G4Media.ro

Bloomberg: Fondul de redresare al UE riscă să fie întârziat de certurile…

sursa foto: G4Media.ro

Bloomberg: Fondul de redresare al UE riscă să fie întârziat de certurile oficialilor din România

Certurile din statul UE cu cea mai mare volatilitate politică amenință să întârzie aprobarea pachetului de redresare post-pandemie de 800 de miliarde de euro al blocului, scrie publicația americană Bloomberg.

Coaliția de guvernare și opoziția din România sunt departe de a fi ajuns la un consens în privința ratificării în parlament luna aceasta a Fondului de Redresare, fiind necesară o majoritate de două treimi.

Țara e unul dintre cei șapte membri UE care nu au aprobat încă finanțarea, fapt ce ar permite ca banii destinați economiilor lovite de pandemie să înceapă să curgă. UE ar dori ca toate parlamentele naționale să ratifice decizia până în iunie. Numai după ce toate cele 27 de parlamente naționale vor fi aprobat fondul va putea Comisia Europeană să emită datoria comună prin care se vor finanța plățile din pachet.

Sursa blocajului din România sunt social-democrații din opoziție. Partidul cere guvernului să permită dezbateri parlamentare pe tema planului de redresare național – un lucru pe care executivul nu e obligat să-l facă. Coaliția de guvernare nu va ceda la această solicitare, pe care o consideră un șantaj, au afirmat două persoane familiare cu poziția guvernului.

Neînțelegerile dintre cele două tabere au dus deja, în martie, la anularea unei ședințe pentru ratificare. Guvernul trebuie să obțină minim 50 de voturi de la parlamentarii opoziției pentru ca legea să fie aprobată, pe lângă cele 261 de voturi de care dispune.

Social-democrații vor avea vineri o întrunire pentru a-și stabili poziția.

În timp ce conflictul încă e în curs, guvernul poartă încă discuții cu Comisia pe tema includerii proiectelor de infrastructură și irigare în planul său de cheltuieli din cadrul fondului de redresare. Premierul Florin Cîțu a declarat că va discuta chestiunea cu ocazia unui dineu de lucru la care va lua parte marți împreună cu președinta Comisiei, Ursula von der Leyen.

Sursa: Bloomberg / Articol de Andra Timu și Irina Vilcu / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Au nevoie de 50 de voturi de la opozitie, dar in schimb nu vor nici sa discute planul!

    • „TRANSPARENTA” era cuvantul magic de pe buzele pdl und usr et +/- !

      S a opacizat de tot, dupa limbile date…

      Vor sa faca exact ca basexu cand a luat banii de la fmi

      Nu stim ce s a intamplat cu ei – oficial.

      Banii au ajuns la BNR care a cumparat actiuni la banci din USA, adica a dat lichiditati americanilor, iar noi, ROMANII, am strans cureaua.

      E limpede ca lumina zilei, ca Blbanii astia de la ueSS vor veni cu dedicatie, cu anumite conditii, adica pt anumite firme, altel de ce nu se discuta ?!

  2. Planul e public si actualizat periodic: https://mfe.gov.ro/pnrr/
    Nu pricep de ce PSD il blocheaza sau ce nu ii convine … poate foamea mare de contracte cu dedicatie ….

  3. slabe sanse sa se blocheze legea asta. mai sunt „independenti”, AUR fix pentru genul asta de manevre a ajuns in parlament.

    doi la mana, aprecierea Bloomberg despre stabilitatea politica din Romania este ridicola in conditiile in care exista tari precum Belgia care nu au fost in stare ani de zile la rand sa formeze o coalitie de guvernare. iar in regiunea asta stabilitatea politica nu este semn ca lucrurile merg bine, ci ca lucrurile regreseaza. din punctul asta de vedere, vorba administratia americane, Romania este furnizor de securitate si stabilitate in regiune, tocmai pentru ca puterea nu a putut fi acaparata de o singura tabara.