G4Media.ro

Bloomberg, despre situaţia Covid-19 în România: Spitalele, la fel de înspăimântătoare precum…

Sursa foto: Silvia MARCU / Agerpres

Bloomberg, despre situaţia Covid-19 în România: Spitalele, la fel de înspăimântătoare precum coronavirusul

Mai mult de cincizeci de apeluri au fost necesare pentru ca un medic să localizeze epidemiologul local, când au fost depistate primele cazuri de infectare cu Covid-19 în România, luna trecută, numeroşi angajaţi din sistemul sanitar au fost testaţi pozitiv, măsurile de siguranţă nu au fost respectate, iar faptul că pentru Sănătate au fost cheltuiţi cei mai puţini bani în ultimele decenii este evident acum, în plină criză sanitară, scrie Bloomberg, citat de News.ro.

Sistemul naţional de sănătate este cel mai puţin pregătit din Uniunea Europeană, iar România a înregistrat cea mai mare creştere a numărului deceselor între ţările est-europene.

În judeţul Suceava au fost înregistrate mai multe decese decât în Polonia, Ungaria şi Cehia la un loc.

„Nicio măsură de siguranţă nu a fost respectată”, a spus chirurgul plastician Mircea Dinu Bordiniuc, care lucrează la spitalul din Suceava şi care are o formă uşoara de Covid-19. „Ne-a fost dată câte o mască pe zi, iar unii dintre colegi nici măcare asta nu au primit. Unii dintre pacienţi au fost externaţi fără a fi testaţi. A fost descoperit, după decese, că unii erau infectaţi. A fost un lanţ de decizii proaste”.

În articolul publicat vineri este subliniat şi faptul că mulţi medici au demisionat de la izbucnirea epidemiei în ţară.

„România cheltuieşte mai puţin pentru sănătate decât oricare alt stat membru UE, are cea mai mare rată a mortalităţii din cauza bolilor tratabile şi una dintre cele mai scăzute speranţe de viaţă din Blocul Comunitar. Guvernul a construit un spital în trei decenii”, scrie Bloomberg.

După ce mii de medici şi asistenţi medicali au părăsit ţara în ultimele decenii pentru a munci în Italia, Franţa sau Spania, „sistemul sanitar ucide pacienţi în cea mai coruptă regiune europeană”.

„Trebuie să luăm în considerare că evoluţia virusului este departe de a fi atins vârful”, a spus Vlad Mixich, expert în politici de sănătate şi membru al European Agency for Safety and Health at Work. „Sistemul îşi va atinge maximul de anduranţă mai repede decât în alte ţări”.

Dintr-o populaţie de aproximativ 19 milioane de locuitori, cele mai multe cazuri – peste 700 – au fost depistate în Suceava. Dintre aceşti bolnavi, 200 sunt medici şi asistenţi. Toţi cei 100.000 de locuitori ai oraşului se află în carantină.

Din totalul cazurilor, 13% sunt reprezentate de personal medical, mai mult decât în China şi Italia, dar mai puţin decât în Spania (15%).

sursa foto: Agerpres/ Silvia Marcu

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Romanii n-au descoperit inca votul, ceea ce le da mana libera mafiilor PSD, PNL etc.

  2. Toti vorbesc de Romania … vorba aia cu capra din ograda vecinlui…se pare ca nu vad se este in SUA..Italia si Spania…

    • Noi nu ajuns la gradul lor de infectare, încă. Atunci poti compara situațiile….dacă mai rămâi sa scri aici!

    • Nu mai pot de grija altora. Ca capra raioasa. Ii pica coada de raie si ea tot sus o tine.

  3. Multumim, Bloomberg!
    Perfect, mai bine de atat nu pot fi descrise Spitalele din Romania!
    Sa iasa dl Raed Arafat, Responsabilul DSU sa ne explice CUM a Pregatit el Romania din 2014 incoace, de cand Ponta l-a numit in fruntea DSU, sa spuna DACA el STIE ca Spitalele din Romania „sunt mai periculoase decat COVID”!
    Pariez ca DUPA Covid NU vor schimba NIMIC, fix ca DUPA Colectiv: dl Raed Arafat va ramane bine mersi in fruntea DSU, iar Spitalele vor ramane tot asa, cu Dotari lipsa, Medici si MAI lipsa si cu Bacteriile in voie…

    • … si mai ales cu aceiasi doctori incompetenti, cu salariile marite la gramada, fara nici o evaluare profesionala.
      Vad ca lumea se sfieste sa pomeneasca de incompetenta corpului medical, desi e o problema mult mai grava decat lipsa de dotari.
      Spitalele romanesti au ajuns adevarate abatoare mai ales din cauza incompetentei: diagnostice gresite, proceduri gresite, malpraxis la greu si colegiul medicilor care pune repede batista pe tambal.
      Doctorii buni, capabili au plecat din tara. Au ramas „somitatile” plagiatoare si caratorii de genti, baietii cu examenele luate pe spaga, cei care au facut medicina pentru un singur motiv: plicul.

    • @fara_varan: Medicii COMPETENTI au plecat, se vorbeste de vreo 15000 de Medici plecati, e clar ca au plecat cei mai BUNI, in special cei cu Specializari cautate: ATI, Infectioase, Oncologi, Cardiologi, multi Medici de familie…
      De ani de zile, Vasile Barbu Presedintele Asociatiei Nationale pentru protectia pacientilor din Romania AVERTIZEAZA ca pleaca Medicii cei mai buni din ATI, Oncologie, Cardiologie…
      Ieri, parca, Plenul Camerei Deputaților a adoptat vineri, prin vot online, în calitate de for decizional, un Proiect de lege care modifică Legea Salarizării astfel încât o parte din angajații din sistemul medical-sanitar vor primi de la 1 iulie 2020 salarii majorate.
      Legea se referă la următoarele categorii:
      farmacist
      biolog
      biochimist
      chimist
      fizician
      psiholog

      Astia sunt amaratii aia NEBAGATI in seama de Olguta, cand a marit Salariile MEDICILOR, amaratii astia sunt BUNI acum, cititi cat au PROTESTAT astia in 2018, va amintiti!
      NU i-a bagat nimeni in seama, AZI majoritatea PSD-ALDE-PRO Romania ii gaseste ca sunt NECESARI si buni de marit Salariile!

      7 Martie 2018: „De ce Guvernul nu le-a mărit salariile biologilor, biochimiștilor și chimiștilor.
      Zeci de biochimişti de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati din Botoşani au protestat, miercuri, în faţa unităţii medicale, în semn de nemulţumire faţă de modul discriminatoriu în care sunt tratați prin aplicarea Legii salarizării unitare în sistemul bugetar. Un protest similar a avut loc și la Craiova.
      Prim vicepreşedintele SANITAS, Iulian Pope, a declarat, pentru Jurnalistii.ro, că biologii și biochimiştii nu au fost incluşi așa cum ar fi trebuit în legea salarizării personalului medical pentru că nu s-a ținut cont că au studii superioare.
      “În primul rând nu au fost incluşi aşa cum trebuie în legea salarizării. Sunt derapaje în cazul încadrării în ierarhia familiei ocupaţionale. Biologii, biochimiştii, moaşele au salarii apropiate de un infirmier decât de un medic. Nu s-a ţinut cont că aceştia au studii superioare. Dincolo de aceste lucruri, mai avem probleme cu aplicarea legii salarizării etapizate. Avem moaşe cu studii superioare care nu vor primi mărirea de salariu de la 1 martie”, a explicat Iulian Pope.
      Protestatarii de la cele două spitale contestă actul normativ adoptat de Guvern care prevede majorarea, de la 1 martie, a veniturilor cadrelor medicale, cu excepţia biologilor, biochimiştilor, chimiştilor şi a personalului auxiliar din laboratoarele medicale.”

      22 Martie 2020: „Biologii, biocimiștii, chimiștii și kinetoterapeuții, care au acuzat inechități salariale grave încă de acum 1 an, de la intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării și creșterea salariilor din sistemul sanitar, au RAMAS DEFINITIV pe DINAFARA Creșerilor salariale. Parlamentul a RESPINS, săptămâna aceasta, propunerile de modificare a legii salarizării formulate de Ministerul Sănătății și de Comisia de Sănătate din Camera Deputaților, ce urmau să CORECTEZE inechitățile salariale.”

      Rusine!

    • A-propos, zilele trecute PSdeii se bateau in piept cu tot felul de masuri populiste, p-asta cu Cresterea salariilor la biologi adoptata VINERI in Camera Deputatilor camera decizionmala, NU au anuntat-o, am citit intamplator, nu au iesit Olguta, Ciolacu, Dancila, NIMENI sa se laude!