Bloomberg: Joe Biden stârnește furia liderilor din țările est-europene, după ce a sugerat că vrea consolidarea militară a NATO de-a lungul granițelor Ucrainei
Potrivit unei analize publicate de Bloomberg, președintele SUA, Joe Biden, stârnește aprige reacții în rândul liderilor politici est-europeni, după ce acesta s-a apucat să-i contacteze pe unii aliați NATO, sugerându-le că trebuie consolidată puterea militară de-a lungul granițelor Ucrainei, acțiune considerată drept un afront la adresa Rusiei, dar nu numai.
Unii lideri din țări est-europene ar fi reacționat critic la propunerea Statelor Unite, mai precis la ideea ca unii aliați ai Organizației Tratatului Atlanticului de Nord să inițieze întâlniri cu reprezentanții Rusiei, pentru a discuta consolidarea militară NATO de-a lungul granițelor Ucrainei.
„Reprezentanții unui guvern din regiune este furios și caută clarificări imediate cu privire la ce anume plănuiește președintele Joe Biden, ar fi spus un diplomat sub protecția anonimatului.
Un alt diplomat citat de Bloomberg ar fi fost mai specific: „Neliniștea din flancul estic, unde țările care au fost odată dominate de Uniunea Sovietică se află acum în linia frontului împotriva unei Rusii agresive, se concentrează pe modul de abordare pe care-l pot avea cu Rusia și pe concesii la care ar putea duce discuțiile în privința garanțiilelor politice și limitările asupra NATO, libertatea de mișcare și capacitatea acesteia de a desfășura acțiuni”.
„Rusiei nu ar trebui în niciun caz să aibă un cuvânt de spus cu privire la cine poate sau nu să fie membru NATO”, a declarat joi prim-ministrul estonian Kaja Kallas, într-o conferință de presă. „Cea mai îngrijorătoare dorință a Moscovei este de a împărți Europa în sfere de influență. Ne amintim astfel de momente din propria noastră istorie și nu suntem deloc naivi în această problemă”, a adăugat acesta.
Biden a spus că speră, până vineri, să anunțe întâlnirea, care va include „cel puțin patru dintre aliații importanți ai NATO”. Asta irită statele baltice pentru că ridică imediat întrebarea cine va fi exclus, în principal statele din est care au cel mai mult de pierdut în favoarea aliaților vest-europeni.
Ucraina aspiră să devină membră a alianței militare care a fost formată în urma celui de-al Doilea Război Mondial ca un bastion împotriva comunismului, deși NATO nu a dat niciun termen pentru aderarea ei.
Președintele rus Vladimir Putin vede orice extindere a NATO ca pe o amenințare și a cerut garanții obligatorii că nu vor fi depășite „liniile roșii”.
Alianța în sine a suferit din cauza pierderii prestigiului
Oficialii de la Casa Albă au spus în repetate rânduri – înainte și după convorbirea lui Biden cu Putin de marți – că Rusia nu va avea niciun cuvânt de spus cu privire la extinderea NATO. „Președintele i-a spus lui Putin: O națiune nu poate forța o altă națiune să-și schimbe granița, o națiune nu poate spune alteia să-și schimbe politica. De asemenea, națiunile nu pot spune altora cu cine pot lucra sau cu cine nu pot lucra”, a declara miercuri secretarul de presă adjunct principal Karine Jean-Pierre.
Biden în dificultate
Fără îndoială, Biden va păși cu atenție promițându-i lui Putin ceva la schimb. Subiectul întâlnirii, a spus el, este „dacă putem stabili sau nu orice acomodare în legătură cu scăderea tensiunilor de-a lungul frontului de est”.
Consternarea aliaților est-europeni a apărut în aceeași zi în care Biden a deschis un „summit pentru democrație” virtual, menit să evidențieze și să consolideze legăturile dintre guvernele alese democratic ale lumii. Președintele încearcă să dea dovadă de duritate în fața agresiunii ruse, dar unii aliați NATO văd ultima sa deschidere către Rusia ca pe o concesie diplomatică.
Biden îl va suna pe președintele ucrainean Volodymyr Zelenskii, joi, apoi îi va chema pe liderii așa-numitului grup „București 9”, aliați din flancul estic, pentru a le oferi detalii despre planul său și despre rezultatul discuției din 7 decembrie cu Putin.
Citește mai mult pe bloomberg.com
Foto: colaj: Vladimir Putin, Joe Biden, Volodimir Zelenski.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
32 comentarii