficient gaz în depozit pentru a trece peste iarnă și, deși nu se așteaptă la vreme mai rece decât media ultimilor ani, este pregătită pentru aceasta, a spus el.
Vicepremierul Alexander Novak, care supraveghează politica energetică a Rusiei, a declarat marți că o tranziție pripită de la sursele tradiționale de energie către surse regenerabile a contribuit la criza aprovizionării Europei. Săptămâna trecută, el i-a spus lui Putin că aprobarea rapidă a Nord Stream 2 pentru livrarea de gaze ar da „un semnal pozitiv” piețelor.
Achiziții comune
La rândul său, UE speră că criza gazului este un fenomen pe termen scurt. Se axează pe ajutarea statelor membre să treacă iarna grea – cu prețuri stabilite să rămână ridicate și cu riscul ca Nord Stream 2 să nu fie gata de deschidere luni de zile. Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat marți că stocarea subterană a gazului în regiune era la aproximativ 75% din capacitate, mult mai mică decât în ultimul deceniu, dar adecvată pentru a acoperi cererea.
De asemenea, UE urmează să exploreze posibilitatea achizițiilor comune de gaze de către statele membre pentru a consolida efectul pârghiilor de cumpărare cu state terțe, urmând ca o decizie să fie conturată miercuri.
Înseamnă că este puțin probabil ca blocul comunitar să ia măsuri iminente pentru a ține seama de orice acțiuni ale lui Putin, mai ales având în vedere tensiunile în curs de desfășurare cu privire la probleme precum Belarus și Ucraina.
În prezent, aproximativ 20% din aprovizionarea cu gaz europeană a Gazprom este legată de prețurile petrolului, în timp ce puțin peste 50% sunt evaluate fie cu prețuri cu o zi înainte, fie cu o lună înainte, a scris Ron Smith, analist specializat în petrol și gaze de la BCS Global Markets, într-o notă vineri, după un webinar cu managerii Gazprom.
Rusia dorește să restabilească legătura cu prețurile petrolului în contractele de gaze și să se îndepărteze de prețurile spot la care UE a insistat din ce în ce mai mult în ultimii ani, au declarat cei doi oameni familiarizați cu această chestiune. Gazprom a început deja să umple Nord Stream 2 cu gaz și dorește ca autoritățile de reglementare europene să o facă operațională cât mai curând posibil, au spus ei.
Suplimentarea stocurilor
Exporturile Gazprom către Europa s-au apropiat de un record în prima jumătate a acestui an, dar au scăzut în septembrie, tocmai când UE se lupta să suplimenteze stocurile. Rusia și-a reaprovizionat propriile stații de stocare, provocând suspiciuni că ar reține rezervele.
Kremlinul a respins acuzația, insistând că Rusia își îndeplinește toate obligațiile contractate ca partener energetic de încredere. Cancelarul german Angela Merkel a oferit sprijinit afirmațiile săptămâna trecută, spunând că Rusia „poate livra gaze numai pe baza obligațiilor contractuale”.
Gazprom a început să pompeze gaz din rezervele sale pentru a reduce prețurile în creștere și dorește să colaboreze cu țările europene pentru a calma piața, a declarat marți vice-ministrul de externe rus, Serghei Ryabkov, într-un interviu acordat BBC.
„Gazprom sărbătorește o mare victorie. Acesta este momentul perfect pentru a valorifica situația”, a declarat Stanislav Tsygankov, fost șef al departamentului de afaceri internațional al companiei.
Sursa foto: Twitter/ President of Russia
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii