G4Media.ro

Bloomberg: Kremlinul se grăbește să organizeze în luna septembrie referendumuri în teritoriile…

Sursa foto: Alexander NEMENOV / AFP

Bloomberg: Kremlinul se grăbește să organizeze în luna septembrie referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de trupele ruse, pentru a-i permite lui Putin să le anexeze

Kremlinul se grăbește să organizeze referendumuri în teritoriile ucrainene ocupate de trupele sale pentru a da motive președintelui Vladimir Putin să le alipească la Rusia încă din septembrie, potrivit unor surse citate de Bloomberg.

Oficialii se pregătesc să organizeze voturile în zonele controlate în prezent de armata rusă și în oricare altele pe care trupele sale vor reuși să le cucerească în următoarele săptămâni, au declarat trei surse. Scopul este de a organiza referendumuri privind aderarea la Rusia până la 15 septembrie, au declarat două dintre surse, care au cerut să nu fie identificate deoarece subiectul este sensibil.

Proiectul este condus de Serghei Kiriyenko, primul adjunct al șefului de stat major al Kremlinului, atenția fiind concentrată asupra regiunilor Donețk și Luhansk din estul Ucrainei, precum și asupra teritoriilor sudice Herson și Zaporojie. Kiriyenko, care se află sub sancțiunile SUA și ale Uniunii Europene, vizitează în mod regulat teritoriile ocupate pentru a supraveghea oficialii care se pregătesc pentru referendumuri, au precizat sursele Bloomberg.

În condițiile în care armata rusă se străduiește să avanseze în ultimele luni, anexarea ar oferi Kremlinului un semn de progres și ar semnala faptul că Putin nu este dispus să discute renunțarea la teritorii în cadrul unor potențiale discuții de pace viitoare. Cu toate acestea, este departe de a fi clar ce voturi ar putea avea Rusia după ce milioane de ucraineni și-au părăsit casele în urma ordinului de invazie dat de Putin la 24 februarie, deși Kremlinul are ani de experiență în manipularea rezultatelor în alegerile interne.

În timp ce Rusia a înființat autorități de ocupație în unele zone, a introdus rubla pentru tranzacții și a început să distribuie pașapoarte, mulți dintre rezidenții rămași denunță trupele sale de ocupație. Comunitatea internațională ar respinge probabil orice referendum ca fiind ilegal, așa cum a făcut atunci când Rusia a organizat un vot în Crimeea după ce Putin a confiscat peninsula în 2014, deși în practică nu ar putea face prea multe pentru a le opri.

Kremlinul neagă public că plănuiește organizarea de voturi în regiunile ocupate, chiar dacă oficialii de pe teren lucrează la ele. „Determinarea viitorului destin al acelor oameni este în mâinile lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov. „Dacă vor face referendumuri, va fi decizia lor”, a adăugat el.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat miercuri că obiectivele operațiunilor sale militare s-au extins pentru a include regiunile Herson și Zaporojie și „alte teritorii”, precum și republicile populare autoproclamate Donețk și Luhansk, pe care Putin le-a recunoscut ca fiind independente cu câteva zile înainte de invazie. El a dat vina pe livrările de arme americane și europene către Ucraina pentru această schimbare.

Rusia a anunțat că a cucerit regiunea Luhansk la începutul lunii iulie, o afirmație respinsă de Ucraina, care spune că trupele sale continuă să lupte acolo. Lupte crâncene au loc în regiunea vecină Donețk, iar Ucraina a declarat că acumulează forțe pentru o contraofensivă în sud, unde a provocat trupele rusești care au ocupat regiunea Herson la începutul războiului. Forțele rusești ocupă aproximativ 60% din regiunea Zaporojie.

Teritoriile reprezintă „obiectivele de bază” ale lui Putin, a declarat Tatiana Stanovaya, fondatoarea firmei de consultanță politică R.Politik.  El continuă să urmărească capitularea Ucrainei ca parte a unei confruntări mai ample cu Occidentul și „fără acest lucru nu va declara niciodată victoria”, a spus ea.

Ucraina este ajutată în lupta sa de respingere a invaziei de livrări de arme americane și europene, inclusiv artilerie avansată cu rază lungă de acțiune HIMARS furnizată de americani, pe care a folosit-o în ultimele săptămâni pentru a lovi liniile de aprovizionare rusești și depozitele de muniții aflate departe de liniile de front. Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, s-a angajat să trimită încă patru HIMARS în Ucraina, ajungând la un total de 16, după o reuniune de miercuri a 50 de țări care sprijină guvernul de la Kiev.

Planurile Kremlinului ar putea semnala o intensificare a luptelor pe parcursul verii, în timp ce Rusia încearcă să își întărească controlul asupra teritoriului, cu puține perspective pentru o revenire la discuțiile de pace care s-au rupt fără acord la începutul războiului. În cazul în care Rusia anexează toate zonele pe care le deține în prezent, ar controla aproximativ o cincime din Ucraina, creând o legătură terestră cu Crimeea și amenințând o stăpânire asupra rutelor cheie de export din Marea Neagră.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat marți că Rusia începe „să lanseze o versiune a ceea ce s-ar putea numi un «manual de anexare» foarte asemănător cu cel pe care l-am văzut în 2014”. SUA vor răspunde „rapid și sever”, colaborând cu aliații pentru a impune mai multe sancțiuni, dacă Rusia va continua cu referendumuri false pentru a justifica anexarea, a declarat el reporterilor în cadrul unui briefing.

Putin ar putea ridica miza declarând că teritoriile ucrainene anexate sunt acoperite de scutul nuclear al Rusiei, potrivit unui raport din 13 mai al Institutului pentru Studiul Războiului, un think tank cu sediul în SUA.

„Astfel de acțiuni ar amenința Ucraina și partenerii săi cu un atac nuclear dacă contraofensivele ucrainene de eliberare a teritoriilor ocupate de Rusia vor continua”, se mai arată în raport.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu se poate, până în septembrie îi alungă comicul Zelenski pe ruși din țară, că mai primește HIMARS.
    Stați să vedeți.

    • Tot ce ți-a rămas e să comentezi, știind că veți pierde Crimeea.

  2. Nu-i problema, pana atunci începe marea contraofensiva ucraineana cu 1 milion de trupeți si încă câteva HIMARS-uri si recucerește Ucraina tot ce au pierdut, mai ales Crimea.

    • Vor trece cu ușurință peste răcanii ruși neantrenați.

    • @Vladimir : Exact. Vor calca in picioare tot ce mișca la ruși, soldați, tancuri, artilerie, aviație, rachete, submarine, etc.
      Totul se va termina intr-un glorios foc de artificii si valuri de șampanie.

  3. Astea nu-s referendumuri ci niste artificii prin care Rusia sa anexeze niste teritorii si sa distruga vietile unor amarati. Si mare, mare rusine trolilor de mai sus ca in loc sa numeasca albul alb si negrul negru persista in persiflarea lui Zelenskiy, de parca el a intrat cu japca in alta tara. Rusine ba. Mars la munca cinstita.

    • Mai bine cere-le prietenește teritoriile anexate înapoi atunci da vom fi frați de cruce,nie batiem cu rușii până-n pânzele albe că și huțulii români din Kraina sunt patrioți.