G4Media.ro

Bloomberg: Iranul a furnizat drone de atac armatei sudaneze

Sursa foto: Wikimedia Commons – farsnews.ir / Hadi Hirbodvash

Bloomberg: Iranul a furnizat drone de atac armatei sudaneze

Iranul a furnizat drone de atac armatei sudaneze, luând parte la un război civil dezastruos alimentat de grupări proxy dornice de acces la Marea Roșie, care a provocat strămutarea a milioane de persoane și riscă să destabilizeze întreaga regiune, potrivit unor înalți oficiali occidentali, citați de Bloomberg.

Intervenția Iranului în conflictul care durează de nouă luni de partea armatei, care a pierdut zone întinse de teritoriu în favoarea unui grup paramilitar care ar fi susținut de Emiratele Arabe Unite, crește miza pentru țara nord-africană, care se află deja în pragul foametei. De asemenea, subliniază importanța celor 400 de mile de coastă a Sudanului la Marea Roșie, unde țări precum China, Rusia și Turcia se luptă pentru acces.

Faptul că Iranul furnizează drone și alte tipuri de sprijin material armatei sudaneze este „acceptat pe scară largă în comunitatea diplomatică”, a declarat Alan Boswell, director de proiect pentru Cornul Africii la International Crisis Group. „Recâștigarea unui aliat în Sudan, în special de-a lungul Mării Roșii, ar fi o victorie majoră pentru Iran, dar va speria alte puteri regionale și occidentale”.

Sudanul a primit transporturi de Mohajer-6, un avion monomotor fără pilot la bord fabricat în Iran de Quds Air Industries care transportă muniții ghidate cu precizie, au declarat trei oficiali occidentali, care au solicitat anonimatul pentru a divulga informații sensibile. Analiștii care au examinat imaginile din satelit au confirmat prezența dronei în țară.

Potrivit oficialilor americani, Mohajer-6 este capabil să efectueze atacuri aer-sol, război electronic și țintire pe câmpul de luptă. Nu este clar ce impact ar fi putut avea în Sudan.

Înarmarea Sudanului ar consolida influența militară a Teheranului în Orientul Mijlociu în general – unde sprijină grupuri de la Hamas în Gaza la Hezbollah din Liban și Houthi din Yemen – precum și programul său de drone în creștere. SUA afirmă că Iranul a aprovizionat deja Hezbollah, Hamas, Kata’ib Hezbollah din Irak, Houthi și armata etiopiană.

De asemenea, mișcarea ar pune Iranul împotriva Emiratelor Arabe Unite, despre care armata sudaneză, experții ONU și diplomații occidentali spun că sprijină Forțele de Sprijin Rapid – grupul rival care controlează în prezent multe dintre marile orașe ale țării. Teheranul și armata sudaneză au redeschis legăturile diplomatice în 2023, după o pauză de șapte ani legată de rolul Sudanului în coaliția condusă de Arabia Saudită care a luptat împotriva rebelilor Houthi în Yemen.

SUA au acuzat Iranul că a furnizat drone Mohajer-6 Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei. Anul trecut, Washingtonul și-a extins sancțiunile legate de Iran, citând „proliferarea continuă și deliberată de către Teheran a vehiculelor aeriene fără pilot care permit Rusiei, reprezentanților săi în Orientul Mijlociu și altor actori destabilizatori”.

Iranul afirmă că exporturile sale de apărare au crescut în ultimii ani, dar a negat în mod repetat trimiterea de drone către Rusia și spune că Ucraina nu a prezentat nicio dovadă care să ateste afirmația. Teheranul neagă, de asemenea, că îi înarmează pe Houthi, spunând că grupul este suficient de puternic pentru a acționa singur. La 17 ianuarie, ministrul de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că nu este responsabilitatea Iranului dacă alte țări copiază dronele iraniene.

Printre dovezile care indică prezența Mohajer-6 în Sudan se numără o imagine din satelit din 9 ianuarie a UAV-ului la baza aeriană Wadi Sayyidna, la nord de capitala Khartoum, potrivit lui Wim Zwijnenburg, lider de proiect pentru dezarmare umanitară la PAX, o organizație olandeză care urmărește să promoveze societăți pașnice.

Anvergura aripilor de 10 metri și lungimea de 7,5 metri se potrivesc doar cu Mohajer-6, a declarat Zwijnenberg, expert în drone, într-un interviu. El a identificat, de asemenea, o antenă radio de la un centru de control aflat în interiorul unui camion pe pista de aterizare ca fiind o priveliște obișnuită unde este operată drona și a spus că imaginile partajate pe rețelele de socializare cu epava unui avion de mici dimensiuni doborât în ianuarie de către luptătorii RSF arată clar aripa din coadă a dronei.

Zwijnenburg a documentat utilizarea de către Etiopia a dronelor Mohajer-6 în războiul său împotriva guvernului regional din Tigray. Jakub Janovsky, un analist de informații din surse deschise, a confirmat, de asemenea, că trăsăturile dronei corespundeau cu cele ale unui Mohajer-6.

Emiratele Arabe Unite au fost acuzate că furnizează rivalului RSF echipamente militare, inclusiv drone. Când un oficial al armatei sudaneze a făcut public aceste acuzații luna trecută, dușmănia rezultată a dus la expulzarea reciprocă a diplomaților.

Anchetatorii ONU au calificat drept „credibile” acuzațiile potrivit cărora EAU ar fi ajutat RSF cu provizii din Ciadul vecin. Emiratele Arabe Unite neagă cu vehemență că ar fi sprijinit vreuna dintre părți și afirmă că este dedicată furnizării de ajutor umanitar și că face presiuni pentru o încetare permanentă a focului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează