G4Media.ro

Bloomberg: Discrepanțele din Europa pe tema vaccinurilor lasă cu mult în urmă…

sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Bloomberg: Discrepanțele din Europa pe tema vaccinurilor lasă cu mult în urmă țările sărace din Est. Bulgaria și România – principalele codașe în privința vaccinării

În această săptămână, Uniunea Europeană a salutat atingerea unui important obiectiv, respectiv, vaccinarea a 70% din populație, dar, în țările mai sărace ale organizației, rata nu a ajuns nici măcar la un sfert, arată o analiză Bloomberg, preluată de Rador.

Cifrele din Bulgaria ies cel mai mult în evidență, dar ilustrează și marile disensiuni dintre Est și Vest, disensiuni care s-au adâncit în ultimele luni. În Bulgaria a fost vaccinată cu ambele doze numai 20% din populație, iar, în România vecină, procentul este de 32%. Prin comparație, Germania, Franța, Olanda, Spania și Irlanda depășesc un procent de 70%.

Marea diferență se datorează în parte campaniei agresive – și uneori, controversate – din țările occidentale, mai ales din Franța, unde vaccinurile au fost promovate în forță. Dar asta reflectă și corupția, dar și neîncrederea adânc înrădăcinată a autorităților din unele țări din Est, precum și temerile legate de siguranța vaccinurilor.

Potrivit unui sondaj al celor de la Eurobarometru, apărut în luna iunie, aproximativ 23% dintre bulgari nu vor să fie vaccinați, comparativ cu media de 9% din UE. Încrederea în guvernele respective este cea mai redusă din UE.

Dacă numărul redus al vaccinărilor a dus la o creștere a numărului de cazuri, asta va avea repercusiuni economice, ar contribui la reducerea resurselor din spitale și ar crea greutăți firmelor de afaceri, subminând totodată capacitatea lor de a atrage turiștii atât de doriți în stațiunile de la Marea Neagră.

Rata cazurilor de coronavirus din Bulgaria la nivelul a 14 zile se situează în jurul cifrei de 190 la 100000 de locuitori, sub media UE. Dar numărul deceselor depășește 30 la 100000, potrivit ECDC, peste triplul celor din UE.

Marea diferență dintre Est și Vest în privința vaccinurilor este unul dintre principalele motive pentru care pandemia s-a răspândit în Europa. Există totodată diferențe și în privința situației materiale și a vârstei, diferențe care, potrivit declarațiilor Consiliului European pentru Relații Externe, “vor persista pe continent încă mulți ani de-acum încolo”.

“Pe măsură ce Europa se confruntă cu consecințele mai îndelungate ale pandemiei, aceste diferențe în materie de experiență se vor transforma dintr-o disensiune tacită într-una majoră“, se arată într-un raport din această săptămână. “Asta ar putea avea implicații profunde pentru câteva dintre cele mai mari proiecte din Europa”, inclusiv în privința circulației și în privința planului de redresare valorând miliarde de euro.

Deși vaccinarea merge mai bine în Slovacia, Croația și Slovenia – aproximativ 50% – toate aceste trei țări se situează încă sub media UE. Ungaria este singura excepție din regiune, cu 65%.

Joi, Bulgaria a anunțat noi restricții pentru baruri și restaurante, încercând astfel să limiteze răspândirea virusului. Dar, în pofida numărului crescând de spitalizări și decese, premierul Stefan Ianev a exclus vaccinarea obligatorie. “Este dreptul fiecăruia să decidă cum să-și gestioneze propria viață și sănătatea personală”, a declarat el în această săptămână.

Guvernul interimar a deschis centre de vaccinare în mall-uri și în parcuri, dar autoritatea lor este extrem de limitată. Țara se confruntă cu o instabilitate politică și se îndreaptă spre o a treia rundă de alegeri în acest an după ce partidele au eșuat de mai multe ori în eforturile lor de a forma un guvern.

Lipsa de cereri în materie de vaccinuri a silit guvernul să vândă sau să doneze mii de vaccinuri altor țări înainte ca ele să expire. România trimite și ea vaccinuri în străinătate.

“Numărul mare de decese datorate coronavirusului este îngrijorător”, a declarat, joi, ministrul bulgar al sănătății, Stoicio Kațarov. “În materie de vaccinare, ăsta este reversul medaliei. Ultimul loc în privința vaccinării este în primul rând o problemă de moralitate. Asta e legătura logică”.

Traducerea Rador: Alexandru Danga / sursa foto: Facebook/ Nicușor Dan

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. Noi vrem sa ne imunizam natural, este cea mai buna imunizare, noi nu ne imunizam cu vaccinuri neaprobate si care nu dau 100% imunizare ca cea naturala!
    Chiar daca umplem ATI, chiar daca mai crapa unii dintre noi, vrem sa facem treaba cum trebuie!
    Succes sosocati!

    • Te certi constant cu sosocati imaginari. Oamenii astia există doar in mintea ta slabă si căutătoare de conflict. Libtarzii nu pot sa suporte că alți oameni gândesc diferit de ei. Ce spui sa mai lasi cinismul si sa nu iti dorești să moară conaționalii tăi? Esti dizgrațios

    • România nu este săracă, ci sărăcită, în primul rând de instituţiile care fac Educaţia Adulţilor: literatură de popularizare (broşuri ştiinţifice) cum scoteau interbelicii şi comuniştii, televiziuni didactice, nu ştiriste de garsonieră, să avem, şi nişte cămine culturale vii, unde profesorii şi doctorii să explice poporului şi politicienilor cum Napoleon a ordonat vaccinarea obligatorie a Franţei contra variolei, nelăsând presei decât libertatea de a publica ce spun savanţii, şi cum marele Victor Babeş apăra la noi, prin vaccinare, pe cetăţenii muşcaţi de câinii turbaţi, cu sau fără stăpân.

    • Camelia, lumea în ziua de azi e mai informata ca acu’ 210 ani. Și co.vidu’ nu-i variola. Normal ca au acceptat când au văzut rezultatele antivariolicului. Se murea cam 30-50% din infectari. Nu 2% sau 0,5% (admițând ca au fost de 4 ori mai multi care nu au știut ca au covitu’)

    • Acu 210 ani… variola nu e covrigi.
      Fiind eradicata, variola, sa ne ferească sa înceapă sa apara. Sa vezi atunci înghesuială….

  2. 93% din ATI sunt nevaccinati, probabil daca mai filtram si paia cu vaccinari false care tot incep sa iasa o sa crestem la 99% ca altii.
    Noi tot facem comparatii, am ajuns la 1500 pe zi, azi o dam cu 1700 si 350 ATI si o sa crestem pana crapam fara locuri la ATI.
    Noi rupem in saracie dar ne dam inteligenti.
    Cum ne umplem de infectati, o sa suni si nu o sa iti mai raspunda nimeni, salvarea nu va mai veni acasa ca nu face fata, e perfect. Cine se chinuie, sosocatii!
    Te duci in ATI slabe sanse sa mai scapi si daca scapi mai iei si o nozocomiala sa fie la pachet.
    Unde este evolutia? Pupam niste icoane si trece!

  3. @010
    Ce dracu faci spume asa..lasa-i sa moara pe „sosocati” chiar nu merita…daca-i urăști asa de mult..de ce i-ai vrea salvați??tu esti semivaccinat(erai total..dar na..vine a 3 a) ..ai grija de tine ..de voi..astia cu IQ-ul peste 200..voi sunteti evolutia si progresul
    Ps : Incerca sa stai cat mai mult cu gura inchisa..varianta noua..mumu…e foooarteeee contagioasa..si mai nou intra prin toate orificiile.LOVE YOU🥰😷

  4. Tot Bloomberg remarca si urmatoarele:
    https://bloom.bg/3gTZi5N
    https://bloom.bg/3tfw5au

    Qatar a publicat rezultatele eficientei Pf1zer. Practic, vaccinatii au o oarecare protectie 2 -3 luni, in rest sunt ca si nevaccinati. Acolo circula variantele Alpha si Delta.
    https://bit.ly/3DJ7JKZ

    • „But exactly how often isn’t clear, nor is it certain how likely they are to spread the virus to others.” Se infectează prin lungimea de unda. Vaqinatii „rezoneaza” între ei. 🤔😄

  5. La ultimul link nu ma lasă să întru. Zice ca aceasta pagina pbs.timing nu poate fi gasita.

    • https://tinyurl.com/33yn3wu2

      Alt studiu american, o persoana vaccinata si infectata cu varianta UK poate gazdui virusul 5-32 zile. Urmeaza teste pnetru Delta.
      https://tinyurl.com/r487x6e6

    • Multumesc

    • Îmi „traduce” cineva? Adică după 6 luni, teoretic, suntem toți la fel? Adică și cei vaq au simptome dar le ignora și în loc sa se izoleze pana le trece ies în lume și împrăștie la toți (și vaq și nevaq)? Și deci vaqul e tratament de urgenta ptr că alte medicamente „cică nu exista” si nu sunt lăsate pe piață și de-aia trebuie sa ne țepăm?

  6. Bloomberg. Știu deja autorul înainte sa citesc articolul.

  7. Hai ca mai au si vaxerii 2 luni (le expira „inocularea”) dupa care vine mumu si delta la pachet. Sa vezi atunci cum sare portalul de vaccinare in aer. Deja „specialistii” au inceput sa graiasca pe la colturi ca oricat ai vaxina, virusul asta e asa „alunecos” ca in veci n-o sa avem imunitatea de turma. Deci, vax, vax, vax, vax pana la ceruri.